![]() |
Deniz Balıkları Hakkında Kısa Bilgiler (Pişirme Önerileri) - By Lodos |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deniz Balıkları Hakkında Kısa Bilgiler (Pişirme Önerileri) - By LodosBalık Sağlıktır ![]() Balıkta şeker,karbonhidrat yok denecek kadar azdır ![]() ![]() ![]() Yüz gram yağlı balık yaklaşık 22 gram, yağsız balık ise 10 gram protein içerir ![]() ![]() İnsan vücudu bu proteinin %93′ün den faydalanır ![]() ![]() ![]() Balık eti A,B1,B2 ve D vitaminleri açısındanda zengindir ![]() Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz,her geçen gün artan çevre kirliliğine rağmen balık çeşitle ri açısından son derece zengin bir ülkedir ![]() ![]() Beyaz etli balıkların sindirimi siyah etlilere nazaran daha kolaydır ![]() ![]() ![]() Bunlara ör nek olarak barbunya, tekir, levrek, kefal, lüfer,kal kan, mercan, çipura, dil, pisi ve kırlangıçı örnek gösterebiliriz ![]() ![]() ![]() Bu nedenle haşlamaya uygun değillerdir ve hazımları daha zordur ![]() ![]() Barbunya ![]() Denizlerimizin bu tatlı balığı genellikle ege ve akdenizde bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Bunların içinde en makbulu kaya barbunyasıdır ![]() ![]() ![]() Paşa barbununun her iki yanında çeneden kuyruğa doğru sarı bir şerit bulunur ![]() ![]() Bu süre zarfında tavası, ızgarası ve kağıtta kebabı çok güzel olur ![]() ![]() ![]() Tekir ![]() Tekirin kafası küttür ve çene altında iki sakalı bulunur ![]() ![]() Barbunyaya çok benzeyen be yakın akrabası olan bu balık bütün denizlerimizde avlanır ![]() Karadeniz ve marmarada avlanılanlar 6 ila 10 cm arasındaır ![]() ![]() Çene altı bıyıklarının uzunluğu, küt kafası ve birinci sırt yüzgecindeki sarı-siyah benekleri ile barbunyadan ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() Çipura ![]() Egenin meşhur yerli balığı olan ve küçük sürüler halinde gezen çipura son yıllarda çiftliklerde de üretilmeye başlanmıştır ![]() Çipura elips biçiminde yassı vücudu, beyaz karnı, koyu gri sırtı ve pembemsi yanakları ile tanınır ![]() ![]() Bir zamanlar marmara denizinde de yakalanan ve alyanak adı ile tanınınan bu balığın malesef nesli tükenmiş durumdadır ![]() ![]() ![]() Her mevsimde zevkle yenebilen bu balığın ızgarası, buğlaması, çorbası, fırnını çok güzel olur ![]() ![]() Daha büyüklerinin fırında pişirilmesi tercih edilmelidir ![]() ![]() Tadı nefis olan bu balığı katkısız, yani ızgara veya fırında yenmesi tercih edilmelidir ![]() Isparaz ve lidaki bu türün küçük çeşitleridir ![]() ![]() Karagöz ![]() Çipuranın yakın akrabası olan karagöz elips şeklinde, yassı, gümüşi pulları olan yerli bir balıktır ![]() Baltabaş, sivri gaga, sagos ve mırmır gibi çeşitleri vardır ![]() ![]() Yazın taşlık ve yosunluk, midyesi bol yerlerde yaşar ![]() ![]() ![]() Aynen çipura gibi ızgarası, buğlaması, fırnını ve çorbası çok güzel olur ![]() ![]() ![]() ![]() Dil balığı da yerli balıklarımızdan olup ege ve akdenizde bolca yakalanır ![]() ![]() En lezzetli zamanı kasım ile şubat ayları arasıdır ![]() Tavası çok güzel olur ![]() İrilerinden fileto çıkarılıp şiş veya salçalı fileto yapılabilir ![]() ![]() Hamsi ![]() Gözlerinin gerisine kayan ağzı ile yivrilmiş burnu ile yakın akrabası sardalyadan kolaylıkla ayrılır ![]() ![]() ![]() Karadeniz hamsisi azak ve karadeniz olmak üzere ikiye ayrılır ![]() ![]() ![]() Karadeniz hamsisi ise kuzeybatı karadenizde