![]() |
Adak İle İlgili Sorular |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Adak İle İlgili SorularAdakla ilgili çeşitli sual cevaplar Sual: Kurban bayramı günü oruç tutacağım diye adakta bulundum ![]() CEVAP Evet, başka gün tutması lazım olur ![]() Sual: Bir kimse, Allahü teâlânın rızası için oruç tutayım dese, kaç gün olduğunu söylemese, oruç tutması gerekir mi? CEVAP Evet, bu orucu adak olur ve üç gün oruç tutması gerekir ![]() Sual: İki ay önce bir erkek çocuğumuz dünyaya geldi ![]() CEVAP İyileşinceye kadar bekler ![]() ![]() Sual: İki kişinin bir koyunu kurban adaması caiz midir? CEVAP İki kişinin bir koyunu adaması caiz olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Kalbimden "Annem hastalıktan kurtulursa Allah rızası için bir koyun keseceğim" dedim ![]() CEVAP Kalben söylemekle adak olmaz ![]() ![]() Sual: Zenginin, hayatının nimetine şükür olarak kesmeyi niyet ettiği hayvanı kesmesi vacip olur mu? CEVAP Evet, vacip olur ![]() Sual: Adağımızı kesmeyip, parasını ablamın oğluna verebilir miyiz? CEVAP Adağı kesmek şarttır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Şu işim olursa sevabını imam-ı Rabbani hazretlerine bağışlamak üzere 3 Yasin-i şerif okumak nezrim olsun, dediğimizde Yasin-i şerifleri üçünü peş peşe, hiç ara vermeden mi okuyacağız yoksa ayrı zamanlarda okusak olur mu? CEVAP Peş peşe okumak iyi olur ![]() ![]() Sual: Şu işim olursa filana şunu vereceğim diye, yani isim söyleyerek adak yapıldığında o söylediğimiz kişiye değil de başkasına vermek caiz olur mu? CEVAP O kişinin fakir olması gerekir ![]() ![]() Sual: Eğer bir daha sigara içersem bir altın bir fakire vermek nezrim, yani adağım olsun dedim ![]() CEVAP Adak, murat edilen şey için yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: On kişi cemaatle nafile namaz kılmayı adadık ![]() CEVAP Evet ![]() Sual: Benim bir nezrim var fakat bu nezrim daha hasıl olmadı ![]() CEVAP Nezrin gerçekleşmeden nezir yerine getirilmez ![]() ![]() Sual: (İyi olursam, zengine şunu vereceğim) dense, adak olur mu? CEVAP Olmaz ![]() Sual: (Eyüp’te iki ay namaz kılacağım) dedim, nezrim sahih mi? CEVAP Sahih değildir ![]() ![]() Sual: Fakir, (İnşallah kurban keseceğim) dedi ![]() ![]() CEVAP Adak olur ![]() Sual: (Orucu Mekke’de tutacağım) diye nezreden, Mekke’de mi tutar? CEVAP Hayır ![]() ![]() ![]() Sual: (İşim olursa, tavuk kesip fakire vereceğim) demek adak mı? CEVAP Evet ![]() Sual: Bir koyun adamıştık ![]() CEVAP Evet ![]() Sual: Bir inek adayan, bunun yerine 7 koyun kesebilir mi? CEVAP Evet ![]() Sual: (İnşallah onun yerine hacca giderim) demek adak olur mu? CEVAP Adak değil, temennidir ![]() Sual: (Yemek var mı, yarın oruç tutacağım) demek adak olur mu? CEVAP Haber vermek olur, adak olmaz ![]() Sual: (Hastam iyi olursa, şu kadar şeftali vereceğim) diye adakta bulunulsa, hasta iyileşince şeftaliyi vermek vacip olur mu? CEVAP Elbette ![]() Sual: Adak hayvanının hepsini fakir misafirlere yedirmek caiz mi? CEVAP Evet ![]() Sual: Adanan para yerine, o değerde din kitabı vermek caiz mi? CEVAP Caiz olmaz Sual: (Şu iş olursa, kellemi keserim) demek adak olur mu? CEVAP Olmaz ![]() Sual: Mevlit okumak adamıştım ![]() CEVAP Kur'an-ı kerim okumak tercih edilir ![]() Sual: 7 koyun adayan bunun yerine bir inek kesebilir mi? CEVAP Kesemez ![]() Sual: Param yokken, koyun kesmeyi diye nezrettim ![]() ![]() CEVAP Nezr sahih olmamıştır ![]() ![]() ![]() Sual: Başıma gelecek