![]() |
Namazda Huşunun Beyânı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namazda Huşunun BeyânıNamazda Huşunun Beyânı Haberde bildirildigine göre ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() «Yâ Rasülallah! Gökte taht üzerinde bir melek görmüstüm, çevresinde yetmis bin melek saf düzeninde durmus ona hizmet ederlerdi ![]() ![]() ![]() Fakat ayni melegi simdi kanadi kirik ve aglarken Kaf daginda gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() Varip ona bildirdim, sana selât-ü selâm getirdi de, Allah (C ![]() ![]() Bilesin ki, Kiyamet Günü, kulun ilk gözden geçirilecek ameli namaz olacaktir ![]() ![]() ![]() Nitekim Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Farz namazlar teraziye benzer, dogru tartan karsiligini görür ![]() ![]() Yezid-ür Rekkasî (rahimehullah) der ki, «Rasûlüllah'in (S ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz (S ![]() ![]() ![]() "Ümmetimden iki kisi düsünün, her ikisi de namaza dururlar, rukü ve secdeleri aynidir, fakat ikisinin namazi arasinda yer ile gök arasi kader derece farki vardir ![]() Peygambe (S ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Rukü ile secde arasinda belini dimdik dogrultmayan kula Allah (C ![]() ![]() Yine Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Kim vaktinde namaz kilarsa, abdestini tam alirsa, rukü ve secdelerini âdabina uyarak yerine getirirse ve namazda husu içinde bulunursa, o kulun namazi bembeyaz ve parlak bir kiliga bürünerek göge yükselir ve yücelirken der ki; Bana karsi nasil titiz davrandinsa Allah (C ![]() ![]() Suna karsilik kim namazi vaktini geçirerek kilar, abdestini bastan savma alir, rukü ve secdelerini âdaba aykin sekilde yapar ve namaz esnasinda husu ve saygidan mahrum bir vurdumduymazlik tavri takinirsa, o kimsenin namazi da kapkara bir görünüse bürünerek göge yükselirken «Beni nasil rezil ettiysen, Allah (C ![]() ![]() Allah (C ![]() ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "En çirkin hirsizlik, namazindan çalanin hirsizligidir ![]() Ibni Mes`ûd (R ![]() ![]() ![]() «Vay egri tartanlarin basina geleceklere!» diye buyuruyor ![]() Büyük âlimlerden biri buyurur; «Namaz, ticarete benzer; nasilki tüccar sermayeyi ödemeden kâra geçemez ise, farz namazlarini kilmayan kulun da, nafile namazi kabul edilmez ![]() Namaz vakti geldigi vakit Hz ![]() ![]() ![]() «Kalkiniz, kendi elleriniz ile tutusturdugunuz Allah (C ![]() ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Namaz, agirbaslilik ve tevazudan baska bir sey degildir ![]() Yine Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Sahibini çirkin davranislardan ve egriliklerden alakoyamayan namaz, Allâh (C ![]() ![]() Yine Peygamber'ime (S ![]() ![]() ![]() "Nice namaza duran vardir ki, namazindan yorgunlukla, ayaküstü dikilmekten baska bir sey ellerine geçmez ![]() Burada kasdedilenler, gafil kimselerdir ![]() Yine Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Kisi, kildigi namazin suurlu olarak edâ edebildigi kadarindan sevab bekleyebilir ![]() Ehl-i ma'rifete göre namaz dört esâsdan ibarettir: 1 — Bilerek namaza girmek, 2 — Edeb ve haya içinde ayakta durmak, 3 — Bütün rükünlerini hürmet içinde edâ etmek, 4 — Endise içinde namazdan ayrilmak ![]() Velilerden biri: «Kalbini hakikat üzere mesgûl etmeyenin namazi fâsiddir» buyurur ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Cennet'te «Efyah» adli bir nehir vardir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anlatildigina göre ulu Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() «Yâ Mûsâ, beni zikrettigin zaman vücûdun ürpermesin, beni zikrederken husu içinde ve derli - toplu ol ![]() ![]() Rivayete göre, Allah (C ![]() ![]() "Ümmetinin âsilerine söyle de: Benim adimi agizlarina almasinlar, çünkü adimi ananlari anmak benim hükmümdür, buna göre onlar adimi aninca ben de onlari lanetle anarim ![]() Bu hüküm zikir sirasinda gaflette olmayan âsiler için söz konusudur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Namazda Huşunun Beyânı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namazda Huşunun BeyânıSahabinin birisi söyle demistir: «Insanlar mahsere namazdaki durumları gibi sevkedilirler ![]() ![]() ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() «Bu adamin eger kalbinde korku olsa, azalarina aksederdi, kalbinde korku olmayanin namazi kabul olmaz ![]() Bilesin ki ulu Allah (C ![]() ![]() «Onlar ki namazlarinda husu içindedirler», «Onlar ki namazlarinda devamlidirlar ![]() Bildirildigine göre namaz kilanlar çoktur, fakat namazini husu içinde kilanlar azdir ![]() ![]() ![]() ![]() Namaz, Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nitekim ulu Allah söyle buyurur: "Namazlarini husu içinde kilan mü'minler kurtulusa ermislerdir ![]() (Mü'minun: 1-2) Takva sarti ile ilgili olarak da ulu Allah (C ![]() "Ulu Allah, sadece takva sahiplerinin ibadetini kabul eder ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Kalbi ile Allah (C ![]() ![]() Bilesin ki, namazda iken insani husu ve suur halinde bulunmaktan içe dogan duygu ve düsünceler alakoyar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nitekim rivayete göre Ebü Cehm, Peygamber (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberim (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine rivayete göre Ebu Talha (R ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namazdan sonra karsilastigi fitneyi Peygamber (S ![]() ![]() ![]() ![]() Yine bir sahabî hakkinda rivayet edildigine göre, bu zat da bahçede namaza durmustu ![]() ![]() ![]() ![]() Namazdan sonra hemen Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Selefden biri der ki: «Su dört sey namazi zedeler: 1 — Secde yerinden baska tarafa bakmak ![]() 2— Yüzü sivazlamak, 3 — Secde yerinin kum ve çakillarini atmak, 4 — Önünden gelip geçme ihtimalinin bulundugu yerde namaza durmak ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Namaz kilan kimse bakislarim secde yerinden baska tarafa kaydirtmadikça Allah (C ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biliyoruz ki, saygi duyulan yüksek mevkideki kullar önünde bile merasime bagli bazi saygi gösterileri uygulanmasi gerekir ![]() Tevrat'ta söyle yazili oldugu bildirilir; «Ey Âdemoglu! Huzurumda durmus namaz kilarken aglamaktan çekinme, cunki ben sana kalbinden daha yakinim ve nurum gaybi da görür ![]() Rivayete göre Hz ![]() ![]() ![]() ![]() «Insan müslüman olarak sakalini agarttigi halde Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Aliye'ye (R ![]() ![]() "Onlar ki namazda gaflet içindedirler ![]() Âyet-i Kerimesinin mânâsini sordular, o da söyle cevap verdi ![]() ![]() ![]() Hasan (R ![]() ![]() ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Ulu Allah (C ![]() "Kulum benim azabimdan ancak üzerine farz kildigim ibadetleri edâ etmekle kurtulabilir ![]() İmam Gazali |
![]() |
![]() |
|