![]() |
Aydın Gelenek Ve Görenekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aydın Gelenek Ve GörenekleriAydın Gelenek ve Görenekleri 1- DOĞUM: Aydın’da aileler bakabileceği kadar çocuk yapmaktadır ![]() ![]() ![]() Hamilelik döneminde aşeren kadın, acı ve ekşi yiyecekleri yemekten kaçınmalıdır ![]() ![]() Kadın hamileyken farkında olmadan başının etrafında okunmuş tuz gezdirilir ![]() ![]() Herhangi bir amaçla kesilen keçi veya koyunun kafatasından alt çene kesilerek ayrılır ![]() ![]() Hamile kadının göbeğinde bir çıkıntı oluşması doğacak çocuğun erkek olacağına dair bir işaret sayılır ![]() ![]() Hamile kadın ayva yerse çocuk gamzeli olur ![]() ![]() ![]() Hamile kadın ciğere dokunduktan sonra vücudunda bir noktaya dokunursa çocuk doğduğunda o bölge benli olur ![]() Doğumlarda konu komşu ve yakın akrabalar çeşitli yiyecek ve içeceklerle "geçmiş olsuna" gelirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Eski dönemlerdeki gibi sadık kalınmasa da çocuğa bir de göbek adı konulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğumdan sonra ziyarete gelenler çocuğun yanına saçlarından bir tel bırakır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni doğan çocuğun yastığının altına kırkı çıkana kadar bıçak, makas ve Kur’an konulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2- ÇOCUKLUK DÖNEMİ DİŞ BULGURU Çocuğun çıkan ilk dişini gören beyaz renkte bir hediye alır ![]() ![]() ![]() SÜNNET DÜĞÜNLERİ Sünnet düğünleri genelde hafta sonları yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() Sünnet günü başta keşkek yemeği olmak üzere çeşitli yöresel yemekler yapılır, misafirlere ikram edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3- EVLENME Kız İsteme Kırsal kesimde kız ve oğlan birbirlerini düğünlerde, çeşme başlarında, tarlada çalışırken vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oğlan bulunan kızı beğenmişse bunu ailesine söyler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kız evi gönülsüzse istemeye gelenlerin hediyeleri kabul edilmez, sade kahve ikram edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci gidişte daha kalabalık bir gurupla gidilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nişan Nişan günü kamaştırıldıktan sonra, nişan eşyalarını almak için gün kararlaştırılır ![]() ![]() ![]() Masraf görme gününde kız ve erkeğe birer yüzük alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nişan günü, erkeğin ailesi yanına birkaç kişi alarak kız evine gider ve kıza alınan eşyaları teslim eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nişan, düğünden kısa bir süre önce yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Karacasu-Yenice’de oğlan evi nişandan önceki gün kız evine lokma yapımı için un, yağ, pekmez gönderir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Masrafın görüldüğünden sonraki pazar günü nişan yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düğün Düğünler, genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yapılın Yaz ve kış ayları genellikle iş aylarıdır; yazın tarlada pamuk ve mısır, kışın ise zeytin işi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cuma-Pazar arası yapılan düğünlerde cumartesi günü kına gecesi yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı köylerde gelin alma işlemi süslenmiş bir atla yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazen damat gelini