belalardan kurtulmak niyetiyle, (Bir koyun kesip müslümanlara yedireceğim) demek adak olur mu? CEVAP Allah rızası için diye niyet etmişse, adak olur ![]() Sual: Evimin önüne cami yapılırsa, evdeki halıyı sereceğimi nezrettim ![]() ![]() CEVAP Caminin ihtiyacı yoksa, fakire verilebilir ![]() Sual: Nezrimi zekat olarak verebilir miyim? CEVAP Kadihanda diyor ki: Bir kimse nezr yapsa sonra bu malı zekat olarak vermek istese, bu zekatı kabul olmaz ![]() ![]() Sual: (Hastam iyi olursa, bir koyun kesmek veya yüz bin lira tasadduk nezrim olsun) denince, ikisinden birini yapmak kâfi mi? CEVAP Veya denince biri kâfidir ![]() Sual: (Sabah namazını her kaçırışta, üç gün oruç tutmak nezrim olsun) dedim ![]() CEVAP Namazı kaza etmek kâfidir ![]() Sual: Adak hayvanını kesmek için ödünç almak caiz mi? CEVAP Parası olunca keser ![]() Sual: Üç sene önce adadığım koyunu, şimdi kessem caiz mi? CEVAP Evet ![]() Sual: Nezri, birkaç sene geciktirmek, günah mı? CEVAP Hayır ![]() ![]() Sual: Adak kesilirken, yanlışlıkla vacip kurban denilse caiz mi? CEVAP Evet ![]() Sual: (Bir haftada Kur'anı hatmedeceğim) diye nezredince, bir haftada bitirmek gerekir mi? CEVAP Hayır ![]() ![]() Sual: (Şu günahı işlersem, koç keseceğim) demek nezir olur mu? CEVAP Hayır ![]() ![]() Sual: (Sabah namazına kalkamadığım her sefer için bir gün oruç tutacağım) diye nezretmek caiz mi? CEVAP Hayır ![]() Sual: (İyi oldum şükür ![]() ![]() CEVAP Evet ![]() Sual: Rüyamda (Kurban kesin) dediler ![]() ![]() ![]() CEVAP Hayır ![]() Sual: Zengin, adakta bulunduktan sonra, fakirleşse, zengin oluncaya kadar adağını geciktirse günah olur mu? CEVAP Günah olmaz ![]() Sual: (Oğlum iyi olursa, bir milyon lira sadaka vereceğim) diye nezrettim ![]() CEVAP Evet ![]() Sual: Yarın zengin olacağım ![]() CEVAP Sahih olmaz ![]() Sual: Üç koç adamıştım ![]() CEVAP Hayır ![]() Sual: Koyun adamıştım ![]() ![]() CEVAP Satın alırken yaptığı niyeti muteberdir ![]() Sual: Kurbanlık vasfı olmayan kuzu, sadaka olarak adanır mı? CEVAP Evet ![]() ![]() Sual: Bir kimse, beş günah ismini sayıp (Bu günahları işlersem şu parayı tasadduk edeceğim) diye nezretse, o günahlardan birini veya ikisini işlese, nezrini yani adağını yerine getirmesi lazım mıdır? CEVAP Bu nezr olmaz ![]() ![]() Sual: Annemin adak kurban borcu var ![]() ![]() CEVAP Bugün piyasaya gidilir, ortalama bir kurban kaça alınıyorsa, o değerde altın verilir ![]() ![]() ![]() Sual: Adak kurbanının sakatatları dahil her şeyi dağıtılır değil mi? CEVAP Evet dağıtılır ![]() Sual: Bir kimse bir adak adıyor, şöyle; "Eğer torunum okulunu bitirirse Allah rızası için bir kurbanlık koyun keseceğim" diyor ve torunu okulunu bitiriyor ![]() CEVAP Hayır ![]() ![]() Sual: Adak kurbanının kanını adanan kişinin alnına vuruyorlar ![]() CEVAP Yanlış ![]() ![]() Sual: Benim adak borcum var ![]() CEVAP Adaklar her zaman kesilir, kurban bayramını beklemek gerekmez ![]() ![]() ![]() Sual: Benim adak borcum var ![]() ![]() ![]() ![]() CEVAP Kurban denilince kurban bayramında kesilmesi gerekirdi ![]() ![]() Nereye olması önemli değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Eşim, isteğim yerine geldiği an Silsile-i aliyye büyüklerinin ruhlarına, hediye etmek için 3 kurban keseceğini vaad etmiş ![]() CEVAP Bu adaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Okulu bitirirsem bir hayvan keseceğim dedim ![]() CEVAP Evet adak oluyor ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Ünye’li