ürer, kışlamak üzere kasımdan şubata kadar trakya kıyılarına ve marmaraya göç eder ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hamsinin sırt rengi daha açıktır ![]() ![]() ![]() Hamsinin hemen her türlü yemeği yapılır ![]() ![]() ![]() Yaz aylarında yağsız olduğu için ızgara yerine tava veya buğlaması tercih edilmelidir ![]() ![]() ![]() Ayrıca balık yağı ve balık unu üretiminde de kullanılmaktadır ![]() ![]() Sardalya ![]() Hamsinin yakın akrabası sardalya sürüler halinde yaşar ve kıyılar boyunca göç eder ![]() ![]() ![]() ![]() Hatta ringa konservesine de aynı ad verilir ![]() ![]() Okyanusda ise 30 cm kadar büyürler ![]() ![]() ![]() Ülkemizde kuzey egede bolca yakalanan sardalyanın en lezzetli mevsimi temmuz-ekim aylarıdır ![]() ![]() Kasım-haziran arasında ise ancak plaki ve buğlaması yapılabilirse de bir önceki döneminki kadar lezzetli olmaz ![]() ![]() Tirsi ise sardalya azmanıdır ![]() ![]() ![]() Uskumru ![]() Kolyosa çok benzeyen ve sürüler halinde dolaşan göçmen bir balıktır ![]() ![]() Yaz aylarını karadenizde geçiren uskumru eylül ve ekim aylarında marmaraya iner ve kışı burada geçirip yumurtlar ![]() ![]() Uskumru büyüklüğüne göre üç değişik ad ile adlandırılır ![]() En küçüğü kalinaryadır ![]() ![]() Yazın yakalananlara ise lipari denir ![]() En lezzetli olduğu dönem eylül ayından yumurtlamaya başladığı ocak ayı sonuna kadardır ![]() ![]() Bu mevsimlerde yağlı olduğundan tavası tavsiye edilmez ![]() Şubattan itibaren yağını kaybetmeye başladığından tavası yapılabilir ![]() ![]() ![]() Esas adı çiroz kurusu olan bu kurulmuştur balığa geçen zaman içinde ismi kısaltılarak yalnızca çiroz denmeye başlanmıştır ![]() Uskumrunun kolyostan önemli farkları aşağıdadır ![]() 1-Uskumru ile kolyosun sırtı desenleri biribirine benzemekle birlikte kolyosun rengi koyu, uskumrunun ise açıktır ![]() 2- Uskumrunun kuyruk çatalının içi boş ve iki çizgiden ibaret bir v harfi tarzındadır ![]() 3-Uskumrunu gözleri neredeyse toplu iğne başı kadar küçük, kolyosun ise iridir ![]() Kolyos ![]() Uskumruya çok benzeyen bu balık uskumru ile berebar sürüler halinde göç eder ![]() Ayrıca marmara ve ege denizinde yerli türleride bulunur ![]() ![]() Ocak ayı en yağlı zaman olduğundan tuzlama için en ideal zamandır ![]() ![]() ![]() Lüfer ![]() Akdeniz, Karadeniz, Marmara, Hint okyanusu ve Atlas okyanusunda sürüler dolaşan lüfer pullu bir göçmen balıktır ![]() Soğuk denizde yaşayanları daha yağlı olduğundan daha da lezzetli olur ![]() ![]() Daha güney denizlerimize indikçe yavanlaşır ve kendisine mahsus o güzel tat ve kokuyu kaybeder ![]() Eylül ortasından ocak sonuna kadar olan zaman en yağlı ve en lezzetli zamandır ![]() ![]() ![]() Kasım sonundan itibaren azalmaya başlar ![]() ![]() İlkbahara da son derece yağsız olduklarında tava, plaki ve buğlaması tercih edilmelidir ![]() Lüfer büyükğüne göre en çok isim alan balıktır ![]() ![]() 1- 10 cm ye kadar yaprak 11-13 cm arası çinekop 14-16 cm arası kaba çinekop 17-20 cm arası sarı kanat 21-30 cm arası lüfer 31-35 cm arası kaba lüfer 35 + cm den büyük kofana ![]() Palamut ![]() Uskumru, torik ve orkinosu içeren bir familyadandır ![]() ![]() Sırtı çizgili, karnı gümüş rengindedir ![]() Uzunluğu 1 metreye kadar varır ![]() ![]() Karadeniz ve marmara palamutunda baştan kuyruğa doğru muntazam çizgiler halinde giden, dördü koyu, üçü açık menevişli 7 adet