teslim alamadan önce kız yakınları ve kendi arkadaşları tarafından sınava tabi tutulur ![]() ![]() ![]() Düğünler Karpuzlu'da, çalgılı ve mevlütlü olmak üzere iki türlü yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerdek gecesi damar gelini konuşturmak için yüzgörümlüğü takmak zorundadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4- ÖLÜM Ölüm olaylarında gömme işlemleri dinsel törenle yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazılan mezara yatırılan cesedin üzeri tahta ile örtülür ![]() ![]() serpilirken kullanılan kürek elden ele geçmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölüm sonrası cenaze sahibleri üç veya yedi hayrı, kırk lokması ve elli iki mevlüdü yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() Kırkında lokma yapılır, misafirlere ve komşulara dağıtılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölen kişinin yakınları her dinsel bayramın arife günü mezar başında Yasin ve Kur'an-ı Kerim okur, okutturur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Aydın Gelenek Ve Görenekleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aydın Gelenek Ve GörenekleriGELENEKSEL GİYİM Aydın yöresi geleneksel giysilerin kullanımı hızlı kentleşme, modern yaşantı ve moda eğilimleri gibi nedenlerle gün geçtikçe azalmaktadır ![]() ![]() Aydın’da şehirliler, Türkmenler, Aleviler, Yörükler olmak üzere farklı kültürel özelliklere sahip guruplar vardır ![]() ![]() Geçmişte Kullanılmış Geleneksel Kadın giysileri: Geçmişte kadınlar ayağa şalvar, üzerine de içlik adı verilen gömlekleri giyerdi ![]() ![]() ![]() ![]() Gömlek: Pamuklu ve ipekli dokumlardan dikilir ![]() ![]() ![]() ![]() Şalvar: “Gönçek, don” gibi adlarla da anılan şalvarın uskufa ve çitareden yapılanlarına “koca don” denir ![]() ![]() Üçetek: Yöredeki köylerde zıbın olarak da adlandırılır ![]() ![]() ![]() Önlük- Göğüslük: Alevi kadınlar tarafından göğsü kapatmak için kullanılır ![]() ![]() Kuşak: Üçeteğin beline sarılan kuşak, kenarlarına simden saçaklar ve püsküller takılarak süslenir ![]() Fermile/Fermene: Şehirde kadife, köylerde ise pamuklu kumaşlardan yapılır ![]() ![]() Fes: Bordo veya kırmızı renkli olup başa giyilir ![]() ![]() ![]() Krep: Daha çok şehir merkezinde kullanılır ve kenarları iğne oyaları ile süslenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Uladu örtü: Saf ipekten yapılan uladu örtünün kenarları sim tel ve renkli iplerle işlenir ![]() ![]() ![]() Çeki: Genellikle ince kumaşlardan sarı, kırmızı, yeşil, siyah, mor olarak hazırlanır ![]() ![]() ![]() Çorap: Köylerde burun kısmı renkli iplerle nakışlı beyaz yün çoraplar giyilir ![]() Ayakkabı: Siyah gön papuçlar, topukları nalçalı ve altları kabaralı kunduralar giyilir ![]() Geçmişte Kullanılmış Geleneksel Erkek giysileri: Erkekler üste yakasız mintan, alta ise şalvar giyerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efeler başa kırmızı bir fes takarlar ve fesin püskülüne koza denilirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belden aşağıya mavi tonlarda çuha kumaştan şalvar giyilirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efe giysisinin bir başka parçası da el ve ağız silmek için kullanılan (yemeni) yağlıktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Aydın Gelenek Ve Görenekleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aydın Gelenek Ve GörenekleriYÖRESEL YEMEKLER Aydın