![]() |
İslam'ın Adaleti 1 |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslam'ın Adaleti 1İstanbul'un fethinden sonra Hazreti Fatih bütün mahkûmları serbest bırakmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Durum Hazreti Fatih'e bildirildi ![]() ![]() ![]() - Sizlere şöyle bir teklifim var: Sizler İslam adaletinin tatbik edildiği memleketimi geziniz, Müslüman hâkimlerin ve Müslüman halkımın davalarını dinleyiniz ![]() ![]() Hazreti Fatih'in bu teklifi papazlar için çok cazip gelmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir Müslüman bir yahudi den bir at satın almış, fakat hiçbir kusuru yok diye satılan at hasta imiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hadiseyi daha sonra öğrenen kadı, atı alan Müslüman’ı çağırtıp meseleyi şu şekilde halletmiş: - Siz ilk geldiğinizde ben makamımda bulunsa idim, sağlam diye satılan atı sahibine iade eder, paranızı alırdım ![]() ![]() Papazlar İslam adaletinin bu derece ince olduğunu görünce parmaklarını ısırmışlar ve hiç zorlanmadan bir kimsenin kendi cebinden mal tazmin etmesi karşısında hayret etmişler ![]() Mahkemeden çıkan papazların yolu İznik'e uğramış ![]() Bir Müslüman diğer bir Müslüman’dan bir tarla satın alarak ekin zamanı tarlayı sürmeye başlar ![]() - Kardeşim ben senden tarlanın üstünü satın aldım, altını değil ![]() ![]() ![]() Tarlanın ilk sahibi ise daha başka düşünmektedir ![]() - Kardeşim yanlış düşünüyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadı, her iki şahısa da çocukları olup olmadığını sorar ![]() ![]() Papazlar daha fazla gezmelerinin lüzumsuz olduğunu anlayıp doğru İstanbul'a Hazreti Fatih'in huzuruna gelirler ve şahit oldukları iki hadiseyi de aynen nakledip şöyle derler: - Bizler artık inandık ki, bu kadar adalet ve birbirinin hakkına saygı ancak İslam dininde vardır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İslam'ın Adaleti 1 |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslam'ın Adaleti 1Şeyh edebalinin nasihatı bütün padişahlara Kanun niteliğinde bir tavsiyeydi ![]() ![]() Edebali buyuruyor ki : "Her işini kurana göre yap" "Ey o bütün iyman edenler! Allah için duran hâkimler, adâlet nümunesi şahidler olunuz ve sakın bir kavme buğzunuz sizi adaletsizliğe sevk etmesin, adâlet edin takvaya en yakın olan odur, Allahdan korkun müttekı olun çünkü Allah her ne yaparsanız habîrdir" Maide 8 bu ayeti aynen uygulamışlardır ![]() |
![]() |
![]() |
|