![]() |
Gıybet |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() GıybetFakültedeki öğrencilik yıllarımda, Eminönü'ndeki Yeni Câmi'ye namaz kılmak için gelir, derslerden bunalan ruhumu ferahlatırdım ![]() Bir gün yine aynı câmiye geldiğimde, yolumun üzerine, saçları omuzlarına kadar inen bir delikanlı çıktı ![]() Çiçekli gömleğiyle ilk bakışta bir turisti andırmasına rağmen Türkçe konuşuyordu ve bizlerden biriydi ![]() Bir anda sinirlenmiş ve hayatımın daha önceki yıllarını unutmuşçasına söylenmeye başlamıştım ![]() Onu bir düşman gibi iteleyip, câmiye girerken _ Şımarık züppe ! ![]() ![]() Halbuki şuradaki hanım gibi bir nesil bekliyoruz ![]() " Şuradaki hanım" dediğim kişi, avludaki güvercinlere yem veren şık giyimli ve başörtülü bir kadındı ![]() 1970'li yıllarda olduğumuz için, tesettürlü hanımlar sayıca azdı ve çok dikkat çekiyordu ![]() Kendimi uzun saçlı gençle kıyasladıktan sonra, bir evliya heybetiyle câmiye girdim ve farzı kılıp selam verdiğimde, yıllar yılı unutamadığım müthiş bir dersle karşılaştım ![]() Omuz omuza verip Allah'a secde ettiğim kişi, biraz önce acımadan gıybetini yaptığım o uzun saçlı delikanlıdan başka biri değildi ve Allah, câmideki yüzlerce kişi arasından o genci yanıma getirerek, yaptığım hatanın büyüklüğünü göstermek istemişti ![]() Utancımdan tesbih bile çekemeyip kendimi dışarıya attığımda, beni bir sürpriz daha bekliyordu ![]() Çünkü namazdan önce tesettürlü giyimine hayran olup kendisiyle iftihar ettiğim o hanım, câminin biraz ötesindeki Nimet Abla gişesinde, milli piyango kuyruğuna girmişti ![]() İnsanları, kalpleri ve imanları ile değil de, dış görünüşleri ve kıyafetleri ile değerlendirme hastalığının, yani "şekilcilik" belasının tokadını yemiştim ![]() Yeni Câmi'de yaşadığım bu olayın sayısız örneklerini gördüm ![]() Ve her seferinde, o uzun saçlı kardeşimi hatırlayıp pişmanlık duydum ![]() ALINTI |
![]() |
![]() |
|