mutfağı, zeytinyağlı yemekleri, incir, üzüm ve bunlardan yapılan şaraplar, narenciye ürünleri, turunç reçeli ve çipura, kefal, mercan ve barbunya gibi zengin balık çeşitleri ile Türkiye'nin çeşidi bol ve lezzetli mutfakları arasındadır ![]() KEŞKEK Malzemesi: 1 kg buğday (aşurelik buğday), 1 adet tavuk veya 1 kg kuzu eti, tereyağı, tuz, su ![]() Hazırlanışı: 1 kg ayıklanmış ve yıkanmış buğday geniş bir tencerenin içinde kaynatılır ve sonra suyu süzülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aydın yöresinde düğün, sünnet gibi özel günlerde keşkek yapılır ![]() YUVARLAMA Malzemesi: 1 kg kıyma, 150 gr tereyağı, 2 baş orta büyüklükte tereyağı, 250 gr yoğurt, 2 yumurta, 1 çorba kaşığı karabiber, yeteri kadar un, 1 çorba kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı kırmızı biber, 2,5 bardak su ![]() Hazırlanışı: 1 kilo kıymanın içine rendelenmiş soğan, karabiber, tuz, yumurta ilave edilip yavaş yavaş yoğrulmaya başlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BOLAMA (Lok Lok Pilavı) Malzemesi: 1 kg kuşbaşı dana eti, 1 su bardağı nohut, yarım kg arpacık soğanı, 1 çay bardağı sıvı yağ, domates salçası, 3-4 diş sarımsak, tuz, karabiber, 1 kaşık tereyağı, domates, biber, 6 su bardağı pirinç, 2 litre su ![]() Hazırlanışı: Et, arpacık soğanı, sarımsak, tuz, karabiber, salça, yağ, doğranmış domates, biber, akşamdan ıslatılmış nohut derin bir kap içerisinde karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() CİĞER DOLMASI Malzemesi: Karaciğer, pirinç, karabiber, tuz, künar, ceviz, karın zarı(yağlı perde) ![]() Hazırlanışı: Karaciğer küçük küçük doğranarak haşlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAPAMA Malzemesi: 1 kg dana eti veya kuzu eti, 250 gr tereyağı, 1 çorba kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı kırmızı biber, 1 çorba kaşığı salça, 2,5 bardak su ![]() Hazırlanışı: Parçalanmış et kızartma tavasında kızartılır ve sonra yıkanır ![]() ![]() ![]() Su kaynadıktan sonra etler suyun içerisine atılarak 45 dk pişirilir ![]() ![]() ETSİZ YEMEKLER KIRLI KIZARTMASI (Evsimle) Malzemesi: 1 kg seçilmiş ince patlıcan, 6-7 tane yeşil sivri biber, 1 demet taze soğan veya kuru soğan, sarımsak, bir çay bardağı zeytinyağı veya ayçiçeği yağı, maydonoz, tuz, yarım kg taze yoğurt ![]() Hazırlanışı: Patlıcanların kabuğu aralıklı olarak boyuna soyulduktan sonra sapı koparılmadan, uzunlamasına dörde dilinir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KENKER YEMEĞİ Malzemesi: 1 bağ temizlenmiş kenker, yarım çay bardağı pirinç, 1 adet soğan, 1 adet domates, zeytinyağı, tuz, su ![]() Hazırlanışı: Soğan tavada biraz kavrulduktan sonra üzerine domates ilave edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ZEYTİNYAĞLI KURU BÖRÜLCE Malzemesi: 500 gr ![]() ![]() Hazırlanışı: börülceler bir gün önceden suda bekletildikten sonra kaynatılır ve diğer malzemelerin ilave edilmesi için bekletilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ZEYTİNYAĞLI TAZE BÖRÜLCE Malzemesi: 1 kg taze börülce, 2 adet kuru soğan, 3 adet domates, 1 çay kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı kırmızı biber, bir buçuk çay bardağı zeytinyağı, iki bardak su ![]() Hazırlanışı: börülcelerin uçlarında ve yanlarında bulunan lifler ayıklanır, fasulye gibi üçe veya dörde bölünerek doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI Malzemesi: 10 veya daha fazla orta boy