Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cezası, oğluna, ra’in, zina, ömer

Hz. Ömer (Ra)’İn, Oğluna Zina Cezası

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hz. Ömer (Ra)’İn, Oğluna Zina Cezası

Hz Ömer (ra)’in, oğluna zina cezası uyguladığı ve oğlunun bundan dolayı vefat ettiği söyleniyor Bunun aslı var mıdır?

Yazar: Sorularla İslamiyet, 08-9-2009

Hz Ömer (ra)'in oğlunun zina yaptığına dair söylentiler tamamen uydurmadır Sahih kaynakların bildirdiği konuyla ilgili olayın özeti şudur:

Hz Ömer (ra)’in Abdurrahman adındaki oğlu Mısır’da iken, başka bir arkadaşıyla -şeytana uyup- bir defa şarap içmiş ve ardından hemen pişman olup, hem kardeşi Abdullah’a, hem de Mısır valisi Amr b As’a gitmiş ve haddi tatbik ederek kendisini temizlemesini istemiştir Amr b As (ra), kendisine evinin avlusunda -sopayla- haddi tatbik etmiş Ancak kardeşi Abdullah, konuyu babasına da duyurmayı uygun görmüştür

Olayı duyan Hz Ömer (ra), Vali Amr b As’a haber göndererek oğlunu kendisine göndermesini istemiştir Vali, “Allah’a yemin ederek Hz Ömer’in oğlu Abdurrahman’a bir ayrıcalık yapmadığını, herkes için cezanın tatbik edildiği bir yer olan evinin avlusunda bu cezayı tatbik ettiğini” belirten bir mektubu -Abdullah b Ömer vasıtasıyla- göndermiş ise de, Hz Ömer (ra) oğlunun yanına gönderilmesinde ısrar etmiş ve nihayet gönderilmiştir

Hasta ve bitkin bir vaziyette olan oğluna Hz Ömer (ra) tekrar haddi tatbik etmek istemiş, fakat Hz Abdurrahman b Avf: “Had bir defa tatbik edilmiş” diyerek, ikinci kez haddin uygulanmaması için ricada bulunmuştur Ancak Hz Ömer -daha önceki had şekline iltimas karışmış olabilir düşüncesiyle- bir daha haddi tatbik etmiştir

Sahih olan bilgiye göre, Abdurrahman -had esnasında değil- bir ay (bir rivayette birkaç ay) veya daha fazla bir müddet sonra başka bir hastalıktan dolayı vefat etmiştir (bk Beyhakî, es-Sünenu’l-Kübra, 8/312; Hatip Bağdadî, et-Tarih, 5/455; İbnu’l-Cuzî, Siyretu Ömer, s170; Kastalanî, İrşadu’s-sarî, 9/439)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com