Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
abana, birbiriyle, cennet, kastamonu, köşesi, oynaştığı, renklerin

Renklerin Birbiriyle Oynaştığı Cennet Köşesi | Abana (Kastamonu)

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Renklerin Birbiriyle Oynaştığı Cennet Köşesi | Abana (Kastamonu)



Renklerin Birbiriyle Oynaştığı Cennet Köşesi
Abana (Kastamonu)






Abana’nın tarihçesi MÖ 20yüzyıl öncesine değin uzanmaktadır Tarihteki en eski adı Abonou Teikhes; Abonou Hisarı, Aben Hisarı anlamına gelmektedir Sözcüğün (na) ile bitişinden yola çıkılarak, Abana adının MÖ 2000 yılının en yaygın dili olan Anadolu Luwi dilinden geldiği sanılmaktadır





Eski Abana'dan Görünüm





“Paflagonya “ tarihinde, Kastamonu”nun en eski yerleşim yeri olarak, ilçenin doğusundaki Hacıveli Köyü olduğu belirtilmektedir İlçede sırası ile Danişment devrini yaşamış, Selçuklu Valilerinin idaresine sahne olmuş, Candarlı Sacettin Paşa tarafından istila edilmiş, Yıldırım Beyazıt'a konaklık etmiş bir bölgenin parçası olan Hacıveli diye anılan 2 Km doğusundaki yerleşim yerinin zamanla boşalması sonucu meydana gelmiştir










Eski bir yerleşim yeri olan Abana 1871 yılında nahiye olmuştur Daha sonra 1945 yılında ilçe yapılmıştır Sekiz yıl sonra, 21 Aralık 1953’te, Abana kaza merkezi 6203 Sayılı kanunla Bozkurt’a nakledilmiştir Daha sonra 1955 yılında belediye teşkilatı kaldırılmıştır






Eski Abana'dan Görünüm






Anayasa Mahkemesinin 27061967 tarihinde bu kanunun tümünü iptal etmesi ile 1968 yılında Abana tekrar ilçe olmuştur İlçenin Karadeniz’e olan toplam sahil şeridi 11 Km olup, olup,yüzölçümü 33 Km2 dir İlçenin en yüksek yeri 300 mt rakımlıdır İlçemizin 33 Km2 lik yüzölçümünün büyük bir ölümü,orman(kestane, çam,meşe) fundalık,çalılık,kayalık meskun saha şeklindedir










Batısında Ezine ve İlişi ,doğusunda Hacıveli ve Kuğu çayları dik yamaçları ve kanyonları geçerek Abana çevresinde denizle buluşurlar Piknik ve geziler için ideal yerlerdir Harmasun Mahallesinde yaşlı çınarlar görülmeye değerdir İlçenin güneyindeki Iğrava ve yukarısındaki Karabalçık mağarası, doğusunda bir zamanlar korsanlara barınaklık yapan Hacıveli koy’u ve Siğelik Kayaları ender doğa güzelliklerindendir





Abana Merkezden Görünüm






İklim olarak ise; Karadeniz İklimi hakimdir Yazları sıcak, kışları ise ılık geçmektedir Her mevsim yeterli yağış görülmektedir İlçenin doğusu Çatalzeytin ilçesi ,Güney ve batısında Bozkurt İlçesi ile sınır komşudur Kuzeyi ise Karadeniz ile çevrilidir






Abana Sahili





İlçede Turizm’e büyük önem verilmektedir Temmuz ayı sonunda düzenlenmekte olan, 3 gün süren Deniz şenlikleri çerçevesinde düzenlenen halk konserleri sayesinde çevre il ve ilçelerden halk Abana'ya toplamaktadır Yazlık pek çok pansiyon mevcuttur Konaklama tesisi olara Tatil köyü, Günbatımı, Kuzey yıldızı tatil bungalov tipi tatil evleri, Belediyenin işletmeciliğini yaptığı motel ile Saraçoğlu Motel bulunmaktadır Hacıveli Konağı yemek ve dinlenme yeri ve manzarası açısından ender yerlerdendir






Çayırcık'tan Abana Genel


















Frank Duval - Totesengel
































Alıntı Yaparak Cevapla

Renklerin Birbiriyle Oynaştığı Cennet Köşesi | Abana (Kastamonu)

Eski 08-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Renklerin Birbiriyle Oynaştığı Cennet Köşesi | Abana (Kastamonu)



Yöresel Yemek Kültürü

Karadeniz Kefali



Önceden fırını 170 dereceye getirip, ısıtın Bir kapta 2 su bardagi suyu, maydanoz ve karanfili koyup, su yarı yarıya çekinceye kadar kaynatın, süzdürün Zeytinyağı ya da ayçiçek yağını ilave edip karıştırın Kefal balığı dilimlerini bir tepsiye dizin Rendelenmiş domates ve soğanı balıkların üzerine dökünMaydanoz suyu zeytinyağı karışımını da balıkların üzerine gezdirin Tuz ve biberini serpinLimon suyunu da dökün Fırında balıklar pişinceye kadar yaklaşık 15 dakika pişirin Fırından alıp önceden ısıtılmış tabaklarda servis yapın




Karadeniz Barbunyası



Balıkları kağıt havluya dizip suyunun durulanmasını sağlayın Tuzlayıp ve içlerini tuz ve karabiberleyip (az miktarda) 20 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirin Bir tavada kızartma yağını kızdırın, barbunları una bulayıp tavaya atın Küçük balıkların bir yanını 10, diğer yanı da 10 dakika kızartıp alın Büyük olanlar ise birkaç sefer çevrilmelidir