kabak çiçeği, zeytinyağı, su, tuz, 1limon, 1 çay kaşığı toz şeker, zeytinyağlı dolma harcı, 200 gr ![]() ![]() Hazırlanışı: soğanlar küçük küçük doğrandıktan sonra zeytinyağında kavrularak pembeleştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YER ELMASI YEMEĞİ Malzemesi: 1 kg yer elması, 2 adet kuru soğan, kırmızı biber, salça, zeytin yağı, limon, su, tuz ![]() Hazırlanışı: Yer elmaları kare şeklinde doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() SEMİZOTU YEMEĞİ Malzemesi: 1 bağ semizotu, 1 fincan pirinç, 1 soğan, yeteri kadar zeytinyağı ve tuz ![]() Hazırlanışı: Semizotu yıkanır, ayıklanır, ve 1 cm boyunda doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() KORUK EKŞİLİ BAMYA Malzemesi: 1 kg bamya, iki küçük boy kuru soğan, 3 domates, bir çay bardağı nar ekşisi, bir çorba kaşığı kırmızı biber, bir çay kaşığı tuz, 1,5 bardak su, yeteri kadar zeytinyağı ![]() Hazırlanışı: Bamyalar yıkandıktan sonra başları ve uç kısımları temizlenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DALGAN KAVURMASI Malzemesi: 1 bağ dalgan otu, 1 soğan, 2 pırasa, tuz, 1 çorba kaşığı kırmızı biber, yarım çay bardağı zeytin yağı ![]() Hazırlanışı: Dalganlar yıkanıp ayıklandıktan sonra küçük küçük doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PAZIOTU KAVURMASI Malzemesi: 1 bağ pazıotu, 1 soğan, 1 çorba kaşığı tuz, bir çorba kaşığı kırmızı biber, 1 çay bardağı zeytinyağı ![]() Hazırlanışı: Pazıotları bol suyun içerisinde bolca yıkandıktan sonra yarım tencere kaynamış suyun içerisinde atılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KEDİRGEN KAVURMASI (Tilki Kuyruğu) Malzemesi: 1-2 bağ kedirgen, 2-3 yumurta, 2 baş pırasa, kırmızı biber, yeteri kadar zeytinyağı ve tuz ![]() Hazırlanışı: Kedirgenlerin saplarında sert olan kısımlar atılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EBEGÜMECİ KAVURMA Malzemesi: 1 bağ ebegümeci, 1 soğan, tuz, kırmızı biber, yarım çay ardağı zeytinyağı ![]() Hazırlanışı: Ebegümeci yapraklarından ayıklandıktan ve doğrandıkta sonra yarım tencere kaynamış suda haşlanır ![]() ![]() ![]() ![]() MANTAR KAVURMA Malzemesi: 1 kg mantar, bir soğan, bir çay bardağı salça, yeteri kadar zeytinyağı ![]() Hazırlanışı: Mantarlar yıkanıp temizlendikten sonra suda haşlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KABAK KAVURMA Malzemesi: Yarım kg kabak, 1 soğan, 2 domates, yarım çay bardağı zeytinyağı, kırmızı biber, tuz ![]() Hazırlanışı: Kabaklar yıkandıktan sonra kabukları soyulur, küçük küçük doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() TATLILAR KABAK TATLISI Malzemesi: 2 kg balkabağı, 2,5 su bardağı toz şeker Hazırlanışı: Kabak iri iri dilimlenip soyulur ve çekirdekleri çıkartılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ZERDE Malzemesi: 1 ![]() ![]() Hazırlanışı: Pirinç ılık su içerisinde yarım saat bekletilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Aydın Gelenek Ve Görenekleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aydın Gelenek Ve GörenekleriİNANÇLAR Ateşle İlgili İnanışlar: - Ateşe tükürülmez ![]() - Ateşle oynanmaz ![]() ![]() - Ateş yanan yer cinler girmez ![]() ![]() - Evin bereketi kaçacağı için gece kül dökülmez ![]() - Gece külün yanından geçilmez, üstünden atlanmaz ![]() ![]() - Akşam evden dışarı ateş verilmez ![]() - Hastalanan hayvanı ateşten geçirmek hayvana iyi gelir ![]() - Gece kül dökülmez evin