band bulunur ![]() Egede yaşayan, tombik, benekli orkinos ve yazılı orkinos isimleri alan yakın akrabasında ise sırttan karına doğru dalgalar halinde yine en az 16 adet alacalı bant ile karın civarında en az üç adet siyah benek bulunur ![]() Bu cinsin etinin tadı hakiki palamuta nazaran hiç güzel değildir ![]() ![]() Palamut avı ağustos ayında başlar ![]() ![]() En lezzetli zamanda eylül başından şubat ortalarına kadar olan zamandır ![]() ![]() ![]() Aynı mevsimde yahniside harika olur ![]() Diğer mevsimlerde tavası yapılabilir ![]() ![]() Palamutun boyuna göre isimlendirilmesi ![]() 1-20 cm ye kadar palamut vanozu ![]() 2-20-30 cm arası çingene palamutu 3-31-40 cm arası palamut 4-40-50 cm arası kestane palamutu 5-51-60 cm arası torik 6-61-65 arası sivri 7-65-70 cm arası altıparmak 8-70 cm den büyük zindan delen ![]() Torik ve toriğin büyük boyları palamuttan daha çok yağlıdır bu nedenle tuzlama ve lakerdası tercih edilir ![]() ![]() Levrek, Çinekop, Eşkine ![]() 12 değişik türden meydana gelen bu familya ılık ve tropik suların sığ kesimlerinde yaşar ![]() Vücutları iğ biçiminde ve yandan hafif basıktır ![]() ![]() En irileri bir metreyi geçebilir ![]() ![]() Bayağı levrek ve benekli levrek olmak üzere mevcut iki tipi bulunur ![]() ![]() Benekli levrek güney ege ve akdenizde bayağı levrek ise bütün denizlerimizde görülür ![]() Karadenizde kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer bir türüdür ![]() Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur ![]() ![]() Erişkinler kıyıya yakın kayalık dipleri, yavrular ise akarsu ağızlarını tercih ederler ![]() ![]() Karnı gümüşi beyazdır ![]() ![]() Ortalama 30 cm ve 600 gr dır ![]() ![]() ![]() ![]() Başının içinde gözlerinin arkasında herbiri 4-5 gramlık beyaz taş bulunur ![]() ![]() Genelde tek gezen, geceleri avlanan ve oyuklar arasında süzülürcesine dolaşan bu balığın başlıca besini karides ve yavru balıklardır ![]() Yıl boyunca yenen levreğin çok lezzetli eti vardır ![]() ![]() Her türlü yemeği yapılan levreğin buğlaması, fırında kağıt kebabı ve mayonezlisi nefis olur ![]() Levrek özellikle şaraplı ve mayonezli balık yemeklerine çok güzel gider ![]() ![]() İstavrit ![]() İstavrit, marmara ve boğazda balık avlamaya başladıklarında ilk tanıştıkları balıktır ![]() Ağzı öne uzayabilen, dişleri ince, gözleri iri, kuyruğu derin çatallı ve vücudu iğ biçiminde olan göçmen bir balıktır ![]() Marmara, ege ve karadenizde yaşayan yerli türleri de vardır ![]() ![]() Marmarada boyu 10 cm nin altında olan küçük istavritlere kıraça denir ![]() ![]() Sarı kuyruk istavrit ve sarı kanat istavrit olarak adlandırılan tipi sularımızda ençok bulunan türdür ![]() Istavritler sonbaharda marmaraya inerler mayıstan itibaren karadenize geri dönmeye başlarlar ![]() Her mevsimde yakalanan istavritin en lezzetli olduğ zaman kasım ile şubat ayları arasıdır ![]() Tavası ve fırnını çok güzel olur ![]() ![]() İzmarit ![]() Ağzı körüklu gözleri iri, sırt-göğüs ve anus yüzgeçleri ser diken ışınlı bir balıktır ![]() Sularımızda iki türü vardır: Menekşe izmarit ve istargilos ![]() Izmaritin erkekleri dişilerinden daha iri olurlar ![]() ![]() İzmarit midye, deniz solucanı ve balık yumurtaları ile beslenen bir dip balığıdır ![]() ![]() Tavası güzel olur ![]() ![]() İzmaritler ızgara yapılırken ayıklanmaz ![]() ![]() üzerine limon ve zeytinyağı ile kıyılmış maydonoz