![]() |
Mevlânâ Celâleddîn-İ Rûmî |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mevlânâ Celâleddîn-İ RûmîMevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, İslâm âlimlerinin ve evliyânın büyüklerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, tasavvuf deryâsına dalmış bir Hak âşığıdır ![]() ![]() “Helâl kazanıp helâlden yemeli, giyinmeli, çalışmalıdır ![]() ![]() “Dargınlar barışmalıdır ![]() ![]() “Tenhâda, yalnız kalınca da günâhtan sakınmalıdır ![]() “Nefsi mağlup etmek için, onu rahatsız etmelidir ![]() ![]() ![]() Mevlânâ Celaleddin-i Rumi hazretlerini çok seven bir Müslüman, ölüm hastalığına yakalanır ![]() “Oğlum, ben ölünce hazret-i Mevlânâ kabrimde biraz dursun ![]() ![]() ![]() “Memnûniyetle” buyurur ve gidip kabir başında durur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Babacığım, sen bu yüksek makâma nasıl kavuştun? - Amel defterimde fazla bir amelim yoktu evlâdım, ama hazret-i Mevlânâ’yı çok seviyordum ![]() - Sebep bu mu yâni? “MEVLÂNÂ HÜRMETİNE AFFETTİ! ![]() ![]() - Evet ![]() ![]() ![]() - Bunları, bu kimseye sormayın! dediler ![]() Çocuk sevindi ![]() - Öyle mii, ne güzel ![]() - Evet oğlum ![]() ![]() - Sonra babacığım? - Sonra da Münker Nekir bana dönüp; “Sen müsterih ol ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mevlânâ Celâleddîn-İ RûmîMevlânâ Celâleddîn-i Rûmî hazretleri, Mesnevî’sinde anlatır: Hazret-i Ömer’in (radıyallahü anh) halifeliği zamanında bir çalgıcı vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Yâ Rabbi, benim gibi âsi kulundan ihsanını eksik etmedin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O gün mezarlığa gitti ve orada da bir hayli ağladı ![]() ![]() ![]() “Ey Ömer! Mezarlıkta has bir kulumuz var ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Ömer rüyasında duyduğu sesin heybetiyle uyandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Benden korkma, Sana Allahü tealadan müjde getirdim ![]() ![]() ![]() ![]() “YAZIKLAR OLSUN BANA!” Çalgıcı ihtiyar bunları duyunca utancından titreyip ağlamaya başladı ![]() ![]() “Yâ Rabbi! İsyanla geçen ömrüme acı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunları söyledikten sonra “Allah” diye feryad ederek yere düştü ve ruhunu teslim etti ![]() “İşte görünüz, hakiki tövbe böyle olur ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra ihtiyarın cenaze hizmetini görüp namazını kılarak defnettiler ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mevlânâ Celâleddîn-İ RûmîBüyük mutasavvıf Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî hazretlerinin kıymetli nasihatleri vardır ![]() ![]() ![]() Bir kısım insanlar bir gün Mevlânâ hazretlerine gelip; “Bâzı kimseler mescidde dünyâ kelâmı ediyor” diye şikâyette bulundular ![]() BOŞA GİDEN İBADETLER! ![]() ![]() Bunun üzerine Mevlânâ hazretleri buyurdu ki: “Her kim altı yerde dünyâ sözü ile meşgûl olursa otuz yıllık temiz ve kabûl olmuş ibâdeti reddedilir ve boşa gider ![]() ![]() ![]() Yine buyurdu ki: “Helâl kazanıp helâlden yemeli, giyinmeli, çalışmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün birkaç kişi gelip Mevlânâ hazretlerine; “Efendim! Allahü teâlânın velî kulları vefât edince, tasarruf hakkına sâhib olurlar mı? Hayatta oldukları gibi insanlara yardım edip, sıkıntılarını giderirler mi?” diye sordular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “BU DERECEYE NASIL KAVUŞTUN?” Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî hazretlerini sevenlerden biri vasiyyetinde; kabrine Mevlânâ hazretlerinin gelip, Kur’ân-ı kerîm okumasını istirhâm etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|