bereketi kaçar ![]() Ay ve Güneş Hakkındaki İnanışlar: - Bazı köylerde ay ve güneş tutulması uğursuzluğa delil olarak gösterilir ![]() ![]() - Ay tutulması olduğunda teneke çalarak gürültü yapmak, davul çalmak adettendir ![]() - Her yıldız kaymasında dünyada birinin öldüğüne inanılır ![]() ![]() ![]() - Ay karanlık iken kurutmalık sebze ve meyveler güzel olur, ay aydınlık iken kurutmalıklar kurtlanır ![]() Ayna ve Aynayla İlgili İnanışlar: - Ayna kırılırsa herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılacağına inanılır ![]() - Ayna kıran yedi yıl evlenemez ![]() - Gece aynaya bakılmaz ![]() - Küçük çocuklar aynaya baktırılmaz ![]() - Cam kırılırsa uğur, ayna kırılırsa uğursuzluk olarak algılanır ![]() - Ağaç aşılama günleri ay olduğu günlere rastlamazsa aşı tutmaz ![]() - Aysız günde kesilen kerestelik ağaç kurtlanır ![]() Bağ Bahçe İle İlgili İnanışlar: - Cuma günü asmalar budanmaz ![]() ![]() - Ceviz ağacının altında yatanları şeytan alır götürür ![]() - Ulu ağaç altında tek başına uyumak iyi değildir ![]() - Ekin ekmeye, biçmeye gidenlerin önceden abdest alması, yıkanması uğur getirir ![]() - Karaağaçtan düşen yaşamaz ![]() ![]() - Karpuzlu köylerinde zeytin toplanırken ağaçlardan biri toplanmaz ![]() ![]() - Tarla sınırında uyunduğunda insana ağırlık basar ![]() Hayvanlarla İlgili İnanışlar: - Akşam kedi görmek uğursuzluktur ![]() ![]() - Kedilere akşam seslenilmez, çağırılmaz ![]() - Köpeğin gece havlaması, horozun vakitsiz ötmesi, öküzün gece böğürmesi kötü şeylere işarettir ![]() - Güvercin, kumru, kırlangıç, leylek öldürmek günahtır ![]() - Tavuğun horoz gibi ötmesi uğursuzluktur ![]() - İnek doğurduğunda ilk sütü ağız yapılarak dağıtılır ![]() ![]() - Kurt uluyunca ölüm gelir ![]() - Ev yılanı o evin bekçisidir ![]() - Bir evin başında baykuş öterse o evde biri ölür ya da bir yıkım olur ![]() Gece ve gündüzle ilgili inanışlar: - Gece tırnak kesmek, ıslık çalmak uğursuzluk getirir ![]() - Geceleri peri kızları, cinler gölde yıkanırlar ![]() ![]() - Geceleri su birikintileri üzerinden atlanmaz ![]() ![]() - Gece dışarıya bulaşık suyu dökeni periler çarpar ![]() - Gece evden eve tuz verilmez ![]() - Akşam kapının önü süpürülmez ![]() Beden ile ilgili inanışlar: - Elleri diz üzerinde kavuşturmak, parmakları birbirine geçirip el bağlamak kısmetin kapanmasına sebep olur ![]() - El yıkanırken önce sağ, sonra sol yıkanmalıdır ![]() ![]() - Bacak, bacak üzerine atmak günahtır ![]() - Rüyada üst çenenin önündeki dişlerden biri düşerse ana babadan birinin öleceğine inanılır ![]() - Burun kaşınırsa kişi hakkında dedikodu yapılıyor demektir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Aydın Gelenek Ve Görenekleri |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aydın Gelenek Ve GörenekleriEl Sanatları ve Zanaatlar İnsanların gereksinimleri doğrultusunda ortaya çıkmış, doğa şartları, yaşayış özellikleri ve iklim gibi etkenlerle çeşitlilik göstermiş olan el sanatları Aydın ve çevresinin önemli kültürel özelliklerindendir ![]() ![]() DOKUMA Giyim kuşamda kullanılan dokumalar sanayileşme sonucu önemini yitirmişse de yörenin el dokuması halı, kilim ve heybeler kendilerine özgü nakış ve renkleriyle ünlüdür ![]() ![]() ![]() Aydın’da yaygın bir el sanatı da ağaç işçiliğidir ![]() ![]() ![]() İĞNE OYASI Dünya literatüründe “Türk Danteli” olarak bilinen iğne oyalarının çok eskilere dayanan bir