Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
pişirsem

Nasıl Pişirsem?

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Nasıl Pişirsem?



FIRINDA PİŞİRME (BAKING)


Uygun Besinler:


Meyveler

Patates

Sütlü ve yumurtalı yiyecekler

Unlu yiyecekler

Sebzeli / vejetaryen kekler

Et ve sebze karışımları


Dikkat Edilecek Hususlar:


*Tepsiler kuru, kalın ve temiz eldivenlerle tutulmalıdır

*Fırın ve tepsilerle temas sırasında yanıklardan sakınmak için kollar kıvrılmalıdır

*Tepsi ve fırınlar aşırı doldurulmamalıdır

*Dolu tepsilerin fırına yerleştirilmesi veya fırından çıkarılması sırasında dikkat edilmelidir

*Yemeğin kalitesinin bozulmasını ve ısı kaybını önlemek için fırın kapaklarının açılması minimalize edilmelidir

bebişlere
http://img138imageshackus/img138/6lc4b1k2aa7jpg
http://img138imageshackus/img138/218/09js3png




HAŞLAMA (BOILING)


Uygun Besinler:


Pek çok besine bu yöntem uygulanabilir

Et ve kümes hayvanları

Balık ve deniz ürünleri; özellikle ıstakoz için

Yumurta

Taze ve dondurulmuş sebzeler

Kurutulmuş tahıllar


Dikkat Edilecek Hususlar:


*Doğru kapasitede kaplar seçilmelidir, küçük kaplarda kaynayan sıvı etrafa sıçrayabilir ve yanıklara sebep olabilir

*Sebzeler uzun süre suda bekletilmemeli, mümkün olduğunca kaynayan suda kısa süreli pişirme uygulanmalıdır

*Sebzeler servis edilmeye yakın pişirilmelidir Pişirilip tekrar ısıtmaktan kaçınılmalıdır


KIZARTMA (FRYING)


Uygun Besinler:


Balıklar

Kümes hayvanları

Hazır gıdalar

Sebzeler

Patates

Meyveler

Hamurlar

Bazı besinler derin yağda kızartma metoduna uygun değildir Örneğin, yağ içeriği yüksek besinler; yağlı etler, jambon, hamburger gibi


Dikkat Edilecek Hususlar:


*Nemli veya ıslak besinler önce kurutulmalı daha sonra kızartılmalıdır Çünkü ıslak besinin yağa atılması oldukça tehlikelidir Yağ bir anda sıçrayabilir ve yanmamıza sebep olabilir

*Kızartıcılar asla fazla yağ veya yiyecekle doldurulmamalıdır

*Termometresiz kızartıcılar kullanıldığında, yağın yanacak kadar ısınmamasına dikkat edilmelidir Yağ yanarsa hem sağlığa zararlı öğeler oluşur hem de yemeğin tadı ve kokusu olumsuz yönde etkilenir

*Normal kızartma derecesi 175–195 °Cdir

*Tek seferde büyük miktarda kızartma yapmaktan kaçınılmalıdır

*Yeterli yağ kullanıldığından emin olunmalıdır Az yağda fazla miktarda kızartma yapılırsa, yağın ısısı uygun olsa bile pişirme sırasında ısı düşer ve yemek kalitesi olumsuz yönde etkilenir

*Kızartma işleminden sonra yiyecek çabucak servis edilmelidir, bekletme ile besin gevrekliğini kaybeder

*Kızartılan yiyeceklerin üzeri kapatılmamalıdır yoksa bu durumda da besin gevrekliğini kaybeder

*Yüzeydeki yağ, kızartma sonrasında süzdürülmelidir Çünkü yağda kalan yiyecek parçaları tekrar ısıtıldığında yanabilir ve yemeğin lezzetini, görüntüsünü olumsuz etkiler

*Oksidasyonu önlemek için kullanılmayan yağlar süzüldükten sonra kapalı olarak muhafaza edilmelidir Aynı yağ defalarca kullanılmamalıdır


IZGARA (GRILLING)


Uygun Besinler:


Taze etler

Sakatatlar

Kümes hayvanları

Balık ve deniz ürünleri

Sebzeler, özellikle mantar ve domates

Hazır gıdalar, burgerler


Dikkat Edilecek Hususlar:


*Az miktarda tuz kullanılmalıdır

*Mümkünse az yağlı et kullanılmalı ve görünür yağları temizlenmelidir

*Pişirme işlemine ızgaranın en sıcak tarafından başlanmalıdır

*Yavaş pişirme yiyeceğin kurumasına sebep olacağından hızlı pişirme uygulanmalıdır

*Yiyeceğin çevrilmesinde asla çatal gibi yiyeceği delecek malzemeler kullanılmamalıdır


MİKRODALGA FIRINDA PİŞİRME (MICROWAVE COOKING)


Uygun Besinler:


Taze etler

Sakatatlar

Kümes hayvanları

Balık ve deniz ürünleri

Sebzeler, özellikle mantar ve domates

Hazır gıdalar, burgerler


Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:


*Patates ve elma soyulmamışsa, kabukları delinmeli ve böylece patlamaları, dokularının bozulması önlenmelidir

*Mümkünse yemeğin üstü mikro dalga fırına uygun bir kapak ile kapatılmalıdır

*Sadece mikro dalga fırına uygun olan plastik, seramik ve cam kaplar kullanılmalıdır

*Kapağı bozuk olan fırınlar kullanılmamalıdır

*Fırın boşken çalıştırılmamalıdır

*En iyi sonuç için düz veya yuvarlak, sığ kaplar tercih edilmelidir

*Pişirme sırasında karıştırma işlemi için yeterli yer bırakılmalıdır

*Su içeriği yüksek gıdaların kuru gıdalara göre daha çabuk pişeceği unutulmamalıdır

*Kalın parçaların, gözenekli parçalara göre daha çabuk pişeceği unutulmamalıdır


BUHARDA PİŞİRME (POACHING)


Uygun Besinler:


Yumurta

Balık ve kabuklu deniz ürünleri

Sebzeler (patates dahil)

Çeşnili ve tatlı pudingler (düşük basınçta buharla)


Anahtar Noktalar:


* Besin değerini koruyan bu pişirme metodu ile besinler kolay sindirilebilir ve diyet yemeği haline getirilir

* Sebzelerin buharda pişirilmesiyle, daha taze görünmeleri ve renklerinin korunması sağlanır

* Buhar kapatılmadan kapak açılmamalıdır

* Kapak açılırken geride durulmalı, buhara dikkat edilmelidir

* Düşük basınçla pişirme ile besindeki proteinin zarar görmesi engellenebilir

* Sebzeler servise yakın zamanda pişirilmelidir

* Fazla pişirmekten kaçınılmalıdırÖzellikle yüksek basınçta pişirme süresi kısadır

* Makinenin içi her kullanımdan sonra temizlenmelidir

* Her kullanım öncesi makine kontrol edilmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.