Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dünyası, şizofreni

şizofreni dünyası

Eski 01-30-2008   #1
hayko26
icon109

şizofreni dünyası

Bir Şizofreninin qünLüqü

Gecenin siyahı çökerken üzerime, aklın sınırlarını zorlayan bir çığlıkla avaz avaz susuyorum

İçime çöreklenen ölümün sessizliğine inat, göğsümün tam orta yerine gelip patlıyor çığlığım

İmkansızlığın karşısında canhıraş bir çabayla tutunmaya çalışırken yaşamın takılı kaldığım kıyısına, ellerimin boşluğu sarmasıyla sarsılıyor bedenim Sanrılarımın bir oyunumusun yoksa imkansızlığın mı hayal dünyamın kapılarını zorluyor yinebilmiyorum

İçimdeki cesede dokunuyorum bir kez daha ellerimdeki kana bakıyorum boş gözlerle bir umut yokmu…

Kafamın içinde binlerce ses susturamıyorumsusmuyorlar
- Bırak gitsin
- yooo olmaz
- bırakırsam ölürüm
- giderse yiterim…
- Devam etboşver her şeye
- Bak bu olur ama imkansızlık? ? O ne olacak ?

Yanıt…Sessizlik

Gece daha da siyahlaşıyor dört duvar karanlığın boğucu kollarında arıyorum sanki huzuru
Yitikliğim bir kez daha hortlarken yattığı yerden, kaderimin pis sırıtışı midemi bulandırıyor
Gidin başımdan yalnız bırakın beni
Yok mu sesimi duyan yok mu akan bu kanı durduran

Tiz bir çığlık yükseliyor boğazımın derinliklerinden

Saatin tiktaklarına takılıyor beynimin gözleri
Tik taktik tak
Zamanın acımasızlığı bu nasıl da alay ediyor benimle
Gözlerimin kenarında oluşan derin çizgileri hatırlatıyor yeniden
Aynanın karşısında gördüğüm yansımaya bakıyorum tik tak'lar uğuldarken beynimde
Ne kadar zamanım kaldı?
Bazen diyorum ki… her şeyi bırak bir kenara yaşa yaşayabildiğin herşeyi
Önüme duvar gibi dikiliyor yine kahrolası imkansızlığın
Hangi yöne dönsem çarptığım bir duvar
Kopası başımı vursam bu duvara yıkabilir miyim? ?
Hani şarkıdaki gibi "Ben imkansız aşklar için(mi) yaratılmışım"
Gözlerim karanlığa teslim ediyor kendini son ışık kırıntısıda kayboluyor yavaş yavaş
Uyusam uyandığımda sen olsan yanımda keşkeleri teslim edemiyorum dünün umursamazlığına belkilerle yıkılmıyor imkansızlığın duvarları

Seninle varolan gerçeklik yıkılası bu duvarla anlamını yitiriyor
ben yine aykırıbirşizofrenim…
engel olamıyorum değişime…
Hayallerime bırakma beni
Sanrılarıma teslim etme
Tut ellerimi çek çıkar beni
Yık şu duvarı
Sana ihtiyacım var…
İhtiyacım var sana

Cevap : şizofreni dünyası

Eski 01-30-2008   #2
hayko26

ŞİZOFRENİ NEDENLERİ NELERDİR ?

Şizofreninin kesin nedeni tam olarak bilinememektedir Bu konuda değişik teoriler ileri sürülmektedir Klinik izlemelerde kan bağı olan kişilerde genetik yatkınlığın olduğu başka nedenlerin de araya girmesi ile hastalığın ortaya çıktığı görülmektedir

Tek yumurta ikizlerinin birinde şizofreni görülmesi durumunda diğerinde şizofreni ortaya çıkma olasılığı %50, anne babanın ikisinin birden şizofren olması durumunda çocuklarda şizofreni görülme olasılığı %40, anne veya babanın şizofren olması
durumunda çocuklarda görülme olasılığı %8, kardeşlerden birinin şizofren olması durumunda diğer çocukta hastalığın görülme olasılığı %12’dir Genetik geçişten sorumlu tutulan bazı genler vardır ancak bu konu henüz tam olarak aydınlatılamamıştır

