Prof. Dr. Sinsi
|
İbadet Esnasında Şeytan
İbadet Esnasında Şeytanın HaliResullullah (s a ) Efendimiz bu defa mevzuu değiştirdi ve ona başka bir sual sordu :
-Peki, ümmetim namaza kalkınca, senin halin nice olur?
-Ya Muhammed, beni bir sıtma tutar Titrerim
-Neden böyle olursun; ya lain ?
-Çünkü bir kul, Allah için secde edince bir derece yükselir
- Peki ya oruç tuttukları zaman nasıl olursun ?
-O zaman da bağlanırım Taa, onlar iftar edinceye kadar
-Peki ya hac yaptıkları zaman nasıl olursun ?
-O zaman da çıldırırım
-Peki, ya Kur'an okudukları zaman nasıl olursun ?
-O zaman da, eririm Tıpkı ateşte eriyen bir kurşun gibi eririm
-Peki ya sadaka verdikleri zaman halin nasıldır ?
-Ha, işte o zaman halim pek yaman olur Sanki sadaka veren, bir testere alır eline, ve beni ikiye böler
-Neden öyle testere ile ikiye biçilirsin, ya Ebamürre ?
- Çünkü sadakada dört güzellik vardır Şöyle ki ;
1-Allah-ü Teala, sadaka verenin malına bereket ihsan eyler
2-O, sadaka veren kimseyi halkına sevdirir
3-Allah-ü Teala, onun verdiği sadakayı , cehennemle arasında bir perde yapar
4-Allah-ü Teala, belayı sıkıntıyı ve ahları ondan defeder
Şeytan Kimi Azdıramıyor?
Resullullah (s a ) Efendimiz, yukarıdaki soruları sorduktan ve şeytanın verdiği cevaplar kısmen bittikten sonra, şöyle buyurdu:
- Ümmetime saadet ihsan eden; seni taa, belli bir vakte kadar şeki kılan Allah'a hamd olsun
Resullullah (s a ) Efendimiz' in o cümlesini duyan lain iblis şöyle dedi :
- Heyhat, heyhat  Ümmetin saadeti nerede? Ben, o belli vakte kadar diri kaldıkça, sen ümmetin için nasıl ferah duyarsın? Ben, onların kan mecralarına girerim Etlerine karışırım Ama onlar, benim bu halimi göremez ve bilemezler Beni yaradan ve baas gününe kadar bana mühlet veren Allah'a yemin ederim ki: Onların tümünü azdırırım Cahillerini ve alimlerini  Ümmilerini ve okumuşlarını  Facirlerini ve abidlerini  Hasılı, bunların hiçbiri elimden kurtulamaz Fakat, Allah'ın halis kullarını  Evet, bunları azdıramam
Bunun üzerine Resullullah (s a ) Efendimiz sordu :
-Sana göre ihlas sahibi olan muhlis kullar kimlerdir ?
-Bilmez misin? ya Muhammed, bir kimse ki, dirhemini ve dinarını sever   O Allah için bir ihlasa sahip değildir Bir kimseyi görürsem ki; dirhemini dinarını sevmez; övülmekten, medhedilmekten hoşlanmaz bilirim ki o : ihlâs sahibidir  Hemen onu bırakır kaçarım
Bir kul malı ve övülmeyi sevdiği süre, kalbi de dünya arzularına bağlı kaldığı müddet, o size vasfını yaptığım kimseler arasında bana en çok itaat edendir Bilmez misin ki: mal sevgisi, büyük günahların en büyüğüdür Bilmez misin ki ya Muhammed, baş olma sevgisi yine büyük günahların en büyükleri arasındadır
Ya Muhammed, bilmez misin? Benim yetmiş bin tane çocuğum var Bunların her birini bir başka yere tayin etmişimdir Sonra o her çocuğumla birlikte yine yetmiş bin tane şeytan vardır Onların bir kısmını ulemaya gönderdim Bir kısmını gençlere yolladım Bir kısmını da, meşayihe saldım Bir kısmını da ihtiyar kadınlara musallat ettim Gençlere gelince, aramızda hiçbir anlaşmazlık yoktur Onlarla gayet iyi geçiniriz Çocuklara gelince  onlarla da, bizimkiler istedikleri gibi birlikte oynarlar Bizimkilerin bir kısmını da abidlerin başına dert ettim Bir kısmını da zahidlerin Onlar bunların yanına girer; halden hale sokarlar Bir tepeden öbürüne   hep dolaştırıp dururlar Öyle bir hal alırlar ki; başlarlar, sebeplerden herhangi birine sövmeye  İşte  böylece, onlardan ihlası alırım Onlar bu halleri ile yaptıkları ibadeti, ihlassız yaparlar gayrı  Ama , bu hallerin farkında olmazlar Bilmez misin; ya Muhammed, Rahip Borsisa: tam yetmiş yıl ihlas ile Allah' a ibadet etti Bu ibadetleri sonucunda ona öyle bir hal ihsan edilmişti ki ; Her dua ettiği hasta, duası ve bereketi ile şifa oluyordu Onun peşine takıldım Zina etti Katil oldu Sonunda da küfre girdi Bu o kimsedir ki ; Allah-ü Teala aziz kitabında , ona şöyle anlatır :
"Şeytan hali gibidir ki; o insana: 'Kafir ol  Dedi Vaktaki o kafir oldu : bu defa ona şöyle dedi: Ben senden uzağım  Ben alemlerin Rabbi olan Allah'tan korkarım " (59/16)
Kötü Huylardan İstifade Edişi
YALAN
- Bilmez misin ya Muhammed, yalan bendendir ve ilk yalan söyleyen de benim Her kim yalan söylerse   o benim dostumdur Her kim yalan yere yemin ederse   o da benim sevgilimdir Bilmez misin ya Muhammed , ben Adem'e ve Havva'ya yalan yere Allah adına and içtim "Muhakkak ben size nasihat ediyorum " (7/16) Dedim  Bunu yaparım : çünkü yalan yere yemin gönlümün eğlencesidir
|