Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
haram, harami, olur, yiyen

Haram Yiyen Harami Olur

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Haram Yiyen Harami Olur

Ocak 13 2007 3:13 pm (Osmanlı)
ARAM YİYEN HARAMİ OLUR[/url]

TARİHÇİ AŞIK PAŞAZADE anlatıyor: ’’Sultan 2Murad’a artan savaş masraflarını karşılamak üzereacil para lazım olmuşÇandarlı Halil Paşayı huzuruna çağırtmışVarlıklı büyük bir aileden gelen Çandarlı’nın elinde büyükce bir meblağ olduğunu biliyormuşBorç istemiş:

’’Savaşa para lazımbelirli bir vade ile senden ödünç para istiyorum’’

Çandarlı Halil Paşa:’’Parayı toparlamak için biraz zaman lazımtoparlar toparlamaz gelirverebileceğim kadarını veririm

Fazlullah paşa padişah’ın borç istediği haberini nasılsa duymuş duyar duymaz da huzura koşmuş
’’Kul kısmından borç alınmaz!’’ diye adeta çıkışmış padişaha ’’Şevketlü Hünkarım Padişahlar borç almazlar’’

’’Lazım oldukta başkaca çare kalur mi ki vezirum?’’
’’Padişahlara hazine gerektirir Hünkarım! müsade buyrulursa size hazine toplayalum’’

Sultan 2Murad sakin sakin sormuş:
’’Nasıl toplayacaksun ey benum vezirum?’’

Fazlullah Paşa cevap vermiş:
Halk zenginleştibir şekilde servetlerini ellerinden alıp devlete geçirelim

Sultan 2Murad öfkeyle yerinden fırlamış:
’’Bre Fazlullah!’’ diye gürlemişÖyle şey olmaz! Devletin helal geliri madenlervergiler birde fethedilen bölgelerden elde edilen zenginliklerdirBunların dışındaki gelir helal olmazBizim ordumuz gaziler ordusudurordumuza asla haram lokma yedirmeyizÇünkü haram yiyen ordu haramiyani eşkiya olurEşkiya yüreksizdirZorluk görür görmez kaçar sözlerini duymamış olayım

İşte böyle…Osmanlı Padişahı ile vatandaşıaynı duyarlılık içinde hayatın’’helal’’ ile çerçevelenmesine dikkat ederlerdi’’Haram yiyen Harami olur’’ anlayışıyla harama yaklaşmazlardıBelki bu yüzden hayatlarında kriz olmazdarlık olmazgeçim sıkıntısı olmazdı

Bugün ise ne yöneten ne yönetilen ’’helal ve haram’’ konusunda hassas değilizkriz ve darlık içinde yaşıyoruz

Yavuz BAHADIROĞLU (Biz Osmanlıyız)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com