bir arkadaşımız var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() CEVAP Ünye’de kesmesi gerekmez, istediği yerde kesebilir ![]() ![]() Sual: Kayınbiraderimin her inşaata başlamadan önce kesmeyi âdet haline getirdiği hayvanın etinden zenginlerin yemesi caiz midir? CEVAP Zenginler ve hanımı ve çocukları yiyemez ![]() Sual: Oğlum askerden gelince kurban kesmeyi adadım ![]() CEVAP Kurban bayramında kesmek lazımdır ![]() Sual: Arkadaş ev almış, cenab-ı Hakka şükür için acaba kurban mı kessek, yoksa bir kaç fakire bedelini sadaka olarak mı versek daha iyidir ![]() ![]() CEVAP Vacip sevabı nafile sevabından çok büyüktür, mukayese bile kabul etmez ![]() ![]() ![]() ![]() Kurban lafzı geçerse kurban bayramında kesmesi gerekir, daha önce kesilse adak yerini bulmaz ![]() ![]() ![]() Bedelini vermek daha kolay olabilir ![]() ![]() ![]() Sual: Zenginler adak kurbanının etinden yiyemez diye yazılarınız sayesinde yeni öğrendik ![]() ![]() CEVAP Yenilen etin parası kadar bir para bir fakire sadaka olarak verilir ![]() Sual: Annem bir torunum olursa Allah rızası için 2 kurban keseceğim dedi ve bir torunu oldu ![]() CEVAP Kurban bayramında kesmesi gerekirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adak etinden kesenin kendisi ana babası ve çocukları ve torunları yiyemez ![]() ![]() ![]() Sual: Bizim bir adak kurbanı vardı, fakat zamanı geçti ![]() ![]() CEVAP Vaciptir ![]() Sual: Adak adamak diye bir şey var mı? CEVAP Elbette var ![]() ![]() Yahut falanca ile evlenirsem, Allah için bir kurban keseceğim demek adak adamak olur ![]() Sual: Büyük miktarda borcu olan bir tanıdığım var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() CEVAP Hemen vermesi gereken ödünç borç ile, taksitli borçların hükmü farklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Amerika’da yaşıyorum ![]() ![]() CEVAP Evet vekalet verince olur ![]() ![]() ![]() Sual: Allahü teâlânın rızası için kurban keseceğim ![]() ![]() ![]() CEVAP Aldığımız evden veya arabadan dolayı Allah rızası için hayvan denilince adak olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Yeni araba alınca arabanın tekerleği yanında veya temel atılırken temelin içinde kurban kesmek uygun mudur? CEVAP Yolcusu veya sevip saydığı kimse gelince, o insan için saygı hayvanı veya şükür hayvanı kesmek caiz değildir ![]() ![]() Allahü teâlânın rızası için olmayıp, yalnız hacdan gelen için ve gelen reisi karşılamak için kesilen hayvan leş olur ![]() ![]() ![]() Bir araba alınca, temel atılırken veya hasta iyi olunca, Allah için hayvan kesmeyi adayıp, etini fakirlere sadaka vermek caizdir ![]() Bir kimse, kestiği hayvanı Allah için kesiyorsa, ister arabanın tekerleği yanında, ister arabanın üstünde kessin mahzuru olmaz ![]() ![]() ![]() Fakir olsun, zengin olsun, adak eden, adak edilerek kesilen hayvanın etinden yiyemez ve zekat vermesi caiz olmayanlara yediremez ![]() Ana-babasına, evlatlarına, karı-koca birbirine, fakir olsalar da yediremez ![]() ![]() Sual: Kurban kesecek misin desek, fakir de evet dese adak olur mu? CEVAP Adak olmaz ![]() Sual: Biri adak, biri akika, biri vacip olan bayram kurbanı, biri nafile, biri ölü için, biri de Peygamber efendimiz için kurban kesmek istese, bir inek kesebilirler mi? CEVAP Evet kesebilirler ![]() ![]() Sual: Adak etinden süt anne, süt baba ve süt kardeş yiyebilir mi? CEVAP Fakir veya zengin, adakta bulunursa, adak hayvanın etinden yiyemez