eklenerek hazırlanır ![]() Pulları kazındıktan sonra derisi tulum çıkarılarak yapılan tavası da çok güzel olur ![]() Kalkan ![]() Karadenizin bu ünlü balığı bütün yassı, oval vücudu, bir tarafı siyaha yakın, diğer tarafı beyaz rengi ve beyaz tarafındaki düğmeleri ile tanınır ![]() Her iki tarafı da siyah olan kaya kalkanına da nadiren rastlanır ![]() ![]() İstanbul boğazının kuzeyinde, karadenizin batısında avlanan kalkan bir tarafı siyah olan bir tarafı beyaz bayağı kalkandır ![]() Kalkan karadeniz içinde kışın kuzeyden güneye göç eder ![]() ![]() En lezzetli zamanı ocak sonundan mart ortalarına kadardır ![]() ![]() ![]() İlkbahar sonundan ağustos ayına kadar yakalanan kalkan yavrularının tavası nefis olur ![]() ![]() Yaz aylari disinda lezzetli olan pullu ve göçmen olmayan bir baliktir ![]() ![]() Sonbahar, kis ve ilkbaharda cok lezzetlidir ![]() ![]() Ayrica likorinoz denilen tutsulusu de cok makbuldur ![]() Bir kefal turu olan haskefalin kurutulmus yumurtalari cok aranan bir deniz urunu, bir mezedir ![]() Sarikulak kefalin tavasi ve fileto izgarasida yapilir ![]() Kefal alirken cok dikkat etmek, tercihen ta nidik balikcilardan almak gerekir ![]() Çünkü kefal kirli ve bulanik suları cok sever ve buralarda diğer balıklar yaşamazken o yaşar ![]() Örneğin İzmir korfezinde diğer balıklar yaşamazken kefal bol miktarda bulunmaktadir ![]() Bu sularda yakalanmış kefal insan sağlığı açısından büyük tehlike arzeder ![]() ![]() Kılıç ![]() Türkiye’mizi çevreleyen sularda çok artık nadir görülen çok lezzetli bir balık türüdür ![]() Akdeniz ve Egede yıl boyunca karadeniz de ise yalniz yaz ayları görülür ![]() Kılıç gibi üst çenesi, lacivert-siyah sırt rengi ile tanınan bu balığın akrabasi marlin bizim sularmızda bulunmaz ![]() Daha cok Atlas okyanusunda Bermuda civarında bulunan bu balık pişince pembemsi et rengi, kafadan kuyruğa kadar uzanan sırt yüzgeci ve yuvarlak yerine yassı üst çenesiyle kılıçtan ayrılır ![]() Her mevsimde yenilebinen kılıcın en lezzetli zamani eylül-subat arasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Mezgit ![]() Tavuk balığı olarakta bilinen mezgit bütün denizlerimizde bulunmakla beraber en cok karadenizde bulunur ![]() Yaz hariç devamlı yumurtalı durumdadır ![]() Yumurtalı tavası, dometesli sotesi guzel olur ![]() ![]() Kırlangıç ![]() Bütün denizlerimizde bulunan Kırlangıç ortalama 25-30 cm olup nadiren 75 cm ye kadar uzayanlarınada rastlanır ![]() Sırt rengi kırmızı pembe karın ise pembe veya beyazdır ![]() Yakın akrabası olan öksüzden, bu balığın pembe-gri veya komple gri sırtı ve öksüzün ördek kafasını andıran ağız yapısı ile ayrılır ![]() Her ikiside lezzetli olup genellikle kırlangıç tercih edilir ![]() Çok gelismis solungaclari ve girtlak yapisi ne deniyle ugultu, inilti gibi degişik şekilde frekanslarda ses çıkarır ![]() Bu ses nedeniyle bircok balikci tarafindan inleyen balik diye adlandirilir ve ugursuz kabul sayilir ![]() Kirlangic izgaraya ve tavaya uygun degildir ![]() Bugulamasi, ozellikle corbasi cok lezzetli olur ![]() Haslanmis kirlangicin ayiklanmis etleri mayonezli veya zeytin yagli limon sikarak soguk meze olarakta yenebilir ![]() ![]() İskorpit ![]() Kirlangictan bahsedilince iskorpiti atlamak olmaz ![]() Her ne kadar ayni familyadan olmamakla beraber, etleri ve uygun olduklari yemekler açisindan cok benzerlik gösterirler ![]() ![]() ![]() Bu