Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fatih, mehmetin, reddettiği, sultan, teklif

Fatih Sultan Mehmet'in Reddettiği Teklif

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Fatih Sultan Mehmet'in Reddettiği Teklif

Ünlü tarihçi, Bilkent öğretim üyesi Prof Dr Halil İnalcık, akademik hayatının 70'inci yılını kutladığı şu günlerde Fatih Sultan Mehmet'le ilgili bir tartışmayı yeniden gündeme getirdi

ANKARA - Prof Dr İnalcık, en son yaptığı tetkik hakkında bilgiler verirken "Fatih'in İstanbul Tarihi"nin 2'nci cildi için çalıştığını söyledi
İnalcık, etraflıca bir incelemenin yer aldığı kitapta Papa 2'nci Pius'un Fatih Sultan Mehmet'e hitaben yazdığı mektupla ilgili çok önemli bilgilere yer vereceğini açıkladı
Papa'nın bu mektupta Fatih Sultan Mehmet'e kendisini Roma İmparatoru olarak tanıyabileceğini ifade ettiğini söyleyen İnalcık, ancak Papa'nın bir şart öne sürdüğünü açıkladı İnalcık'ın çalışmasına göre Papa 2'nci Pius, Fatih Sultan Mehmet'ten Hıristiyan olmasını istedi Bu konuyla ilgili Türk ve yabancı ilim insanları tarafından bunun üzerinde birçok tetkikler yapıldığını ifade eden İnalcık kendisinin de inceleme yaptığını söyledi
Bazı çevrelerin "Mektup gönderilmemiş" dediğini anlatan İnalcık, "Ben o mektubun gönderildiği kanaatindeyim Mektubun gittiğini fakat Fatih Sultan Mehmet'in mektubu nazarı itibara almadığını, hiç önem vermediğini göstermeye çalışıyorum İleride de bunu yayınlayacağım" diye konuştu

Çetin Altan'ın iddiası

Daha önce de gazeteci-yazar Çetin Altan, Fatih Sultan Mehmet'in Avniya mahlasıyla yazdığı bir beyite dayanarak Osmanlı'nın efsane padişahının Hıristiyan olduğunu öne sürmüştü
Altan'ın bahsettiği beyit şöyleydi:

"Bir frengi kâfir olduğun bilürdi Avniya (Avniya -Fatih'in mahlası- bilirdi senin bir kafir Hıristiyan olduğunu)
Belde zünnarını boynunda çelipayı gören

Prof Dr İskender Pala, Altan'ın yazdığı beyitin doğru olmadığını, aslının aşağıdaki gibi olduğunu söyleyerek, iddiayı reddetmişti

"Bir frengi kâfir olduğun bilürdi Avniya
Belün ü boynunda zünnâr u çelîpâyı gören"

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com