08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Biber|Faydaları Ve Kullanımı

Biber;Acı ve tatlı çeşitleri olan, farklı renklerde sebze ve baharat olarak kullanılan bitkilerin genel adıdır Biber, özellikle C vitamini açısından oldukça zengindir


Biber Nasıl Kullanılır?
Sebze olarak yemeklerde ve salatalarda kullanılır Kızartması yapılır Ayrıca, baharatı da elde edilir
Uzmanlar, biberlerde, bol beta karoten, C, P ve K vitaminleriyle bazı alkoloidler bulunduğunu kaydederek, bunların, mideyi kuvvetlendirdiğini, iştah açtığını ve mide tembelliğini giderdiğini söylüyor
Biber bitkisinin türlere göre değişmekle birlikte, uzunca oval biçimli, kenarları düz yapraklarının rengi, yeşilin açıktan koyuya kadar değişen tonlarında olur Yaz aylarında açan küçük çiçekleri, beyaz ve ender olarak menekşe rengindedir Biber meyveleri renk, biçim, büyüklük ve tat bakımından türlerine göre büyük farklılıklar gösterir Meyvenin kabuğu, disk biçimindeki kirli beyaz renkli ufak tohumlarının kümesinden bir boşlukla ayrılır
Ülkemizde dolmalık, sivri, çarliston, domates, süs vb türleri yetiştirilmektedir Biber meyvesi taze olarak salatalara katılır, öylece yenilir; dolması ve turşuları yapılır Acı biberler baharat olarak sıkça kullanılır Domates biberinin salçası yapılmakta ve ayrıca biberler, türlü yemeklere katılmaktadır

Besin Değerleri
100 gr dolmalık ya da sivri taze biberin içerdiği besin değerleri şunlardır: 22 kalori; 1,2 gr protein; 4,8 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr yağ; 1 4 gr lif: 22 mgr fosfor; 9 mgr kalsiyum; 0,7 mgr demir; 13 mgr sodyum; 213 mgr potasyum: 420 IU A vitamini; 0,08 mgr B1 vitamini; 0,08 mgr B2 vitamini; 0,5 mgr B3 vitamini; 0 26 mgr B6 vitamini; 9 8 mcgr folik asit; 128 mgr C vitamini ve 0,7 mgr E vitamini
Acı kırmızı biberlerin bazı besin değerleri daha da yüksektir Şöyle ki: 32 kalori; 3 840 mcgr A vitamini kaynağı betakaroten: 140 mgr C vitamini ve 0,8 mgr E vitamini


Sağlığa Yararları
- Biberler, içerdikleri antioksidan ve diğer maddelerle bedenin birçok kanser türüne ve kalp hastalıklarına yakalanma rizikosunu azaltır; felç geçirme ve katarakt illetine tutulma tehlikesini en aza indirger

- C vitamini yönünden zenginliği sayesinde biberler, bedenin hastalıklara direncini artırır, soğuk algınlığının ilk aşamasında iyileştirici olur

- Biberler, içerdiği yüksek orandaki lif nedeniyle pekliğe (kabızlığa) iyi gelir

- Özellikle acı biberler akciğerlerin ilacı olur: Balgam söktürücü işlevleri vardır; kronik bronşit ile anfizemi önler ve hafifletir; solunum zorluklarını giderir

- Gene acı biber, damarlarda pıhtılaşmış kanı çözer, ağrı geçirir ve hastaların kendisini iyi duyumsamalarını sağlar

- Ayrıca tüm biberler mideyi uyarır, sindirim salgılarını artırır
İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır İdrarı artırır, tüm bedeni uyana olurlar
Bütün bu önemli etkilerinden faydalanmak için biber türleri günlük diyete katılmalı ve bol bol tüketilmelidir

Dikkat: Acı biber aşırı olarak alınırsa, mide ve bağırsaklarda tahrişlere yol açabilir, hatta böbreklerde, karaciğerde rahatsızlanmalara neden olabilir

Biber Yoğurtlama

Derlemedir
|
|
|