Şizofren hastaların beyin tomografisi ve MR gibi radyolojik incelemelerinde beynin bazı bölgelerinde değişiklikler tespit edilmektedir ancak bu değişikliklerin şizofreniye özgü olmadığı bilinmektedir Yine ölen şizofren hastaların beyin
biyopsilerinde beyinde bazı doku değişiklikleri görülmektedir Bu değişikliklerin de hastalık oluşmadan önce mi olduğu veya hastalığın ortaya çıkşıyla mı geliştiği bilinememektedir
Beyin biyokimyası ile ilgili araştırmalarda beyinde haberci rolü üstlenen (nörotransmitter) maddelerden biri olan dopaminin aktivite artışının hastalığa yol açtığı bilinmektedir
Son yıllarda dopamin yanında serotonin ve norepinefrin gibi diğer habercilerinde şizofreni oluşumunda rol oynadığı belirtilmektedir Kullanılan ilaçlar da bu sistemler üzerinden etki etmektedir Her hastada aynı belirtilerin ortaya çıkmaması,her ilacın her hastaya yaramaması hastalığın ortaya çıkışında bu maddelerle ilgili kişiden kişiye değişen özelliklerin olduğunu düşündürmektedir Hastalığın ortaya çıkış nedeni olarak bazı hastalarda dopamin sistemi daha etkin olurken bazılarında sorun daha çok serotonin sisteminde olabilir
Bağışıklık sisteminin bu hastalığa yol açtığı öne sürülen teoriler arasındadır
Gebelik sırasında grip enfeksiyonu geçiren annelerin çocuklarında bu hastalığın ortaya çıktığı ileri sürülmüştür, ancak araştırmalar bunu desteklememektedir

Çevresel bazı etkenler hastalığın ortaya çıkışında rol oynamaktadır Kalp hastaları nasıl çevresel stres yaratan durumlardan olumsuz etkileniyorsa veya stresli bir yaşam olayı nasıl hastalığın ortaya çıkmasında rol oynuyorsa şizofrenlerde
de aynı durum geçerlidir Bu hastalarda tek başına ilaç tedavisi genelde yeterli olmaz, stres yaratan durumların da ele alınması gerekir Bazı aile yapılarının şizofreniye yol açtığı öne sürülmüş ve şizofren aileler modeli geliştirilmeye çalışılmıştır, ancak sonra yapılan araştırmalar bu teoriyi desteklememiştir

Şizofrenlerde hormonlarda bazı değişiklikler olduğu ve bunun da hastalığa yol açtığı belirtilmektedir
Bazı yapısal ve kimyasal bozuklukların şizofren hastaların algılarında bozulmalara yol açtığı ve hastaların algılarında seçicilik olmaması dolayısıyla beynin çok fazla uyaranla karşılaştığı öne sürülmektedir Örneğin normal kişilerde bulundukları ortamda aynı anda ortaya çıkan seslere karşı bir seçicilik vardır, televizyonun sesini dinlerken dışarıda bağıran satıcının sesini algılamayabilir, oysa şizofrenlerde bu seçiciliğin olmadığı aynı anda var olan tüm seslerin algılandığı ve beynin
fazla uyaranla karşı karşıya kaldığı belirtilmektedir
Stres-diyatez teorisine göre bünyesel olarak yatkın olan kişilerde stresli bir durumla karşılaşıldığında şizofreni ortaya çıkmaktadır Şizofreninin ortaya çıkışında biyolojik, psikososyal ve çevresel etkenlerin birlikte rol oynadığı, stres yaratan bir durumla karşılaşıldığında hastalığın ortaya çıktığı ve stres yaratan durumun da bu etkenlerden biri ile ilgili olabileceği belirtilmektedirÖrneğin ortaya çıkarıcı etken enfeksiyon gibi biyolojik bir neden veya bir yakınını kaybetme veya sorunlu bir ailede yaşama gibi psikolojik bir neden olabilir Her enfeksiyon hastalığı olan veya her yakınını kaybeden şizofreni olmaz, bu
hastalığın ortaya çıkışı için bünyesel yatkınlığın da bulunması gerekir

sağlıklı günler hepimize peri emeğine sağlık çok güzel bir konu tşkler

Eski 01-30-2008   #3
hayko26

SIZOFRENI NEDIR???

