![]() |
Ekşi Şifa Sumak.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ekşi Şifa Sumak..Eski çağlardan bu yana şifacı olarak kullanılan sumak, sadece Anadolu'da değil, tüm Asya ülkelerinde revaçta! Ancak sumak kullanırken zehirli olmayan türünü bulmak gerekiyor http://[img]/images/forumsinsimages/....jpg[/img] Romalılar'ın Asya ülkelerini fethettikten sonra keşfedip çok kıymet verdiği bu baharat o dönemde hem hekimlikte hem mutfakta kullanılmış ![]() ![]() ![]() Apicus, kebere tadına benzettiği sumak meyvelerini balık ve et yemeklerine hoş lezzet vermek için kullanırmış ![]() AKDENİZ ÇEVRESİNDE YAYGIN Sumağın aslında bir fıstık türü olduğunu biliyor muydunuz? Evet, bu mistik baharat antepfıstığı ile aynı aileden ancak 150 kadar türü olan bu bitkinin birçoğu zehirli ![]() Latince adı 'Rhus coriaria' ![]() Ülkemizde 'derici sumağı' ve 'boyacı sumağı' türleri ise doğal olarak yetişiyor, en çok Akdeniz çevresinde yaygın ![]() ![]() ![]() 'TANEN' MİKROP ÖLDÜRÜYOR Sumaktaki tıbbi etken maddelerden 'tanen' mikrop öldürücü ve ishal kesici etkilere sahip ![]() ![]() ![]() ![]() GIDALARI SUMAKLA BEKLETİN Bu etkinin sumak ekstresiyle gıdanın temas süresi uzadıkça arttığı saptanmış, yani gıdaları sumakla avcarlayıp bekletmek oldukça etkili olabilir ![]() ![]() ![]() Avusturya'da Vienna Üniversitesinde 2007'de yapılan bir çalışmada sumaktaki 'gallik asit' in antioksidan özelliği araştırılmış ve tam bir 'serbest radikal süpürücüsü' olduğu saptanmış ![]() YEMEKLERLE KULLANIN Çokça bahsettiğim gibi her nefes alışımız sonrası vücudumuzda düzenli olarak oluşan oksijen artıkları, yine düzenli olarak 'süpürülmezse' kanser başta olmak üzere pek çok kronik hastalığa zemin hazırlıyor ![]() Ayrıca, linoleik asit, oleik asit, palmitik asit gibi vücut için çok faydalı yağ asitlerini içeriyor ki bunlar kanda 'kötü kolesterol' diye tabir edilen kolesterolü düşürüp, 'iyi kolesterol' ü artıran maddeler ![]() ![]() MİDEYİ RAHATLATIR Mideyi rahatlatıcı, safra akışını artırıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı etkileri de sumağı et yemeklerinin vazgeçilmezi yapıyor ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|