Hızlı Giden Çabuk Yorulur |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hızlı Giden Çabuk YorulurResûl-i Ekrem -sallallâhu aleyhi ve sellem bir kadının çok ibadet ettiğini söyleyen Hz Aişe r a validemize şöyle buyurmuşlardır:"- Bunları saymana gerek yok; gücünüzün yettiği nispette ibâdet etmeniz size yeter Allâh'a yemin ederim ki siz bıkıp usanmadıkça Allâh usanmaz!" (Buhârî, Îmân, 32) Bir başka hadislerinde de şöyle buyurmuşlardır: "Farz olmayan amellerden gücünüz yettiği kadar yapın Çünkü amellerin en hayırlısı, az da olsa devamlı olanıdır " (İbn-i Mâce, Zühd, 28) İnsan ne kadar ibadet yaparsa yapsın, bunun sonu yoktur kimseye, “kulum, bu kadar yaptığın ibadet yeter” demez Ölçüyü kaçıran insan kendisine zulmetmiş, dünyaya ve etrafına yönelik görevlerini ihmal etmiş olur Bu şekilde çok hızlı giden bir insanın yorulması da çok hızlı olur Hz Peygamber s a v Efendimiz’in, kendisini tamamen ibadete vererek başta ailesi olmak üzere dostlarını ve işini ihmal eden Abdullah b Amr b el-Âs r a ’a:“İftar etmeden art arda oruç tuttuğunu, geceleri namaz kılıp durduğunu bilmiyor muyum? Ama böyle yapma Çünkü üzerinde gözünün hakkı var, nefsinin hakkı var, ailenin hakkı var Oruç tut ama iftarını da yap Namaz kıl ama uykunu da al ” (Müslim, 1966)![]() Ashâb-ı kirâmdan bâzıları birgün Sevgili Peygamberimiz'in ibâdetini öğrenmek için muhterem vâlidelerimize sormuşlardı Onlar da gördüklerini anlattılar Efendimiz'in îtidâl üzere yapmış olduğu ibâdetlerini az gören bu kimseler kendi kendilerine:- Allâh'ın Resûlü nerede biz neredeyiz? Onun geçmiş ve gelecek günahları bağışlanmıştır, dediler İçlerinden biri:- Ben ömrümün sonuna kadar, bütün gece uyumaksızın namaz kılacağım, dedi Bir diğeri:- Ben de hayatım boyunca gündüzleri oruç tutacağım ve oruçsuz gün geçirmeyeceğim, dedi Üçüncü sahâbî de:- Ben de sağ olduğum sürece kadınlardan uzak kalacak, asla evlenmeyeceğim, diye söz verdi Bir müddet sonra Peygamberimiz onların yanına geldi ve kendilerine şunları söyledi:"- Şöyle şöyle diyen sizler misiniz? Sizi uyarıyorum! Allâh'a yemin ederim ki ben sizin Allâh'tan en çok korkanınız ve O'na en saygılı olanınızım Fakat ben bazen oruç tutuyor, bazen tutmuyorum Gece hem namaz kılıyor hem de uyuyorum Kadınlarla da evleniyorum Benim sünnetimden yüz çeviren kimse, benden değildir " (Buhârî, Nikâh, 1) İslâm, dînî ve dünyevî her hususta ifrat ve tefrite düşmeden itidale dayalı bir yol gözetmeyi, orta yolu takip ederek her şeyi olması gereken şekliyle yapmayı ve ölçüleri kıvamında kullanmayı tavsiye eder İslam’ın gayesi, insanoğluna gönül huzuru ve sükunet bahşederek olgun bir hayat yaşatmaktır Cenab-ı Hak şöyle buyurur:“Böylece sizi orta (ifrat ve tefritten uzak, îtidâl üzere, âdil) bir ümmet kıldık…” (el-Bakara, 143) “Orta yolu tutunuz, amellerinizi mükemmelleştirmeye ve ’a yakın olmaya gayret ediniz Sabahleyin ve öğle ile akşam arası çalışınız Bir parça da geceden faydalanınız Acele etmeden ve telaşa kapılmadan gidin ki, varacağınız hedefe ulaşasınız ” (Buhârî, Rikâk, 18)Hızlı giden takla atar, yavaş giden geri kalır İtidal olmalıdır Gavs-ı Sânî Hz (k s)derleme |
|
|
|