Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
balığın, derin, dondurucuda, dondurulması, saklama, süresi

Balığın Derin Dondurucuda Dondurulması Ve Saklama Süresi

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Balığın Derin Dondurucuda Dondurulması Ve Saklama Süresi






Balığın Derin Dondurucuda Dondurulması ve Saklama Süresi


Balıkları dondurmadan önce hafifce tuzlamakta yarar vardır Eti diriliğini muhafaza eder Balıkları donmuş olarak muhafaza ederken dikkat edilecek önemli bir husus ta çözülmüş balıkları tekrar dondurmamaktır

Balıklar genelde oda sıcaklığında(20oC) 20 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız mahallerde bu süre oldukça kısalır Eğer bu süre 20 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır Buzdolabının +5oC’lık hacminde 3 gün, tek yıldızlı buzdolaplarının buzluklarında ki, buranın sıcaklığı 0 ila -5oC arasındadır, 14 gün saklanabilir Daha uzun süreli saklamalar muhakkak üç yıldızlı buzdolaplarının -18oC’lık “deep-freeze”lerinde veya bağımsız “deep-freeze”lerde yapılmalıdır
*Deep-freeze”lerde saklama süreleri hamsi, sardalya gibi küçük balıklar için 3 aydır

*3 ila 4 adedi bir kilo gelen çipura, lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 ay

*Ağırlığı 1 kilodan büyük balıklar için ise 6 ila 8 aydır

*-25o C’lik “deepfreeze”lerde ise bu süre yaklaşık %50 artar


Balıkların dondurulmadan önce temizlenmesi gerektiğini belirtmiştik Ancak hamsi, sardalya ve gümüş gibi balıklar bunun istisnasıdır Bu balıkların temizlenmeden saklanması gerekir

Dondurduğunuz balıkları çözdüğünüz taktirde tekrar dondurmamalısınız bakteri üremesi açısından sakıncalı olabilir Bu nedenle donduracağınız balıkları aile nüfüsunuza göre iki veya üç kişilik porsiyonları içeren öğünlere bölerek dondurmak yukarıdaki problemin halli için tavsiye edilir Balığı dondurmadan önce porsiyonlara bölüp aluminyum folyo veya asetat ile ambalajlamalı, ve üzerine balığın cinsini, dondurulduğu tarihi içeren bir etiket yapıştırmalısınız

Ambalajları önce buzdolabının 0 ila +5oC’lık bölümünce birkaç saat soğutmalı, daha sonra derin dondurucuya koymalısınız Bu işlem esnasında derin dondurucunuzu “şoklama” konumuna getirmelisiniz Balığı çözeceğiniz zaman ise, iri balıkları buzdolabının normal kısmına alıp bir gün dinlendirerek çözebilirsiniz Haşlanmış küçük karidesleri ise hemen sıcak suya atabilirsiniz




Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.