Prof. Dr. Sinsi
|
İhlas
Ebu Hureyre radıyallahu anh'tan, şu rivayet edilir: "Ey Allah'ın Rasulü! Senin şefaatin ile en çok mutlu olan insan kimdir?" dedim Şöyle buyurdu: "Kalbinden ihlas ile 'La ilahe illallah / Allah'tan başka ilah yoktur' diyen kimse " Bu hadisi, Buhari rivayet eder Bunu, anlamını bilerek ve gereğiyle amel ederek ihlaslı bir şekilde söyleyenle; riya ya da adet gereği taklit ederek, anlamını bilmeden ve gereğiyle amel etmeden söyleyen bir olur mu? Görünüşte aynı fakat ihlasın bulunup bulunmamasına göre farklılık gösteren çeşitli fiilleri ve sözleri zikredecek olursak konu uzar
Allah'ın kulları! İhlas sahibi kimselerden olun Çünkü ihlas sahipleri Allah'ın korumasında ve gözetimindedir Şeytanın hilelerinden ve kaybetmenin üzüntüsünden kurtulmuşlardır Allah onları kurtuluşa eren taraftarları arasında barındırır Allah Teâlâ İblis hakkında şöyle buyurur: ((İblis) dedi ki: Rabbim! Beni azdırmana karşılık ben de yeryüzünde onlara (günahları) süsleyeceğim ve onların hepsini mutlaka azdıracağım Ancak onlardan ihlasa erdirilmiş kulların müstesna ) Ve şöyle buyurur: (Dedi ki: Senin izzetine andolsun ki, onlardan ihlasa erdirilmiş kulların bir yana, hepsini mutlaka azdıracağım ) İbni Kesir, Ebu Amr el-Basri ve Ebu Âmir (Muhlisîn) olarak okur Nâfi' ve Kufeliler ise (Muhlasîn) olarak okur Buna göre anlamı, "ihlas ile davranmaları nedeniyle Allah'ın seçtikleri" olur
Allah, tevbe edenlerin tevbesinin kabulü için amellerinde ihlaslı davranmalarını şart koşar Şöyle buyurur: (Ancak tevbe edenler, hallerini düzeltenler, Allah'a sımsıkı sarılanlar ve dinlerini Allah için halis kılanlar müstesnadır İşte onlar müminlerle beraberdir Allah müminlere büyük bir mükafat verecektir )
Ömer ibnu'l Hattab radıyallahu anh, Ebu Musa el-Eş'ari'ye şöyle yazar:"Niyeti halis olanın, kendisiyle insanlar arasındaki işine Allah yeter " Ali radıyallahu anh şöyle der: "Amelin azlığıyla ilgilenmeyin, kabul olup olmamasıyla ilgilenin " Bazı abidler de şöyle demişler: "Allah'ın öyle kulları vardır ki aklederler Akledince amel işlerler Amel işleyince ihlaslı davranırlar İhlas onları bütün iyilik kapılarına sevkeder "
Ey müslümanlar! Bu yüce asıla sımsıkı tutunun Amelleriniz ile, Allah'ın rızasını ve ahiret yurdunu dileyin Niyetlerinizde ve isteklerinizde Allah için ihlaslı olun Allah'a, Rasulünüz sallallahu aleyhi ve sellem'in şeriatıyla yakınlaşın Müslümanın, mubahı sevap kazanma niyetiyle yapması müstehaptır Munahı, Allah'tan ecir kazanmak niyetiyle yaparsa Allah onun sevabını çoğaltır Sa'd b Ebi Vakkâs radıyallahu anh, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğunu rivayet eder: "Şüphesiz sen, Allah rızasını dileyerek harcadığın her nafaka için mükafatlandırılırsın Hatta, hanımının ağzına koyduğundan bile " Allah Teâlâ şöyle buyurur: (Kim Rabbine kavuşmayı ümit ediyorsa salih bir amel işlesin ve Rabbine ibadetinde kimseyi ortak koşmasın )
Allah beni ve sizi yüce Kur'an ile mübarek kılsın! Beni ve sizi, onda bulunan ayetler ve yüce zikir ile faydalandırsın Peygamberlerin efendisinin sünnetinden ve doğru sözünden bizleri yararlandırsın Bu sözümü söyler; kendim için, sizler ve müslümanlar için Allah'tan bağışlanma dilerim
Aziz ve Ğafûr olan Allah'a hamdolsun O, kalplerde olanı bilendir O'na -subhânehu- hamdeder ve şükrederim O'na tevbe eder ve O'ndan bağışlanma dilerim Şehadet ederim ki, Allah'tan başka ilah yoktur O, tektir ve ortağı yoktur Halim'dir, Şekûr'dur Ve şehadet ederim ki, Muhammed O'nun kulu ve rasulüdür Allah O'nu alemlere rahmet olarak göndermiştir Allah'ım! Kulun ve rasulün Muhammed'e, ailesine ve tüm ashabına salât ve selam eyle; onları mübarek kıl!