Etli Yaprak Sarma






Soğanı rendeleyip pirinç tuz ve baharatları ilave edip yoğuralım Eti ekleyip tekrar yoğuralım Asma yaprağını az miktar kaynatarak fazla tuzundan arındıralımVeya pazı kullanacaksak yıkayıp temizledikten sonra üzerine kaynar su döküp az bekletip rengi biraz koyulaşınca sudan alalım Pazı yapraklarının ortasından geçen kalın damarı çıkaralım Sarmalarımızı hazırlayıp tencereye veya güveçe sıralayalım Üzerine tereyağlı ve salçalı suyunu döküp kısık ateşte pişirelim Piştikten sonra tencereden fırın tepsisine alarak fırınlayabilirsiniz





Cabada Güveç


Soğanları, patatesleri, sarımsakları ve domatesleri soyun, Soğanları halka halka doğrayın Patatesleri dörde bölüp doğrayın Domatesleri ise küp küp doğrayın Soğanları çok az zeytinyağında hafifçe soteleyin Soteledikten sonra güveç kabınızın tabanına yayın Eti de hafifçe yağda çevirin ve sebzelerin en altına koyunSoğanın üzerine diğer sebzeleri aralarına sarımsak ve domates ekleyip baharatları serperek güveç kabına yayın Güveç kabınızın üzerini folyoyla kapatıp yerine yerleştirin ve orta ayarda 6 saat kadar pişirin






Hodan (İspit)





Hodanın kök kısımları ve isteğe bağlı olarak çiçekli kısımları ayıklanır Ayıklanan ot derin bir kap içinde sirkeli suda 2 saat bekletilir (Sirke hem otun iyi temizlenmesi için gerekiyor hem de lezzet veriyor)Daha sonra yıkanan saplar; küçük küçük doğranarak yaklaşık 45 dakika haşlanır Haşalanan çiçekli mancarın suyu süzülür Diğer yanda; bir tava içinde doğranmış soğanlar ile sıvı yağ kavrulur Soğanlar şeffaflaşınca mancarlar eklenir ve kavrulmaya devam edilir Yaklaşık 10 dakika karıştırılarak kavrulan otların üzerine son olarak yumurta kırılır ve tuz serpilir Yumurtalar pişince ocaktan alınır ve servis yapılır İstenirse sarmısaklı yoğurt dökülerek yenebilir







Kaşık Helvası





İlçede her zaman yapılan ve evlerden eksik olmayan bir tatlı Özellikle kandillerde, bayramlarda yapılırSıvı yağ tencerede hafif kızdırıldıktan sonra, içine yavaş yavaş karıştırılarak un ilâve edilir Ardından bademler de katılır ve 10 dakika hafif ateşte kavrulur
Başka bir yerde şeker ve su karıştırılarak şerbet yapılır
Sıcak şerbet, kavrulmuş helvanın içine yine yavaş yavaş karıştırılarak ilâve edilir ve hafif ateşte bir - iki dakika pişirilir Hafif soğuduktan sonra helvanın üstü bir kaşık yardımı ile düz hale getirilir ve yine ıslatılmış bir kaşıkla helvadan alınıp şekil verilerek bir tepsiye dökülür






Et Suyu Gözleme (İç)






Abana Belgeseli kitabında yer alan ve yöresel ev yemekleri içerisinde bulunan iç yemeği, gözleme ve etin bir araya gelmesi ile ortaya çıkar






Ekşili Tarhana Çorbası






Kızılcık tarhanası
Her yaz normal tarhana yapılınca, hastalıkta sağlıkta evde bulunsun diyerek biraz da kiren tarhanası yapılır Nezle-grip-ishal gibi hastalıklarda çok iyi sonuç verir,mutlaka hazırlanıp, içilir Şifası kirenden midir? Yoksa içindeki bol sarımsaktan mıdır bilinmez Bilinen tek gerçeği insanı hemen kendine getirmesidir Yöre yemekleri ansiklopedilerinde, Karadeniz bölgesinin tarifleri arasında bu tarhanada çorbasının tarifide vardır Tarifin altında bir de küçük not düşerler "Şifalı olduğu için bu tarhanaya doktor tarhanası da denir" diye









Kulaklı Makarna






Kulaklı makarna yöresel yemeklerinin başında gelir Kastamonu'lu ya da Karadeniz'li olupta bu makarnayı bilmeyen yoktur Kulaklı makarna mantıya benzer ama iki katı büyüklüktedir ve tereyağlısı yoğurtlusundan daha çok yenir Büyük olduğu için çabucak kapatırsınız, mantı kadar çok uğraştırmaz






Diken Mancarı - Müzlimek
(Diken Ucu)







Diken Mancarı ilkbahar mevsimi geldiğinde tarla veya orman kenarlarında diken uçlarında yeni sürgün olarak yetişir Mayıs ayı başlarında elle tek tek toplanacak olgunluğa erişmiş olan yeni sürgünler toplanır Toplama esnasında aralarına karışmış olan yabancı otlar, karınca vs den temizlendikten sonra ılık su ile yıkanır ve kaynar su ile iyice haşlanır Kaynamış suyundan süzülüp, soğutulur Diken Mancarı Soğan ile kavurması yapılarak yenilir Ayrıca kaynatıldıktan sonra turşusu da yapılır Ordu ilinde diken mancarına Melocan da denir Samsun ilinde ise kırçan denilmekte olup konserve halinde yapılıp tüketilmektedir
















Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.