Ziyad Bin Ebih, |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ziyad Bin Ebih,Ziyad bin Ebih, Haccac bin Yusuf, Hâlid bin Abdullah Kasrî gibi her biri sert mizaçlı devlet adamları, Emevî tarihinin şekillenmesinde önemli roller oynamışlardır ![]() ![]() Bugün sizlere, Hazreti Muaviye’nin valilerinden Ziyad bin Ebih’ten bahsetmek istiyoruz![]() ![]() HAYIRLI BİR HİZMET![]() ![]() ![]() O dönemde İslam harflerinde nokta ve hareke yoktu Vali Ziyad bin Ebih, Arapça’yı bilmeyen Müslümanların, Kur’ân’ı yanlış okumasını önlemek için devrin âlimlerinden Ebu’l Esved Dueli’yi görevlendirmiş O da kelimelerin sonuna “hareke”yi belirlemek için nokta koymuştu Daha sonra Haccac-ı Zalim, kâtiplerinden Nasr bin Asım ve Yahya bin Ya’mer’e harflere nokta koymalarını emreder Harflere ve noktalara bugünkü şeklini veren ise Halil bin Ahmet’tir![]() ![]() Bu sert tabiatlı idarecilerin böyle de hayırlı hizmetleri olmuştur![]() ![]() ![]() *** Ziyad bin Ebih, Basra ve Kûfe (Irak) Valisi iken, Şam’da bulunan halife Muaviye hazretlerine şöyle bir mektup yazdı: “Ben Irak’ı sol elimle zaptetmiş, orada hakimiyet kurmuş bulunuyorum Sağ elim ise şimdi boşta Onu da Hicaz ile meşgul etsem diyorum![]() ![]() ”Bunun üzerine Muaviye radıyallahü anh, ona bir de Hicaz valiliği görevini verdi Ancak Hicaz halkı bunu duyunca telaşlandılar Çünkü Ziyad, çok sert bir idareciydi İdaresi altındakiler kendisinden çok korkarlardı![]() Hicazlılar, Eshâb-ı kiramın büyüklerinden Abdullah bin Ömer radıyallahü anhın yanına giderek bu konudaki endişelerini bildirdiler Abdullah bin Ömer hazretleri de, onları dinledikten sonra şöyle dua etti:“Allahım! Bizi Ziyad’ın şerrinden koru! Bizleri onun sağ elinden, Iraklıları da sol elinden kurtar!” PARMAĞINDA ÇIBAN ÇIKAR! ![]() ![]() O sırada henüz Kûfe’de bulunan Ziyad’ın sağ elinin bir parmağında çıban çıkar ve onu yatağa düşürür Meşhur âlimlerden Kadı Şureyh’i yanına çağıran Ziyad, onunla şöyle istişarede bulunur:“Gördüğün gibi parmağıma bir şey oldu Bana bunun kesilmesi teklif edildi Sen bana bir yol göster!![]() ”Kadı Şureyh ona şöyle buyurdu: “Ecelinin yaklaşmış olmasından korkarım Ecelin gelmişse kesik parmakla Allah’a kavuşmuş olursun Eğer ecelin gelmemişse kesik parmakla yaşarsın ve olsa olsa çocuğun durumu yadırgar![]() ![]() ” Ziyad, bu sözlerden sonra parmağını kestirmekten vazgeçer, ancak bir müddet sonra da vefat eder ![]() ![]() ![]() |
|
|
|