Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
cezasının, infazı, mahkemesi, sokrates

Sokrates Mahkemesi Ve Cezasının İnfazı

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sokrates Mahkemesi Ve Cezasının İnfazı



Beşinci yüzyılda Atina'da bir yurttaş veya yurttaşlar grubu başka bir yurttaşa suçlamada bulunabiliyorduŞuçlanan kişi ayağa kalkarak kendi savunmasını yapıyordu Avukat yada yargıç yoktuÇoğunluk tarafından secilen 500 kişilik jüri kupaların içerisine taş koyarak oy kullanıyordu

Sparta ile uzun yıllar süren savasın ardından yaşanan bozulmada günah keçisi aranıyorduSokratesin sürekli sorular sorması üç vatandaşın onun hakkında suçlama yapmasına neden olduGençleri süpheci yaptığı, kuşak çatışmasına neden olduğu gibi kendisine yöneltilen suçlamaları tek tek çürütmesine karsın, yapılan birinci oylama sonucunda oylama sonucunda 31 oy fark ile cuçlu bulundu ve ölüm cezasına çarptırıldı

Sokrates savunmasında 'suçunun elinden gelenin en iyisini yaparak hizmet etmek olduğunu 'söyledi

Kendisine birkaç alternatif sunuldu Atinayı terk edersen ve asla bir daha geri gelmeyeceğine söz verisen kendini ölümden kurtarabilirsin (sürgünde yiyecek verilerek masrafları karşılanarak şehrin dışında yaşması kosulları bulunmaktadır) Ya da Atina'da kalmak istersen konuşmayı bırak ve sesiz ol, O zaman biz insanları yaşamana ikna ederiz Aksi taktirde gün doğarken zehri içemek zorunda kalacaksın dediler

Sokratesin cevabı ;

Zehri yarın yada bugün , zehir ne zaman hazırsa almaya hazırım ama hakikati söylemekten vazgeçmem Canlıysam son nefesime kadar söylemeye devam edeceğim Ve Atina'yı hayatımı kurtarmak için terk edemem Çünkü ozaman kendimi ölümden korkmuş, ölümden kaçmış,ölümün sorumluluğunu almamış güçsüz birisi olarak hissedeceğimBen kendi düşüncelerime, hislerime, varlığıma göre yaşadım; bu şekilde de ölmek isterim "ve suçlu hissetmeyin Kimse benim ölümümden sorumlu değildir, sorumlu benimBunun olacağını biliyordum çünkü yalanlara, dolanlara, yanılsamalara dayanarak yaşayan bir toplumda hakikatten bahsetmek ölmeyi istemektirÖlmem için karar alan şu zavallı insanları suçlamayınEğer bundan sorumlu olan birisi varsa oda benimVe hepinizin bilmesini istiyorum ki kendi sorumluluğumu alarak yaşadım ve kendi sorumluluğumu alarak ölüyorum Yaşarken bir bireydimÖlürken bir bireyimBenim için kimse karar veremez; kendimle ilgili ben karar veririm"

ikinci mahkemede büyük çoğunluk kararıyla ölüme çarptırılır Sokrates
Bir dostu;

"Ben senin sebepsiz yere ölüme çarptırılmana dayanamıyorum" dediğinde Sokrates dönerek

"Rahat ol, dostum, benim suçlu olarak ölüm cezasına çarptırılmamı mı tercih ederdin" demiştir

Cezanın infaz zamanı gelmişti gün doğmak üzereydi Mahkemenin vermiş olduğu zezanın zamanı gelmek üzereydi , Sokrates yatakta yatıyor ve zehri verecek adam zehiri hazırlıyordu Zehr hazırlayan adam sürekli vakti erteliyordu , güneş doğmak üzereydi Sokrates adama sordu; " Zaman geciyor, güneş doğuyor, bu gecikme neden?"

Adam Sokratesi seviyordu,onu mahkemede duymuş, içindeki güzelliği görmüştü ,tek başıan Atina'dan daha zekiydi:Biraz geçiktirmek ,biraz daha yaşaması için zaman kazandırmak istiyordu

- Sokrates "Tembellik yapma, hadi zehri getir" dedi

Zehri veren adam " Niçin bukadar heyecanlısın? Yüzünde öyle bir ışıltı görüyorum ki, gözlerinde öyle bir merak görüyorum ki

Anlamıyormusun ? öleceksin!"

-Sokrates " Bu bilmek istediğim birşey Hayatı tanıdım, o güzeldi; Tüm kaygılarıyla, kederleriyle o hala bir keyiftir Yanlızca nefes almak yeterli bir mutluluktur Yaşadım, sevdim; canım ne isterse yaptım, içimden ne geldiyse söyledim Artık ölümü tatmak istiyorumVe ne kadar çabuk olursa o kadar iyi"

"ve iki olasılık var: Ya doğulu mistiklerin söylediği gibi ruhum başka şekillerde yaşamaya devam edecek;bedenin yükünden özgür bir şekilde ruhun yolculuğunu sürdürmesi çok büyük bir heyecandır, beden bir kafestir, onun sınırları vardır; ya da belkide, materyalistler haklıdır:Bedenim öldüğünde herşey ölürGeride kimse kalmazBu da , olmamak da- çok bir heyecandır! Olmanın ne olduğunu biliyorum Ve olmamanın ne olduğunu bilme anı geldi Ve artık olmadığımda sorun nedir? Niçin onla ilgili endişeleneyim? Endişelenmek için burada olmayacağım, o halde ne için vakit kaybedeyim?"



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.