Lor’Lu Lokma Ve Pakistan Usulü Ayran Lassi / Ricotta Balls &Amp; Lassi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Lor’Lu Lokma Ve Pakistan Usulü Ayran Lassi / Ricotta Balls &Amp; Lassi![]() Taze Lor’lu Lokma/Ricotta Balls
tarifimizde![]() Hint Usulü Meyveli Ayran/Lassi ![]() Hindistan ve Pakistan’ın geleneksel soğuk içeceği olan Lassi gibi o yörenin bazı tarifleri bana çok yabancı değil Sebebine gelince, diğer Kazak Türkleri gibi anneciğimin de göç nedeniyle çocukluğunun 10 yılını geçirdiği ülke olması Pakistan anılarını ve yemeklerini hep anlatırdı![]() Altay dağlarının eteklerinde yaşam süren Kazak Türklerine müslümanlıklarından dolayı Çin! devletinin uyguladığı baskı ve zulümlere daha fazla dayanamayarak, ecdâdı Osmanlı’nın göç ettiği Türkiye topraklarına ulaşabilmek hedefiyle 2bin kişik kafile ile yola çıkarlar Himalaya dağları onlar için çok zorlu bir geçit olur ve şiddetli soğuk sebebiyle kangren olanlar haricinde, birçok kişi hayatını yitirir hayatta kalanlar göçe devam ederek 1940 yılında Pakistan’a ulaşırlar ve orada kaldıkları 12 yıl boyunca, Türkiyeyle yaptıkları diplomatik bağlantıların sonuçlarını sabırsızlıkla beklemektedirler Nihayet 1953′de Allah’ın yardımı ve dönemin başbakanı merhum Adnan Menderes’in öncülüğünde (mekânı cennet olsun) amin, Türkiye’ye ulaşmanın sevincini yaşamışlardır![]() Hâlen ilk yerleştirildikleri bölgeler olan, Manisa (Salihli), Konya (İsmil), Niğde (Altay köyü), İstanbul (Zeytinburnu-K Çekmece-Sefaköy-Güneşli)’de ikâmet etmektedirler![]() Hâl böyle olunca, doğal olarak evimizde de anneciğimin özlem duyduğu Pakistan yemekleri pişer, biz de afiyetle yerdik Hindistan ve Pakistan’ın geleneksel içeceği olan lassi, yani ayran Bizim alışık olduğumuz ayrandan çok farklı bir tada sahip Lassi, tuzlu (baharatlı) ve şekerli (meyvalı) olmak üzere 2 çeşidi var![]() Tuzlu Lassi: Kavrulmuş kimyon tohumu, kakule, zerdeçal, limon, yoğurt ve tuz ile yapılır ![]() Şekerli Lassi: Mango, ananas, şeftali, çilek, avokado meyvalarından istediğiniz herhangibiriyle yapabilir ve bu meyvalı ayranınızı, muskat, tuzsuz şam fıstığı, taze nane, gülsuyu ve bal ile tatlandırabilirsiniz ![]() Genellikle kahve, çay, pilav, et yemeğinde kullanılan kakulenin tadı ve kokusu bana çok ağır geldiği için lasside de kullanmadım Benim damak tadıma en uygun lasi tarifine geçeyim, siz istediğiniz gibi tatlandırabilirsiniz![]() Lassi
Not: silikon muffin kalıplarında normal içme suyu ve taze sıkılmış çilek suyu dondurarak şekilli buzlar elde ettim
|
|
|
|