08-04-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dört Dirheme Dört Dua
DÖRT DİRHEME DÖRT DUA
Şöyle anlatılır: Bir genç fesad ve içki meclisi kurup, eğlenirdi Birgün kölesine dört dirhem (gümüş) verip, meze almasını söyledi Köle yolda giderken Mansûr bin Ammâr'ın meclisine uğradı "Biraz oturup ne söylediğini anlayayım", diye düşündü Mansûr, bir fakir için bir şey istiyor ve kim dört dirhem verirse, ona dört duâ edeceğim diyordu Köle,bu dört dirhemi ondan daha iyi bir yere veremem deyip, elindekinin hepsini Mansûr'a verdi Mansûr hazretleri nasıl duâ istersin deyince, köle: Birincisi; âzâd olmayı, kölelikten kurtulmayı, ikincisi; Allahü teâlânın efendime tövbe nasîb etmesini, üçüncüsü; dört dirhemin karşılığında dört yüz dirhem vermesini, dördüncüsü; bana, efendime, sana ve bu
mecliste bulunanlara rahmet etmesini istiyorum " dedi Mansûr hazretleri duâ etti Köle evine döndü Efendisi; "Nerede kaldın ve ne getirdin?" diye sorunca, köle de; "Mansûr bin Ammâr'ın meclisinde idim Verdiğin dört dirhemle dört duâ satın aldım Efendisi nasıl duâlar deyince, köle durumu efendisine anlattı Efendisi: Seni âzâd ettim, bir daha içki içmeyeceğime Allahü teâlâya söz verip tövbe ettim, dört dirhem yerine sana dört yüz dirhem bağışladım Dördüncü duân bana âid değildir, ben elimden geleni yaptım dedi
Efendi, gece rüyâsında bir sesin; "Sen elinde olanı, kendi eksikliğin ile yaptın, bana havâle ettiğini ise, eksiksiz yaptım: Sana, köleye, Mansûr'a ve meclisine merhamet ettim " dediğini işitti
|
|
|