geçmişi bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KÖRÜKLÜ ÇİZMECİLİK Körüklü çizmenin dışında dana derisi, içinde ise sahtiyan adı verilen palamutla pişirilmiş (terbiye edilmiş) keçi derisi kullanılmaktadır ![]() ![]() ![]() Aydın’da körüklü çizme yapan iki önemli usta bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Aydın Gelenek Ve Görenekleri |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aydın Gelenek Ve GörenekleriDEVE GÜREŞLERİ Ülkemizde deve güreşlerinin ilk olarak İncirliova ilçesi Hıdırbeyli köyünde 200 yıl kadar önce yapılamaya başlandığı ve günümüze kadar geldiği bilinmektedir ![]() ![]() Deve güreşleri “tülü” adı verilen erkek develer arasında yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() Deve güreşleri tülülerin kızmaya başladığı kış aylarında yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi gün güreşin yapılacağı alanda halk toplanmaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Develer güreşme sitillerine göre tanımlanırlar ![]() ![]() Güreşler ayak, orta, başaltı ve baş olmak üzere dört kategoride yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BOĞA GÜREŞLERİ Aydın’a bağlı köylerde yapılan boğa güreşleri oldukça çekişmeli geçmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Güreşlerin vahşete dönüşmemesi için boğaların birbirlerine öldürücü darbelerle saldırması engellenir ![]() Güreşler tozkoparan, deste, küçükayak, büyükayak, başaltı ve baş kategorilerinde eleme usulü ile yapılır ![]() ![]() ![]() Galip boğanın sahibi güreş biter bitmez yerden aldığı bir avuç toprağı boğasının üzerine savurarak boğasını nazardan korur ![]() Boğaların güreş alanlarında yaptıkları oyunlara çelik atma, yarım çelik ve bastırma adı verilir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Aydın Gelenek Ve Görenekleri |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aydın Gelenek Ve GörenekleriBayramlar ve Törenler HIDRELLEZ Mevsimsel geçiş törenleri, tüm toplumlar tarafından çeşitli şekillerde kutlanan, kökenleri çeşitli ritüeller, mitolojik veya dinsel birtakım uygulamalara dayanan ve insan ruhunun mevsimsel geçişle birlikte edindiği heyecanların bilinçli ya da bilinçsiz olarak dışa vurulduğu törenlerdir ![]() ![]() ![]() Hıdrellez kelimesi “Hızır ile İlyas” kelimesinin zaman içinde değişikliğe uğrayarak birleşik şekilde telaffuz edilmesiyle oluşmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Hıdrellez kutlamalarında Aydın’ın şehir ve kırsal kesiminde geçmişte rastlanılan birtakım uygulamalar: 6 Mayıs günü Hıdrellez günü olup bir gün önceden genç kızlar, gelinler toplanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu günde kırmızı küçük keselerin içine bozuk para konur ve uçları iple bağlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Genç kızlar kısmetlerinin açılması için gül dalına beyaz bir mendil asarlar ![]() - Su kenarlarına tuğla ve taşlardan küçük ev yapılır ve önüne araba niyetine bir demir parçası konur ![]() ![]() ![]() - Genç kız ve erkekler dileklerini yazdıkları kağıtları suya bırakırlar ![]() - Gençler bir ateş yakar ve genç-yaşlı, kadın-erkek herkes ateşin üzerinden atlar ![]() ![]() ![]() - Hıdrellez günü evler süpürülmez, bulaşık yıkanmaz ve 5 mayısı 6 mayısa bağlayan gece yatılmaz ![]() ![]() ![]() - Hıdrellez kutlamasının dönüşünde sözleşen genç kız ve çocuksuz gelinler bir evde toplanırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüzde Aydın’da hıdrellez, nevruz gibi geleneksel kutlamalar resmi kurumlar ve sivil toplum örgütlerince yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() GENCER Aydın’ ın ilçe ve bucaklarında dini bayramların ikinci gününe “Gencer “ adı verilir ![]() gelip gezmesi, kendini göstermesi, alış veriş etmesi için düzenlenmiş bir gün işlevini yerine getirmesi açısından önemlidir ![]() ![]() ![]() Geçmişte özellikle Nazilli, Kuyucak, Yenipazar ilçelerinde rastlanan bu gelenek günümüzde önemini yitirmiştir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Aydın Gelenek Ve Görenekleri |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aydın Gelenek Ve GörenekleriAYDIN YÖRESİ HALK OYUNLARI Erkek zeybek oyunları: Bayramlarda, kurtuluş günlerinde, düğünlerde, nişanlarda, sünnet düğünlerinde, çeşitli eğlence toplantılarında ve kutlamalarda herkesin izleyebileceği geniş mekanlarda oynanan oyunlardır ![]() Oyunlara en az iki zurna ve bir davuldan oluşan çalgı takımı eşlik eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zeybek oyunları çoğunlukla içten geldiği gibi yukarıda yansıtılan unsurları yansıtarak oynanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalgı takımı oyuna kalkanın hangi oyunu oynayacağını yasakçıdan evvel öğrenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gezinme süresince çalgıcılar coşmuş, oyuncu havaya girmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oyunlarda ani davranış ve atılışlardan sonra gelen duruşlarda heykelleşme açık olarak görülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağır zeybek oyunları genellikle gezinmelidir ![]() ![]() ![]() 1- Aydın Zeybeği 2- Yörük Ali Zeybeği 3- Gerali Zeybeği 4- Harmandalı Zeybeği 5- Ortaklar Zeybeği 6- Nazilli Zeybeği 7- Germencik İnova Zeybeği 8- Çine İki Parmak Zeybeği 9- Bayındır Koşması Zeybeği 10- Abdal Havası Zeybeği 11- Karaali Koşması Zeybeği 12- Soğukkuyu Zeybeği 13- Ataköy ( Damderesi) Zeybeği 14- Sabah Namazı Zeybeği 15- Kocaarap Zeybeği 16- Yağmur Yağdı 17- Kuruoğlu Zeybeği 18- Kerimoğlu Zeybeği 19- Kadıoğlu Zeybeği 20- Elifoğlu Zeybeği 21- Tahtacıoğlu Zeybeği 22- Hataboğlu (Hatipoğlu) Zeybeği 23- Sinanoğlu Zeybeği 24- Ödemiş Zeybeği 25- Muğla Zeybeği 26- Ağır Melas(Milas) Zeybeği 27- Eski Tavas Zeybeği 28- Yeni Tavas Zeybeği 29- Köroğlu Zeybeği 30- Ege Çiftetellisi (Kadın/Erkek) 31- Mevlana (Kadın/Erkek) 32- Sepetçioğlu (Kadın/Erkek Aydın Yöresinde Oynanan Kadın Oyunları: Düğün, nişan, sünnet düğünü, hıdrellez ve çeşitli eğlence toplantılarında oynanan oyunlardır ![]() ![]() ![]() Yörede kadın oyunları erkek oyunlarına kıyasla daha zarif, daha kıvraktır ![]() ![]() İnce Memed, Şu Dalma, Eğil Kavak oyunları da tek kişi tarafından oynanmaktadır ![]() ![]() Kadın oyunlarımızın ezgilerinin geneli sözlüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1- Harmandalı Zeybeği 2- Aydın Zeybeği 3- Muğla Zeybeği 4- Kerimoğlu Zeybeği 5- İnce Memed 6- Eğil kavağım 7- Çine Çayı (Ah Olaydım) 8- Et Aldım Elim Yağlı 9- Hergün Sarhoş 10- Çıtır Çıtır Basmalar 11- Fatma Gelin 12- Siyah Makarada İpliğim 13- Yandım Ayşem 14- Altı Kızlar 15- Ayşem 16- Şu Dalmanın Dağını Duman Bürüdü 17- Güdüşlünün Çeşmesi (Pembe Grebimin Oyası 18- Dam Ardına Dolaştım 19- Eklemedir Koca Konak 33- Ege Çiftetellisi (Kadın/Erkek) 34- Mevlana (Kadın/Erkek) 20- Sepetçioğlu (Kadın/Erkek) |
![]() |
![]() |
|