Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
insan, kazanmanın, yolu

İnsan Kazanmanın Yolu

Eski 08-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İnsan Kazanmanın Yolu

İnsan kazanmanın yolu

Belki kitaplarını okuyanınız, konferanslarına gidenleriniz vardır içinizde az da olsa Konferanslarının günlüğü 200 bin dolar Katılanların payına düşen 1000 dolar Nasreddin Hocanın "Parayı veren düdüğü çalar" kuralı da geçerli değil bu kimse için Organizatör, konferans için en az bir sene beklemek zorunda Bu kimse, insan yönetimi üzerine pek çok kitabı olan, Amerikalı, meşhur "İnsan yönetimi uzmanı" Tom Peters
Türkiye'deki bir konferansına giden arkadaş, konuşmasını anlattı heyecanla En çok da şu sözleri etkilemiş kendisini: "Adam kazanmanın en önemli yöntemi, İnsanların hatalarını affetmektir Hatası yoksa hata etmesine imkân vermektir Hatta ihanet bile etse, yine affetmektir"
Aslında bu, Amerika'yı yeniden keşfetmek gibi bir şey Çünkü, bu sözleri fazlasıyla Allahın Resûlü söylemiş 14 asır önce Söylemekle de kalmamış; tatbik de etmiş Bugün sadece söyleniyor, hakkıyla tatbik eden de yok zaten Peygamber efendimiz insan idaresinde de zirveydi İşte binlerce hadis-i şeriften yönetimle ilgili olanlarından bazıları:
"Faziletlerin, güzel ahlâkın en üstünü, gelmeyene gitmek, vermeyene vermek, zulmedeni, kötülük edeni affetmektir"
"Kötülük yapıldığında affetmeyen idareciden Allaha sığının!"
"Bir yönetici ne kadar çok affederse, idaresi o kadar uzun ömürlü olur"
Peygamber efendimiz, eşsiz olan insan idaresi ile, Arabistan Yarımadası'ndaki sert, inatçı insanların cefalarına sabrederek, affederek onları faydalı hâle getirdi Merhametine, affına dair binlerce örnek hâdise vardır Yetiştirdiği eshabı da böyleydi
Meselâ, birgün Peygamber efendimiz Hz Ali'ye, yedi defa, "Ya Ali! Bir kimseye iyilik etsen ve o da buna karşılık sana kötülük yapsa, ne yapardın?" diye sordu Hz Ali her defasında, "Yine iyilik ederdim" karşılığını verdikten sonra, "Ya Resûlallah! Siz hiç yorulmayın O kimseye ben iyilik ettikçe, o da karşılığında bana kötülük yapsa, yine iyilik ederdim" dedi Son nefesine kadar da sözünün eri oldu Şehadet şerbetini içmek üzere iken, son sözü "Katilimi affettim, kendisine ceza verilmesin!" oldu
Aslında, un da, yağ da, şeker de bizde var Fakat, bunları karıştırıp helva yapacak kimse yok Amerika'dan helvacı transfer etmek için çırpınıyoruz
Diyeceksiniz ki; aradan asırlar geçmiş, şimdi böyle hareket etmek mümkün mü? Böyle insan mı kaldı? Doğru, böyle insanlar çok azaldı; fakat yok değil On sene önce bir arkadaş anlatmıştı:
Çalıştığı iş yerindeki şoför, şeytana uyup, müessesenin 10 bin lirasını çalmış Hesap kapatma esnasında bu fark edilmiş Araştırma neticesinde, şoförün aldığı anlaşılmış Kendisi de kabul etmiş Suç sabit olduğu için işten çıkarılmasına karar verilmiş ve tasdik için şirketin sahibine gönderilmiş Patron, o kısmın müdürünü çağırıp sormuş:
- Sen bu arkadaşa, "Bir sıkıntın var mı, geçim durumun nasıl?" diye hiç sordun mu? Bir defa olsun, evine misafir olarak gidip, yakinen, bir ihtiyacı olup olmadığını kontrol ettin mi?
- Hayır efendim, bu dediklerinizin hiçbirini yapmadım
- O zaman suç sende Git, kendisinden hemen özür dile! Bu kimsenin çoluk çocuğu var Bunlar ömür boyu bu suçun ezikliği ile yaşarlar Bu kimseyi işten atmıyorum O aldığı on bin lirayı da helâl ediyorum Kendisine ayrıca on bin lira da para hediye edilsin
Adam bir hafta sonra, kendisine verilen bu parayı geri getirerek, "Bir haftadır, yapılan bu iyiliğin altında eziliyorum Ne olur şu parayı alın, beni bu yükten kurtarın!" demiş
Tabiî ki para geri alınmamış Fakat bilinen şoför gitmiş, sanki başka bir şoför gelmiş Çalışması, terbiyesi ile müessesenin en güvenilir elemanı olmuş Ve sadece bir şoför değil, bir aile kurtarılmış böylece
İyi bir yönetim için adalet kadar merhamet de önemli Her zaman adaletle netice almak mümkün olmaz Sırf adaletle iş gören zelil olur, sıkıntıya düşer Çünkü hatasız insan olmaz İşlenen suçlara hemen ceza verilseydi, dünyada bir şey yapmak mümkün olmazdı zaten
Bu demek değildir ki, herkes affedilecek O zaman da adalet tehlikeye girer İnsanlar kaşarlaşır; istismarlar çoğalır Fazla merhametten maraz doğar Affedilecek kimse var, affedilmeyecek kimse de İşte incelik burada, bu dengeyi iyi kurabilmekte

Mehmet Oruç

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com