![]() |
Bal'ın Gerçeği İle Sahtesi Nasıl Ayırt Edilir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bal'ın Gerçeği İle Sahtesi Nasıl Ayırt Edilir?![]() Gerçek balı ayırt etme konusundaki kamuoyunda dolaşan bilgilerin önemli bir kısmı ise gerçek değil ![]() ![]() Bunu ancak laboratuvar ortamında yapılacak tetkikler belirleyebiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Uzmanlara göre, 2,5 kilogram balın 10 TL'ye satılması mümkün değil ![]() ![]() ![]() Kutlu, bu tür ürünlere bal aroması veya bir miktar süzme çam balı katıldığını anlatıyor ![]() ![]() Kıştan çıkan arılara baharda şurup vermenin de doğal olduğunu anlatıyor ve "3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeker burada yavrunun büyümesi amacıyla veriliyor ![]() ![]() ![]() Mısır şurubu, glikoz, reçel, üzüm şurubu ve pekmez vs ![]() ![]() ![]() Arıcılar birliğinin paketleme tesislerinden alınacak bal, en güvenilir baldır ![]() ![]() Bal dolaba konmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Baldaki şekeri belirlemek için başvurulan geleneksel yöntem Çiçek balı ile şeker karıştırılmış balı birbirinden ayırt etmek için kibrit çöpünün üstüne konulacak kadar bir bal damlası ışığa tutularak içerisinde şeker olup olmadığı ayırt edilebilir ![]() Bal damlası şiddetli bir ışık kaynağına tutulur ![]() ![]() Ancak sağ tarafta toplanan ışık her zaman şeker karıştırılmış bal anlamına gelmez, bazen kaynağı çam ve farklı bitkiler olan ballar da ışığı sağ tarafta toplar ![]() Bizim için önemli olan aldığımız balın çiçek balı olmasıdır ![]() ![]() *** Türk arıcısının emeği çalınıyor Ziraat Yük ![]() ![]() "Bizim arıcılar olarak sloganımız; insanlara kalıntısız ve katkısız doğal arı balı yedirmek ![]() ![]() ![]() ![]() Merkezi olarak bilgisayar ortamında izlenerek kavanozdan kovana kadar izlenebilir arıcılık yapıyoruz ![]() ![]() Bal dışı ürünler tamamen sahtecilerin işi ![]() ![]() ![]() Türk arıcısının emeğine saygı duymayan, yasal boşluklardan yararlanan sahte adamlar var ![]() ![]() ![]() *** Sahte bal yoktur Türkiye Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Saylak: "Büyük bir denetim yetersizliği var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Gerçek balla sahtesini ayırmanın yolları - Gerçek bal, soğuk ortamlarda şekerlenir; sahte bal şekerlenmez ![]() - Gerçek balın çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardır ![]() ![]() - Gerçek bal, glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır ![]() - Gerçek bal, şerbet gibi aşırı tatlı değildir ![]() ![]() ![]() ![]() - Ucuz balda mutlaka şeker ve türevi maddeler vardır ![]() - Bazı üreticiler şekerden elde edilen ürüne, süzme çam balı karıştırıyor ![]() ![]() - Balı dolapta bekletme yöntemi doğru değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|