Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
demokrasi, düşünme, empatik, sosyal

Empatik Düşünme Ve Sosyal Demokrasi

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Empatik Düşünme Ve Sosyal Demokrasi

Empatik düşünme ve sosyal demokrasi

Birisine sempati duymak, ona yakınlık hissetmektir

Aynı şeyi, kurumlar, ideolojiler, sanat ve siyasal akımları için de söyleyebiliriz

Siyaset retoriğindeki sempatizan kavramı bunun için üretilmiştir

Peki Empati ve Empatik düşünce ne anlama geliyor?

Empati, kendini ötekinin, başkasının, diğerinin yerine koyarak düşünme şeklinde tanımlanabilir

Hemen görüleceği gibi empati ile sempati birbirlerine akraba kavramlardır

Birinde, ötekine yakınlık, sempati duyma varken, diğerinde ötekinin yerine geçme, onun gibi düşünme esprisi vardır

Peki niçin empatik düşünme ihtiyacı duyarız?

Ya da empatik düşünüş tarz ile demokratik değerler sistemi arasında doğrudan bir ilişki var mıdır?

Biraz daha açalım: faşist ve otoriter kişi ve kurumlar empatik düşünebilir mi?

Ya da soruyu tersinden soralım: Demokratik,humanist kişi ve kurumlar empati geliştirmeden demokratik fikirler üretebilir mi?

Empati her şeyden önce var olanı anlama ve açıklama eylemidir

Toplumsal ve bireysel olayları anlama ve açıklama, düşünüş yönteminizle doğrudan ilgilidir

Toplumsal olaylara ırkçı bakış açısı ile yaklaştığınızda, empatik düşünüş tarzını zihin faaliyetiniz içinden kovduğunuz gibi,

tek yanlı ve dışlayıcı fikirler-siyasetler üretirsiniz

Burada sadece kendi fikirleriniz mutlak doğrudur ve sizin dışınızdaki herkes tehlikeli fikirler taşıyan kişi ve kurumlardır

Toplumsal olaylar karşısındaki akıl yürütmeniz böyle olunca ırkçı, otoriter fikir ve siyasetler üretmekten başka çareniz yoktur

Ben olsaydım nasıl düşünürdüm dediğiniz zaman, karşınızdakine daha olumlu yaklaşma için kapı aralamışsınız demektir

Kendinizi başkasının ve hatta rakiplerinizin yerine koyarak, düşünmeye başladığınızda empatik düşünmenin derinliklerine varmışsınız demektir

Empatik düşünme aynı zamanda ortak akılların üretilmesinin de temel kaynağıdır

Kişisel empatiyi, kurumsal empatiye dönüştürdüğümüzde, toplumsal olayların anlaşılması ve çözümüne ilişkin çeşitli projelerin geliştirilmesi daha da kolaylaşır

Örneğin, toplumsal yaşamın tüm alanlarından dışlanan herhangi bir toplum kesiminin yaşam biçimini, kültürünü anlamak için Empati kurduğunuzda , mevcut olan ırkçı kültür kodlarını reddedip, daha humanist bir düşünce geliştirebilirsiniz

Empatik düşünüş gerçekleştirmediniz de sizi mevcut kültürel kodlar yönlendirir ki bu durumda ırkçılık ya da dinsel Fanatizme yol alıyorsunuz demektir

Çünkü etnik ve dinsel düşünüş, Empatik düşünmeden nefret ederler

Onlar için varsa yoksa, kendi doğrularıdır

Ancak, kendi doğruları temelinde toplumu belli bir kalıba sokarak, yönetmek istemektedirler

Dolayısıyla empatik düşüncenin karşıtı “doğru benim tekelimdedir” yaklaşımıdır

Halbuki empatik düşünce sistematiği için mutlak doğru yoktur ve doğru, bilgi, ve bilme ile sınırlıdır

Yani benim doğrum, benim bilgimle sınırlı iken, her hangi bir fanatik için, doğru , kendinin görüşleridir ve herkes bu doğruları kabullenmek durumundadır

Empatik düşünce bir biçimde hem humanist hem demokratik kültür damarlarından beslenir

Bu bakımdan tarih bilgisi , tarih bilinci empatik düşüncenin besleyici kaynaklarıdır

Bütün bu anlattıklarımızı toplumsal sorunların açıklanması ve çözümüne ilişkin düşünce üretilmesi bağlamında örnekleyerek açıklayabiliriz

Egemen kültür kodlarımıza göre, örneğin çingeneler, makbul insanlar değildir

Evet, bugüne kadar horlanmış, dışlanmış bir halk olan çingeneler ,toplumun en alt grubunu oluştururken, en kötü meslekleri yapmaktadırlar

Irkçı ve statükocu yaklaşımlar, geleneksel kültür kodlarından hareketle çingeneleri küçümsemeye devam edebilirler

Ancak, empatik düşünce ve akıl yürütmeyle hareket eden birisi ya da filan siyasi parti, Çingenelerin tarihsel-toplumsal oluşum süreçleri ve dışlanmışlıklarını anlayabilir

Dışlanan halkın yerine kendinizi koyduğunuz zaman, yani onların konumundan dünyaya baktığınızda, her şey bambaşka görülebilir

Bambaşka gördüğümüz bir dünyayı açıklarken, duruşunuz tavrınız değişeme uğrayacaktır

Sosyal demokrasi , düşünce sistematiği ve siyasal hareket olarak toplumsal olaylara empatik yaklaşır

Empatik yaklaşım nedeniyle toplumdaki ezilen, horlanan sınıf ve katmanların duyuş, düşünüş ve beklentilerini anlamaya çalışır

Anladığı zaman, halka yakın düşer ve onları arkasında görebilir

Sosyal demokrasi, sermaye sınıfına da empatik yaklaşır

Demokrasi ve demokratik değerler sisteminin gelişerek, bugünlerde neredeyse ideal bir noktaya gelmesinin nedeni empatik düşünüş tarzıdır

Bu bağlamda, katılımcı demokrasi , çok seslilik, çok kültürlülük, çeşitlilik içinde birlik gibi yeni değer ve kavramlar üretilmiş ve dolaşıma sokulmuştur

Bütün bu yeni kavramların empatik düşüşün tarzı ile üretildiği çok açık değil mi?

Mirza Turgut
05092006

http://wwwsodevorgtr/ 'den Alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com