ve zekat verilmesi caiz olmayan anasına, babasına, dedesine, evladına, torununa, kocasına veya karısına, fakir olsalar da, yediremez ![]() ![]() ![]() Akrabasından ve evinde bulunanlardan, zekatını vermesi caiz olan büyük, küçük herkes yiyebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Adak orucu arka arkaya mı tutulur? CEVAP Nasıl niyet etmişse öyle tutar ![]() ![]() Sual: Senelerdir yerine getiremediğimiz bir kurban adağımız vardır ![]() CEVAP Bir kimse, "Bir hayvan keseceğim" diye adakta bulunursa, dilediği zaman dilediği yerde keser ![]() ![]() Niyet ederken hayvan demeyip de kurban diyen kimse, kurban bayramında kesmesi gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Beyiniz de, kurban bayramını geçirdiği için, bedelini herhangi bir fakire vermesi gerekir ![]() ![]() ![]() Altın olarak vermek zor olursa, bunun da kolayı var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: "Şu işim olursa Allah rızası için Eyüp sultanda bir koyun adağım olsun" diyen, bu adağını başka yerde kesebilir mi? CEVAP İstediğiniz yerde kesmeniz caizdir ![]() ![]() Sual: Adadığım kırk Yasini başka birine okutmam caiz olur mu? CEVAP Caizdir ![]() Sual: Bazıları, “Hacca gitmek yerine o parayı muhtaç bir fakire vermek hacca gitmekten iyidir ![]() ![]() CEVAP Kurban diye adanınca, onu ilk kurban bayramında kesmek gerekir ![]() ![]() ![]() Fakire yardım etmek sadaka vermek adak yerine geçmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Farzın yanında nafilenin hiç kıymeti yoktur ![]() ![]() İnandığın gibi yaşamazsan, yaşadığın gibi inanmaya başlarsın ![]() (Dininizi doğru öğrenip, buna uygun yaşayın ![]() ![]() Sual: Horoz adayan kimse, horozu kesmesi şart mı? CEVAP Hayır kesmesi şart değildir ![]() ![]() Çünkü horozdan kurban olmaz ![]() ![]() Sual: Bir yaşını doldurmuş iki küçük koyun adayan kimse, bunun yerine ikisinin değerinde daha büyük bir koç kesebilir mi? CEVAP Hayır kesemez ![]() ![]() Sual: Koyun adayan bir kimse, bunun yerine keçi kurban edebilir mi? CEVAP Evet ![]() Sual: Şu işim olursa, bir hayvan keseceğim diye adakta bulundum ![]() ![]() CEVAP Adakta âdete bakılır ![]() ![]() ![]() Sual: Bir kimse, (Bu iş şöyle olmazsa, şunu yapacağım) dese ve o iş öyle olmasa adadığı şeyi yapması gerekir mi? CEVAP O iş olmadıktan sonra, yapacağını yapması gerekmez ![]() Sual: Adak adarken, (Allah rızası için) demeden, sadece, namaz kılmayı, oruç tutmayı veya kurban kesmeyi adayanın adağı sahih olur mu? CEVAP Evet, sahih olur ![]() ![]() ![]() Sual: Bir kurban adayan ve kesen kimse, kurban dediği için Kurban Bayramında kesileceğini öğrense, Kurban Bayramında tekrar kesmesi gerektiği için, şimdi kestiği hayvanın etinden kendisi yiyebilir mi? CEVAP Evet, adak olmadığı için kendisi yiyebilir ![]() ![]() ![]() Sual: Bir şarta bağlı adakta, mesela hastam iyi olursa bir koç keseceğim diyen kimsenin, adarken adağını yerine getirecek imkânı olmayıp, hasta iyi olduğu zaman koç kesecek imkânı varsa, adağı sahih olup, yerine getirmesi gerekir mi? CEVAP Evet ![]() Sual: Koç adayan kimsenin, illa koç mu kesmesi gerekir? Başka hayvan kesemez mi? CEVAP Koç kesmesi şart değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Zengin bir kimse, (Hastam iyi olursa, bir koç keseceğim) diye bir adakta bulunsa, hastası iyileşse, fakat fakirleşip adağını kesemese, maddi durumu düzelene kadar adağını geciktirmesi caiz olur mu? CEVAP Evet, caizdir ![]() |
![]() |
![]() |
|