nedenle balikçiya ayiklattirilmalidir ![]() ![]() Akdeniz Midyesi ![]() Ergin boylari yaklasik 10 cm olabilir ![]() Kayalik ve tasliklarin uzerine bissus organiyla ya pisik olarak yasarlar ![]() ![]() Beslenme ozellikleri ise, bulunduklari ortamdaki organic maddelerle besnelip her turlu mineral maddeleride filter beslek ozellikleri nedeniyle sindirirler ![]() Akintinin guclu oldugu iliman denizlerde genis bir yayilim gosterirler ![]() Filter beslek ozelliginden dolayi ortamdaki kirlilik etmeni olan herturlu milro duzeyde maddeyide sindirim sistemi ve kas sistemi ne edebilecek kapasitededir ![]() Bu ortam kirliligi domestik atiklar (ka nalizasyon atiklari evsel atiklar vs) ve endustriyel (agir metaller, demir, kobalt, bakir vs) Ozellikle midye dolma pisiminde sindirim sistemi ve solungaclari temizlenemeyecegi icinbu sekilde pisirilerek sunulan midyeleri az tuketmek saglik acisindan onemlidir ![]() Pilaki pisirme tekniginde ise solungec ve sindirim sistemleri cikartilabilir durumda oldugu icin daha saglikli pisirme yontemi olarak kabul edilir ![]() Herseyden once midyelerin cikarilis kaynagi, tarihi, pisirildigi ortam kesinlikle resmi kayit ile belirtilmis olmasi yada en azin dan tuketicinin bu monuda bilincli olmasi halk sagligi acisindan cok onemlidir ![]() Aksi taktirde kitlesel olumler ile sonuclanana bircok hastaligin(hepatit serileri, agir metal zehirlenmeleri vs) patlak ver mesi gundeme gelebilir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Deniz Balıkları Hakkında Kısa Bilgiler (Pişirme Önerileri) - By Lodos |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deniz Balıkları Hakkında Kısa Bilgiler (Pişirme Önerileri) - By LodosAlıntı: Orjinal Mesaj Sahibi LoDoS İSTAVRİT İstavrit, marmara ve boğazda balık avlamaya başladıklarında ilk tanıştıkları balıktır ![]() Ağzı öne uzayabilen, dişleri ince, gözleri iri, kuyruğu derin çatallı ve vücudu iğ biçiminde olan göçmen bir balıktır ![]() Marmara, ege ve karadenizde yaşayan yerli türleri de vardır ![]() ![]() Marmarada boyu 10 cm nin altında olan küçük istavritlere kıraça denir ![]() ![]() Sarı kuyruk istavrit ve sarı kanat istavrit olarak adlandırılan tipi sularımızda ençok bulunan türdür ![]() Istavritler sonbaharda marmaraya inerler mayıstan itibaren karadenize geri dönmeye başlarlar ![]() Her mevsimde yakalanan istavritin en lezzetli olduğ zaman kasım ile şubat ayları arasıdır ![]() Tavası ve fırnını çok güzel olur ![]() balıkımmm ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Deniz Balıkları Hakkında Kısa Bilgiler (Pişirme Önerileri) - By Lodos |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deniz Balıkları Hakkında Kısa Bilgiler (Pişirme Önerileri) - By LodosAlıntı: SARDALYA ![]() Hamsinin yakın akrabası sardalya sürüler halinde yaşar ve kıyılar boyunca göç eder ![]() ![]() ![]() ![]() Hatta ringa konservesine de aynı ad verilir ![]() ![]() Okyanusda ise 30 cm kadar büyürler ![]() ![]() ![]() Ülkemizde kuzey egede bolca yakalanan sardalyanın en lezzetli mevsimi temmuz-ekim aylarıdır ![]() ![]() Kasım-haziran arasında ise ancak plaki ve buğlaması yapılabilirse de bir önceki döneminki kadar lezzetli olmaz ![]() ![]() Tirsi ise sardalya azmanıdır ![]() ![]() İşte bu tanımıyorum üzerine lezzet (belki biraz somon ) Teşekkürler Lodos ayrıntılı bir konu olmuş ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|