Bundan sonra  Gizlide ve aşikarda Allah'tan hakkıyla korkun ey Allah'ın kulları! Çünkü O, kalplerinizde olanı bilir ve amellerinizi görür Ey müslümanlar! Rızasını istemede Allah'a karşı dürüst olun Haramlarından uzak durarak gazabından ve azabından sakının Kalplerinizi, dininizde ihlaslı olmaya zorlayın Çünkü bu, Nebiniz sallallahu aleyhi ve sellem'in metodudur İhlas ile amelleriniz arınır, dereceleriniz yükselir ve kalpleriniz aydınlanır Allah Teâlâ şöyle buyurur: (De ki: "Ben Allah'a dini yalnız O'na has kılarak ibadet etmekle emrolundum Ve müslümanların ilki olmakla emrolundum " De ki: "Ben Rabbime isyan edersem, gerçekten büyük bir günün azabından korkarım " De ki: "Ben dinimi kendisine has kılarak, ancak Allah'a ibadet ederim ") Cubeyr b Mut'ım radıyallahu anh, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğunu rivayet eder: "Üç şey müslümanın kalbine kin tutturmaz: Amelin Allah ihlas ile yapılması, idarecilere nasihatta bulunmak ve müslümanların cemaatine bağlı kalmak " Bunu, İmam Ahmed rivayet eder Anlamı şudur: Bu üç özellik, kalpleri ıslah eder Onlara tutunanın kalbi; hainlikten, kinden ve kötülükten arınır
Allah'ın kulları! Allah ve melekleri Nebi'ye salât ederler Ey iman edenler! Siz de O'na salât ve selam edin Öncekilerin ve sonrakilerin efendisine salât ve selam eyleyin Allah'ım! İbrahim'e ve İbrahim'in ailesine salât eylediğin gibi Muhammed'e ve Muhammed'in ailesine salât eyle Şüphesiz sen; çokça hamdedilen, şan ve şeref sahibisin İbrahim'i ve İbrahim'in ailesini mübarek kıldığın gibi Muhammed'i ve Muhammed'in ailesini de mübarek kıl Şüphesiz sen; çokça hamdedilen, şan ve şeref sahibisin Ve çokça selam eyle
Allah'ım! Hulefa-i Raşidin'den; Ebu Bekr, Ömer, Osman ve Ali'den; tüm sahabilerden, Rasulün'ün eşlerinden ve zürriyetinden, tabiinden ve onlara Kıyamet Günü'ne kadar iyilikle tâbi olanlardan razı ol! Allah'ım! Ey merhametlilerin en merhametlisi! Rahmetinle bizlerden razı ol!
Allah'ım! İslam'ı ve müslümanları güçlendir Şirki ve müşrikleri küçük düşür Allah'ım! İslam'ı ve İslam ehlini her yerde şereflendir Allah'ım! İslam'ı ve İslam ehlini her yerde koru! Allah'ım! Müslüman erkekleri ve müslüman kadınları, mümin erkekleri ve mümin kadınları; onlardan sağ olanları ve ölenleri bağışla! Allah'ım! Ey Alemlerin Rabbi! Her müslüman erkeğin ve kadının işini kolaylaştır Allah'ım! Müslümanlardan kabirde olanların kabirlerini aydınlat Onları kabir azabından koru Allah'ım! Borçlıların borçlarını ödemelerini sağla Hastalarımıza ve müslümanların hastalarına şifa ver Allah'ım! Müslümanların kalplerini yakınlaştır ve aralarını ıslah et; onları hak üzere kıl! Sen, her şeye gücü yetensin
Allah'ım! İmamımızı, idarecimizi koru; sevdiğin ve razı olduğun işlerde başarılı kıl! Onu, hidayet üzere doğru yolu gösterenlerden eyle Dünya ve din işlerinde ona yardım et ve onunla dinine yardım eyle Ey Alemlerin Rabbi! Ona afiyet ver
Allah'ım! Güvenliğimizi ve istikrarımızı koru Bizleri nimetine şükredenlerden eyle Allah'ım! Sözlerimizde, amellerimizde, niyetlerimizde ve isteklerimizde bizlere ihlas nasip eyle Allah'ım! Bize hakkı, hak olarak göster ve ona uymayı nasip eyle Bâtılı, bâtıl olarak göster ve ondan kaçınmayı nasip eyle Bâtılı karmaşık kılıp bizi saptırma!
Allah'ım! Yâ Kerim! Müslümanların idarecilerini ve onların emrinde çalışanları, halkları ve vatanları için hayırlı kıl Allah'ım! Dinin'e, Kitabın'a, Rasulün'ün sünnetine yardım eyle Bizleri fitnelerin saptırmasından koru Rabbimiz! Bizlere dünyada bir iyilik ve ahirette bir iyilik ver ve bizleri cehennem azabından koru
Allah'ım! İblis'i ve şeytanlarını tam bir zillet ile Kıyamet Günü'ne kadar küçük düşür Allah'ım! Kerim vechin ve tam kelimelerin ile, İblis'ten ve şeytanlarından bizleri koru Allah'ım! Kerim vechin ve tam kelimelerin ile, İblis'ten ve şeytanlarından neslimizi koru Allah'ım! Kerim vechin ve tam kelimelerin ile, İblis'ten ve şeytanlarından müslümanları koru Allah'ım! Seni zikretmek, sana şükretmek ve sana güzelce ibadet etmek üzere bize yardım et Allah'ım! Helalinden vererek haramından bizi müstağni kıl İbadetinle bizi masiyetinden, ihsanın ile senden başkasından müstağni kıl Allah'ım bize yağmur ver  
Allah'ın kulları! Muhakkak ki Allah; adaleti, ihsanı ve akrabaya yardım etmeyi emreder Çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar Düşünüp tutasınız diye size öğüt verir Anlaşma yaptığınızda Allah'ın ahdine sadakat gösterin Yeminleri, kesinleştirdikten sonra ve Allah'ı üzerinize kefil kılmışken bozmayın Allah, yaptıklarınızı bilir Yüce Allah'ı zikredin ki O da sizi hatırlasın Nimetleri için şükredin ki artırsın Allah'ın zikri en büyüktür ve O, ne yaptığınızı bilir
|