*Hastalık yeryüzündeki her 100 kişiden birini etkiliyor Günümüzde dünyada 60 milyon, ülkmizde ise 600 bin şizofreni hastası mevcut
*Genellikle 15 -25 yaş aralarında başlamakla beraber, orta yaşlarda da ortaya çıkabiliyor
*Alevlenme ve yatışma dönemleri görülüyor Her iki dönemin süresi, tedavinin başarısına ve nüks etmeleri önlemeye yönelik yaklaşımlara göre değişiyor
*Hasta ne kadar sık atak geçirirse, kronikleşme riski o kadar artıyor
*Geliştirilen yeni ilaçların, psikoterapinin, sosyal beceri eğitiminin ve rehabilitasyonun da eklenmesiyle artık çoğu hasta normal yaşama dönebiliyor

HAYAL ILE GERCEK ARASINDA BIR YASAM SIZOFRENI DÜNYASI

Şizofrenler, bir yandan hastalıklarıyla mücadele ederken, bir yandan da kendilerine yönelik önyargılarla uğraşmak zorunda kalıyorlar Nesilden nesile aktarılan bu önyargılar nedeniyle, hayatla bağları yeterince kuvvetli olmadığı için toplumdan uzaklaşıyor ve tedaviden kaçınıyorlar Peki, şizofren dünyasında gerçekte neler oluyor?

"Oğlumuz için çok güzel ideallerimiz vardı İngiltere'ye giderken bize sevgi dolu olan, gözlerinin içi gülen yavrumuz, döndüğünde üç ay bizimle hiç konuşmadı "Yavrumu kaybettim" diye hıçkırarak ağladım Üç ayın sonunda konuşmaya başladı, fakat kişilik değişimi oldu Okulda teşekkür alan oğlumuz, aşırı tepkili ve başarısızlıklarla dolu günler geçiriyordu Bize, özellikle babasına düşmanlık duyuyordu Her hareketi farklı yorumlamaya, her şeyden şüphe duymaya, bana da hiç nedensiz şiddet hareketlerinde bulunmaya, yoğun korkular duymaya başladı Oysa o kadar sevgi doluydu, bizi öylesine severdi ki Önceleri davranışlarına anlam veremiyordum Bilemezdim ki, çok uzun sürecek zorlu bir yolculuğun başında olduğumuzu"

"Buluğ çağının geçmesini beklerken, yıllar yılı kovalarken hastalık sinsi sinsi ilerledi Şimdi düşünüyorum da, oğlumun geçirdiği psikotik atakları hep ahlaksızlık ve huysuzluk olarak kabulleniyordum Şimdi onun acılarını anlayamamamızın acısını çok çekiyorum Bir gün oğlum, bir adamı bıçakladığını, polisin peşinde olduğunu söyleyip, beni duvara fırlattı Odasındaki her şeyi kırıp döktü Eşim ve ben o geceyi huzursuz geçirdik, her an polislerin gelmesini bekledik Ama polisler gelmedi, gelemezdi Çünkü olay gerçek değildi, oğlum kimseyi bıçaklamamıştı Bu bir hezeyandı ve biz de bu hezeyanın gerçek olduğuna inanmıştık Yıllar yılı kovaladı, çok geç de olsa tedaviye başlandı Yedi senedir, doktorumuzun sayesinde hastalığı kontrol altına aldık Oğlumu kontrol altına almak hem çok zor, hem çok kolay Yeter ki biz bu gücü yitirmeyelim"

SIZOFRENIN TEDAVISI

Günümüzde erken tanı, ilaçlar ve psikoterapi sayesinde hastaların çoğu günlük yaşamlarını normal bir biçimde sürdürebiliyor, çevreleriyle iletişim kurabiliyor, ailelerine ve topluma katkıda bulunabiliyor Bu hastalıkta en iyi sonuçları almak için sadece ilaç tedavisi yeterli olmuyor Bunun yanı sıra, etkili psikoterapi yaklaşımlarını da kullanmak gerekiyor Özellikle bilişsel davranışçı yaklaşımlar, aileye krizle başa çıkma yöntemlerini aktarma, sosyal ve yaşam becerileri eğitimi sayesinde hastaların çoğunda iyileşme sağlanıyor Ülkemizde hastalıkla ilgili önyargıları ve ayrımcılığı gidermek, şizofreni hastalarının ve ailelerinin yaşam kalitesini artırmaya yönelik çabalar da son yıllarda giderek artıyor Bu amaçla kurulan dernekler, şizofren hastalarının daha sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri için pek çok etkinlik de düzenliyor Ancak, hastalık ne kadar erken başlarsa, oluşturduğu hasar da o kadar fazla oluyor; hastanın normal bir yaşam sürdürme şansı azalıyor

YORUMLARIMIZ ANLAMSIZ VE SIZLERSIZ VE SAGLIKSIZ KALMASIN

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com