![]() |
Yüce Dinimiz İslam Nazarında Muhabbet O Kadar Önemliki |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yüce Dinimiz İslam Nazarında Muhabbet O Kadar ÖnemlikiYüce dinimiz İslam nazarında muhabbet o kadar önemlidir ki, Adeta dinin temeli,imanın harcı,ibadetin enerjisi ,ve Tefekkürün muharrik gücü haline gelmiştir ![]() ![]() İman ve teslimiyetin, yolunda fedakarlığın zirvesi olan Cihat da ancak muhabbetullah ile izah edilebilir ![]() ![]() Bir hadis-i Kudside Rabbimiz(c ![]() ![]() ![]() ![]() “”Ben gizli bir hazine idim,bilinmeme muhabbet ettim ![]() (bilinmeme murat ettim)Kainatı yarattım ![]() Bütün varlıkları ilahi muhabbetle yaratan Rabbimiz,onların her birini Kendi sanat ve Kemaline delil kılmıştır ![]() İlahi sanatın bir harikası olan insanın varlığı da,Aşk ve muhabbetin Kamil tezahürüdür ![]() ![]() Zira Cenab-i Mevla’nın gizli hazinesinden taşıp coşarak süslediği Bu alemden murat,onun içindeki varlıklar değil,insandır… Bu itibarla insanın gerçek onuru ,yaratılış gayesini koruyabildiği nispettedir ![]() ![]() İnsanın tabi tutulduğu ilahi imtihanlar,bir nevi muhabbeti nasıl Kullandığı ile alakalıdır ![]() ![]() Bunun için Rabbimiz,insanoğlunu mizacına müspet temayüllerin Yani sıra menfi olanları da dercetmiştir ![]() ![]() Bu istikametle Mevlamız ,mutlak varlık,mutlak güzellik, ve mutlak Hayır gibi üç büyük sıfatından insanoğluna bahşetmiş ve onu bunların zıdları olan mutlak yokluk,mutlak çirkinlik,ve mutlak şer ile de malul kılmıştır ![]() ![]() Ayet-i Celilede ,””() ona(insana) iyilikleri de,kötülükleri de ilham Etmiştir ![]() Buyurmuştur ![]() ![]() İşte insanoğlunun ,bir ömür cazibesine kapıldığı biri menfi,diğeri müspet iki zıt taraf…… ![]() İnsan için asıl tehlike menfi olan tarafa yönelmesidir ![]() ![]() Zira buna yönelenler adeta körleşirler… Sırf kendisini ve yaptıklarını beğenirler ![]() ![]() Gerçek mümin ,menfi sıfatları ne ölçüde en aza indirebilirse,o ölçüde Rabbine yakınlaşmış olur ![]() ![]() Buna muvaffakiyet için kalbin istidadı nispetinde muhabbeti Cenab-i Hakk’a yönelmek gerekir ![]() ![]() ahiretini düşünen her akl-i selim sahibi kolayca anlar ki, sonsuz isteklere,zevk ve sefalara ,fani sevdalara bir sınır çizmek, muhabbeti,ilahi maksada yönlendirmek,yaratılış gayesinin zaruretidir… |
![]() |
![]() |
|