![]() |
Antalyadaki Adamın Kabir Azabı... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Antalyadaki Adamın Kabir Azabı...Süleyman KÖSMENE Kabirde hayat Antalya’dan Ali Demir: “Kabir hayatını anlatır mısınız? Hesap gününe kadar suâl ve hayat nasıl olacaktır?” Kabir hayatı âhiret hayatının ilk durağıdır ![]() ![]() Kabir istasyonundan sonra yolculuk da devam ediyor hayat da! Hayat devam ediyor; çünkü ruh bâkîdir ![]() ![]() Kabir suali haktır ![]() ![]() ![]() ![]() Kabirde azabı ruh çeker saadeti de ruh görür ![]() ![]() Çünkü günahlarda ruhun irade beyanı ve şer tercihi her ne kadar ön plânda idiyse de; cesedin fiilî rolü ve bizatihî iştiraki göz ardı edilebilir mi? Meselâ koğuculuğu isteyen ve teşvik eden ruhî kuvveler ise de bilfiil icra eden dil değil mi? Meselâ hırsızlığa yönlendiren ruhî güçler ise de hırsızlıktan fiilen beslenen ve faydalanan beden değil mi? Meselâ içkiye sürükleyen ruhî temayüller ise de içkiyi tadan haram eğlenceden beslenen ve aaaif alan beden değil mi? Bunun aksi sevap ve hayır noktasında da düşünülebilir ![]() ![]() Hiç şüphesiz asıl cismânî lezzet de cismânî azap da “ba’sü ba’de’l-mevtten” sonra yani dirilişi müteakip kurulacak mizandan sonra yani mahşerden sonra hayatın Cennet ve Cehennem şeklinde tecellîsi çerçevesinde görülecektir ![]() ![]() ![]() Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselâm (asm) şöyle buyurmuştur: “Kabir âhiret konaklarından ilkidir ![]() ![]() Ebû Hüreyre (ra) anlatmıştır: Resûl-i Ekrem Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselâm şöyle buyurdu: “Ölen kişi defnedildiği zaman ona siyah ve mavi gözlü iki melek gelir ![]() ![]() Melekler sorarlar: ‘Bu zât için ne demiştin?’ Adam ölmeden önce söylediğini aynen söyler: ‘O Allah’ın kulu ve Resûlüdür ![]() ![]() Melekler: ‘Senin bunu söylediğini esasen biliyorduk!’ derler ![]() Sonra onun kabri yetmiş metre kare olarak genişletilir içi onun için aydınlatılır ![]() ![]() O da: ‘Aileme dönüp onlara haber vereyim mi?’ der ![]() Melekler: ‘Gelin-güvey gibi uyu’ derler ![]() ![]() “Şayet ölen münafık ise meleklerin sorusuna: ‘İnsanların ona Peygamber dediklerini işitirdim! Ve ben de aynı şeyi söylerdim! Fakat hakikat midir bilemiyorum!’ der ![]() Bunun üzerine melekler: ‘Senin böyle söylediğini esasen biliyorduk!’ derler ![]() Sonra toprağa: ‘Onun üzerine eğil!’ denilir ![]() ![]() ![]() ![]() Yâ İlâhenâ Rabbimiz sensin ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|