![]() |
Ashab-İ Kiramın Namazı... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ashab-İ Kiramın Namazı...Fudayl bin İyâz -radıyallahü anh- şöyle anlatır: "Ashab-ı Kiram (Allah onlardan razı olsun), sabaha girdikler zaman saçları dağınık, renkleri sararmış bir şekilde bulunurlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sahabe-i Kiram, namaza durdukları zaman kendilerini Allah korkusu ve azameti kaplardı ![]() ![]() "- Niye böyle oluyorsun?" diye sorunca Hazret-i Hasan -radıyallahü anh-: " Azametli, mutlak kudret sahibi, her istediğini derhal yapan bir sultanın huzuruna dikilme zamanı gelmiştir ![]() * Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Ebû Bekir -radıyallahü anh- namazını hûşu ve kalp huzuru ile kılardı ![]() ![]() Mücahit -radıyallahü anh-, Hazret-i Ebû Bekir ve Abdullah bin Zübeyr -radıyallahü anhüma-'nın namaz kılışlarını şöyle anlatıyor: "Onlar namaz kılarken, sanki bir direk gibi hareketsiz dururlardı ![]() Misver b ![]() Ömer bin Hattab hançerlendikten sonra yanına geldim ![]() "-Durumu nasıl?" dedim ![]() "-Gördüğün gibi ![]() ![]() "Namazı hatırlatarak onu uyandırın namazdan daha önemli dahi olsa, başka bir şeyi hatırlatarak onu uyandıramazsınız ![]() ![]() "-Ey müminlerin emiri! Namaz vakti geldi ![]() ![]() "-Ha! Peki kalkayım ![]() ![]() İslam'da namazı terk edenin durumunu düşündü ![]() ![]() * Hz Osman -radıyallahü anh-, bir suikast sonucu hançerle yaralandıktan sonra , sürekli kan kaybetmeye başladı ![]() ![]() "-Namazı terk edenin İslam'da yeri yoktur ![]() Hz Osman -radıyallahü anh- bütün geceyi uyanık geçirir ve bir rekatta tüm Ku'an'ı kerimi hatmettiği olurdu ![]() ![]() ![]() "Yerle göğün kaldıramadığı, dağların taşımaktan aciz kaldığı bir emaneti eda etme zamanı gelmiştir ![]() ![]() Sâbit -radıyallahü anh- diyor ki: "Zübeyr oğlu Abdullah namaz kılarken, sanki ayakta dikili bir ağaç gibi dururdu ![]() ![]() Başka bir Zât şöyle diyor: İbn-i Zübeyr secdeyi öyle uzun ve hareketsiz yapardı ki, kuşlar gelir, omzuna konardı ![]() ![]() ![]() İbn-i Zübeyr Hazretleri, yapılan bir saldırıda evde namaz kılıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "-Gürültüye benzer bir şey işittim, neydi o?" buyurdu ![]() "-Allah sana acısın! Çocuğun ölüyordu ![]() ![]() Buna karşılık İbn-i Zübeyr Hazretleri şöyle cevap verdi: "-Allah hayrını versin! Eğer namazda başka bir şeyle ilgilenseydim, namaz nerede kalırdı?" * Bir sabah erkenden O büyük îmânlı Sahâbînin zincirlerini çözüp, zindandan çıkardılar ![]() ![]() ![]() Bu iki Allah ve Resûlullah dostu ise, heyecanlı değildiler ![]() ![]() Az sonra bir müşrik bağırdı: - Ey Hubeyb! Sen bizim babamızı, Hâris bin Âmir'i öldürdün ![]() ![]() Hubeyb bin Adiy gâyet sâkin, şunları söyledi: - Yaşatan ve öldüren ve öldükten sonra gene diriltecek olan, yalnız Cenâb-ı Allahtır ![]() ![]() ![]() Darağacında namaz Müşrikler hayretle tekrar sordular: - Ölmeden önce son bir arzun yok mudur? - Beni bırakınız iki rekât namaz kılayım ![]() ![]() ![]() - Kıl orada ![]() Elleri ve ayakları çözülen Hz ![]() ![]() ![]() Toplanan müşrikler, kadınlar, çocuklar heyecanla onu seyrediyorlardı ![]() - Vallahi eğer ölümden korkarak namazı uzattığımı zannetmeyecek olsaydınız, namazı uzatırdım ve daha çok kılardım, dedi ![]() Böylece idam edilirken iki rekât namazı ilk kılan, âdet ve sünnet olmasına sebep olan Hubeyb bin Adiy'dir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|