Ebû Abdullah Dîneverî |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ebû Abdullah DîneverîEBÛ ABDULLAH DÎNEVERÎ Evliyânın büyüklerinden İsmi Muhammed bin Abdülhâlık Dîneverî künyesi, Ebû Abdullah'tır Medîne-i münevvere ve Şam arasında Vâdi-i Kurâ'da ikâmet etti Doğum ve vefât târihleri bilinmemektedir Dînever şehrinde vefât etti![]() Ebû Abdullah Dîneverî zamânındaki bâzı âlim ve evliyâ ile görüşüp mânevî ilimlerde yüksek dereceye ulaştı İslâmiyete uymaktaki gayreti ve talebelerini mânevî yönden yetiştirmekteki azmi çok fazlaydı Vâdi-i Kurâ denilen yerde senelerce hak yoluna gönül verenler için lüzumlu edepleri öğretmekle meşgûl oldu Âlim ve velîlerin dersleri ile sohbetlerine koşmayı teşvik eder; "Küçüklerin büyüklerle berâber olmak, onların sohbetlerinde bulunmak arzuları, akıllılıktır " derdi Güzel ve temiz giyinirdi Sebebi soruldukta; "Tasavvuf yolunda bulunanlardan bâzısının kıymetli elbiseler giymesi seni şaşırtmasın Onlar bâtınlarını, kalplerini iyice temizlemeden evvel, gördüğün o kıymetli ve süslü elbiseleri giymezler " buyurdu Nefsi gözetmeyi bildirir; "Nefsini hayırlı işlerle meşgul eyle Aksi halde o seni kötü şeylerle meşgul eder " derdi![]() Ebû Abdullah Dîneverî hazretleri zaman zaman başından geçen hâdiselerden anlatırdı: "Çok kere sefere çıkardım Bir defâsında birisini gördüm Tek ayağı vardı Uzun bir yolculuğa çıkmıştı Aksayarak gidiyordu Ona; "Bu hâlin nedir? Bu kadar uzak yere nasıl gidersin? Bu hâlinle nasıl yolculuğa çıktın?" dedim Bana; "Sen müslüman mısın?" diye sordu Ben de; "Evet " dedim Sonra bana; "Peki sen Allahü teâlânın Kur'ân-ı kerîmdeki meâlen; "Biz hakîkaten insanoğlunu şan ve şeref sâhibi kıldık Onları karada ve denizde taşıdık Kendilerine güzel güzel rızıklar verdik Yine onları yarattıklarımızın birçoğundan üstün kıldık " (İsrâ sûresi: 70) âyet-i kerîmesini taşıyan o olduktan sonra bize ne düşer " dedi Bunun üzerine emin, tevekkül sâhibi biri olduğunu anladım "Kendisine çok konuşmanın zararlarından soruldu O zaman; "Çok söz, iyilikleri yer bitirir Hattâ yer, kurutur Tıpkı kuru arâzinin suyu yuttuğu gibi olur " buyurdu![]() 1) Tabakât-ül-Kübrâ; c 1, s 1252) Tabakât-üs-Sûfiyye; s 5153) Nefehât-ül-Üns; s 312 (Fârisî 252)4) Tabakât-ı Ensârî; s 4795) Tabakât-ül-Evliyâ; s 2966) Menâkıb-ül-Ebrâr ve Mehâsin-ül-Ahyâr 7) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c 4, s 11 |
|
|
|