Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlayışı, osmanlının, vakıf

Osmanlı'nın Vakıf Anlayışı

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı'nın Vakıf Anlayışı

Osmanlı ne evine meyve götüremeyen fakiri unutmuş ne de yaşlı hamalları
smanlı'nın vakıf anlayışı[/url] Vakıf medeniyetini ve vakıf ruhunu özellikle genç kuşaklara tanıtmak için, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Prof Dr İsa Kayacan'a hazırlatılan İlginç Vakıflar kitabını okuyanlan adını ilk kez duydukları vakıflar ve verdikleri hizmetler karşılığında şaşkınlıklarını gizleyemiyor Çünkü bu topraklarda öyle vakıflar kurulmuş ki ne havadaki kuş unutulmuş ne evine meyve götüremeyen fakir
İşte misafir ağırlayan, suyu soğutan, çeyiz hazırlayan onlarca vakıf ve hizmetleri:

Leylek Vakfı: Mürselli İbrahim Ağa 1189 yılında İzmir/Ödemiş'te kuruldu Vakfiyesinden; Ödemiş Yeni Cami civarındaki leyleklerin beslenmesi için senelik yüz kuruş verilecek

Misafirleri Ağırlayan Vakıf: Mustafa Bin Ömer 1756 yılında Edremid'de kuruluyor Vakfiyesinden; Köy misafirhanesine gelenlerin ağırlanmasıYetim Çeyizi Donatan Vakıf: Mehmed Efendi Bin Abdullah Kurucunun adı ve lakabı; Esbak kazasker 1570 yılında Bursa'da kuruluyorVakfiyesinden; Üç yetim kızın emsali gibi çeyizleri alınacaktırHerkese Meyve Vakfı: Mehmed Ağa Bin Hüseyin Nasrullah 1594 yılında Bursa/İznik'te kuruluyor Vakfiyesinden; Vakfedilen bahçedeki armut ve elma ağaçlarından fakirler yiyecek, birer destemal (bir eşeğin taşıyabileceği kadar yük) miktarı götürmelerine müsaade edilecektir

Dul ve Yetime Ulaşan Vakıf: Hattab Bin Mehmed 1321 yılında Sivas'da kuruluyor Vakfiyesinden; Hastalık veya doğal olaylar karşısında geçim darlığına düşen Müslüman-yetim ve dul hanımların ihtiyaçları karşılanacakYetime annelik, babalık eden vakıf: Hasan Bin Alâaddin 1384 yılında Şanlıurfa'da kuruluyor Vakfiyesinden; Yetimlere buluğ çağına gelinceye kadar bakılacak, yaza girerken yazlık elbise alınacaktır

Eve buz gibi su isteyene kar

Kar Dağıtan Vakıf: Mürselli İbrahim Ağa Ödemiş'te kuruluyorMahpuslara Cuma ve Pazartesi akşamları birer denk kar verilecek Pikniğe Götüren Vakıf: Mustafa Efendi Bin Ahmet tarafından kuruluyor Vakfiyesinden; talebeler her yaz pikniğe götürülecek Suyu Soğutan Vakıf: 1837 yılında Aydın'da kuruluyor Vakfiyesinden; Aydın Orta Mahallesi'nde yaptırdığı çeşmeye yaz günlerinde 90 gün süreyle yarım denk kar konularak suyun soğutulmasını sağlamak

Yaşlı hamal, kayıkçı sahipsiz kalmadı

Gölleri temizleyen Vakıf: Ali Bey Bin Hamza 1585 yılında İstanbul'da kuruluyor Edirne'de faaliyet gösteriyor Vakfiyesinden; Vakfın gelirinden Ali Mescidi yanında bulunan kaldırım ve Çukurbostan mevkiinde gölün temizliğinin yapılması Kayıkçı ve Hammal Dostu Vakfı: Mehmed Esad Efendi Lakabı, Nakibuleşraf 1846 yılında İstanbul'da kuruluyor Vakfiyesinden; Yaşlılık, hastalık vs gibi sebeplerle İstanbul, Boğaziçi, Anadolu ve Rumeli iskelelerinde mesleğini icra edemeyen kayıkçı ve hamallara yardım edilecek Her yıl bir kıza çeyiz alınacak

Yeni Şafak

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com