Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ihlas, kardeşlikte

Kardeşlikte İhlas

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kardeşlikte İhlas

KARDEŞLİKTE İHLAS

Allahu Teala için kardeşliğin gerçeklemesi için insan, kardeşine karşı sevgisinde samimi olmalıdır Bunu gıyabında ve yanında korumalıdır Kalbi ile dili aynı olmalıdır Halkın içinde ve yalnız iken, ona karşı içi ile dışı aynı bulunmalıdır Eğer bu hâllerde, kardeşine karşı sevgisinde bir farklılık yoksa, işte bu, kardeşlikteki ihlastır Eğer sevgi ve davranışlarında bir farklılık oluyorsa, o kimsede bir yağcılık ve sevgisinde parçalanma mevcuttur Bu, dinde bir bozukluk ve gerçek müminlerin yolunda bir noksanlıktır Bu şekilde imanın hakikati elde edilemez
Ebu Rezzîn el-Ukaylî (ra), Hz Peygamber’e (sav) bazı sorular sordu; Efendimiz (sav) kendisine cevaplar verdi ve mümin olarak yapması gereken bazı şartları zikretti Bunlardan birisi de şudur:
“Mümin olman için gereken şartlardan birisi de nesebinden olmayan bir kimseyi ancak Yüce Allah için sevmendir[1]
Allah için sevmenin bir şartı da, bu sevginin, gözeteceği bir akrabalık veya artırmak istediği bir dünya nimeti için olmamasıdır Bu konuda Hz Peygamber’in (sav) şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:
“Allah için sevdiği bir kardeşini ziyarete giden kimsenin yoluna Allah bir bekçi koyar Melek adama:
-Nereye gidiyorsun? diye sorar Adam:
-Şu köyde (beldede) bir (din) kardeşim var, onu ziyarete gidiyorum, der Melek:
-O senin bir yakının olduğu için mi gidiyorsun? der Adam:
-Hayır, der Melek:
-Onun sana maddi bir iyiliği dokundu da teşekküre mi gidiyorsun? der Adam:
-Hayır, ben onu sırf Allah rızâsı için seviyorum (ve bunun için ziyarete gidiyorum), der Melek:
-Ben Allahu Teala'nın sana gönderdiği bir elçisiyim Sana, senin o adamı sevdiğin gibi Allah'ın da seni sevdiğini haber vermeye geldim, der"[size="4"]
Hz Ömer ve oğlu Abdullah’ın (ranhüma) şöyle dedikleri rivayet edilmektedir: “Bir adam gündüzleri devamlı oruç tutsa, gecelerini sürekli ibadetle geçirse, fakat Yüce Allah için sevip Allah için kızmasa, bu yaptıkları ona hiç bir fayda sağlamaz
Bize rivayet edilen bir hadiste, Hz Resûlullah (sav), Ashabına:
-İmanın en kuvvetli bağı hangisidir? diye sordu; Ashab:
-Namazdır, dediler Hz Resûlullah (sav):
-Namaz güzeldir, fakat o değil, buyurdular Ashab:

-Hac ve cihattır, dediler; Hz Resûlullah (sav):
-Güzel, fakat onlar değil, buyurdular Ashab:
-Ey Allah’ın Resûlü, bize siz söyleyin, dediklerinde; Hz Resûlullah (sav):
-İmanın en kuvvetli bağı, Allahu Teala için sevmek ve O’nun için kızmaktır, buyurdu[size="4"]

[size="4"] Ahmed, Müsned, IV, 11-12; Heysemi, ez-Zevaid, I, 53 Ayrıca Ebu Rezzin’e yapılan bazı tavsiyeler için bkz: Ebu Nuaym, Hilye, I, 449; Beyhaki, Şuabu’l-İman, No: 9024

[size="4"]Müslim, Birr, 12; Ahmed, Müsned, II, 292 Bu konudaki değişik bir rivayet için bkz: Tirmizî, Birr, 64; İbnu Mace, Cenaiz, 2

[size="4"] Bkz: Ebu Davud, Sünnet, 3; Ahmed, Müsned, IV, 286, V, 146; Tabarani, el-Kebir, No: 11537; Beyhaki, Şuabu’l-İman, No: 13; Heysemi, ez-Zevaid, I, 88-89

Alıntı Yaparak Cevapla

Kardeşlikte İhlas

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Kardeşlikte İhlas

“En üstün ve en değerli amel, sevdiklerinizi Allah rızâsı için sevmek, sevmediklerinizi de yine Allah rızâsı için sevmemektir” (Terğîb)

“Kardeşine gülümsemen, iyiliği emredip kötülükten sakındırman, yolunu şaşıranlara yol göstermen, yol üzerinde eziyet veren diken, kemik gibi şeyleri kaldırman, senin su kabından onunkine boşaltman sadakadır” (Terğîb)

“Îmânı kâmil olan insan sevdiği kimseyi ondan menfaat gördüğü için değil, sırf Allah rızâsı için sevmelidir Gerçek îman da budur” (Terğîb-VI, 22)

“Şüphesiz bir kısım adamlar vardır ki insanlara görünen işlerde cennet ehline yaraşan işler yaparlar Hâl bu ki onlar cehennem ehlidirler Ve yine insanlardan öyle kimseler vardır ki, insanlara görünen işlerde cehennem ehlinin yapacağı işleri yaparlar Hâl bu ki onlar cennet ehlindendir” (Buhârî-VI, H No: 110)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com