Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ayırt, balın, edilir, gerçeği, ile, sahtesi

Bal'ın Gerçeği İle Sahtesi Nasıl Ayırt Edilir?

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bal'ın Gerçeği İle Sahtesi Nasıl Ayırt Edilir?






Gerçek balı ayırt etme konusundaki kamuoyunda dolaşan bilgilerin önemli bir kısmı ise gerçek değil Fırat Üniversitesi Arıcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Kutlu, balda bulunan glikoz oranının hiçbir zaman dışarıdan bakıldığında anlaşılamadığını vurguluyor

Bunu ancak laboratuvar ortamında yapılacak tetkikler belirleyebiliyor 'Ucuz etin yahnisi yavan olur' sözü burada da geçerli Gıda mühendisleri, ucuza satılan balda mutlaka hile olduğunun altını çiziyor

Uzmanlara göre, 2,5 kilogram balın 10 TL'ye satılması mümkün değil Bunlara bal demenin imkanı yok Sadece şekerden elde edilen ve bala benzeyen ürünler

Kutlu, bu tür ürünlere bal aroması veya bir miktar süzme çam balı katıldığını anlatıyor Kutlu, kovanlardaki arı sayısının 80 bin civarında olması gerektiğini söylüyor

Kıştan çıkan arılara baharda şurup vermenin de doğal olduğunu anlatıyor ve "3 aya kadar şurup verilebilir Bal ise 7 8 ayda elde ediliyor Yani 3 ayda verilen şekerin emaresi kalmıyor

Şeker burada yavrunun büyümesi amacıyla veriliyor Bazı üreticiler balın alındığı dönemde de şeker veriyor Bu ticari ahlaka sığmayan bir durum

Mısır şurubu, glikoz, reçel, üzüm şurubu ve pekmez vs arıya ne verseniz arı bunu bala dönüştürür Tüketiciler birlik ballarını tercih etmeli

Arıcılar birliğinin paketleme tesislerinden alınacak bal, en güvenilir baldır Göz kararı, sündürme ve dolaba koyma yoluyla balın gerçekliğini kontrol etmek imkânsız

Bal dolaba konmaz Dolaba konulduğu zaman bal oradaki nemi hemen içine çeker Yüzeyinde bir tabaka oluşur O tabaka oluştuğu zaman bal şekerleşir Bu, yanlış bir uygulamadır Bu yöntemle balın gerçekliği anlaşılmaz" diyor

***

Baldaki şekeri belirlemek için başvurulan geleneksel yöntem

Çiçek balı ile şeker karıştırılmış balı birbirinden ayırt etmek için kibrit çöpünün üstüne konulacak kadar bir bal damlası ışığa tutularak içerisinde şeker olup olmadığı ayırt edilebilir

Bal damlası şiddetli bir ışık kaynağına tutulur Sarkmaya başlayan bal damlasında ışıklar sol tarafta toplanırsa çiçek, sağ tarafta toplanırsa şeker karıştırılmış baldır

Ancak sağ tarafta toplanan ışık her zaman şeker karıştırılmış bal anlamına gelmez, bazen kaynağı çam ve farklı bitkiler olan ballar da ışığı sağ tarafta toplar

Bizim için önemli olan aldığımız balın çiçek balı olmasıdır Onun için alacağımız balın ışığı mutlaka sol tarafta toplanmalıdır

***

Türk arıcısının emeği çalınıyor

Ziraat Yük Müh Bahri Yılmaz (TAB Yönetim Kurulu Başkanı):

"Bizim arıcılar olarak sloganımız; insanlara kalıntısız ve katkısız doğal arı balı yedirmek Bu arıcıların sorumluluk anlayışının bir gereği Bunu Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) ile sağlamış bulunuyoruz Dört milyon arı kovanının her birinde bir barkot numarası var
Merkezi olarak bilgisayar ortamında izlenerek kavanozdan kovana kadar izlenebilir arıcılık yapıyoruz Bal arıları balı doğal kaynaklardan yapar

Bal dışı ürünler tamamen sahtecilerin işi Devletin laboratuvarları var, bal analizleri yapılıyor Alo Gıda 174 hattı var, şikâyet edebilirler

Türk arıcısının emeğine saygı duymayan, yasal boşluklardan yararlanan sahte adamlar var GDO üretilmiş glikozları balmış gibi satıyor olmaları, hatta ihraç bile etmiş olmaları Türk balına imaj kaybettiriyor Balı yalnızca bal arıları yapar, sahte bal olmaz"

***

Sahte bal yoktur

Türkiye Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Saylak:

"Büyük bir denetim yetersizliği var Dedektif gibi çalışıyoruz, yapay balları satanları tespit ediyoruz İlgili kuruma bildiriyoruz Kurum işlem yapmıyor Öncelikle bu denetim sorununun çözülmesi gerek Piyasada sahte bal yoktur, insanların yaptığı bal vardır Çünkü arı hiçbir zaman sahte bal yapmaz"

***

Gerçek balla sahtesini ayırmanın yolları

- Gerçek bal, soğuk ortamlarda şekerlenir; sahte bal şekerlenmez

- Gerçek balın çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardır Balı keserken, saklama kabını açıp kapatırken bu koku daha yoğun algılanır

- Gerçek bal, glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır

- Gerçek bal, şerbet gibi aşırı tatlı değildir Glikozlu bal daha tatlıdır Bal ağza alındığında birkaç tür tat alınır Yapay ballarda düz, tek bir tat olur

- Ucuz balda mutlaka şeker ve türevi maddeler vardır

- Bazı üreticiler şekerden elde edilen ürüne, süzme çam balı karıştırıyor Çam balı ucuz olduğu için bu işte kullanılıyor

- Balı dolapta bekletme yöntemi doğru değildir Yapısı itibarıyla her zaman nemi çeker Üzerinde tabaka oluşur Sonra kristalleşir Bal olmayan ürünler bu özelliği göstermez

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.