![]() |
Allah Teâlâ’Dan Başkası Üzerine Yemin Etmek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah Teâlâ’Dan Başkası Üzerine Yemin EtmekAllah Teâlâ’dan Başkası Üzerine Yemin Etmek Allah Subhanehu ve Teâlâ yarattıklarından dilediği üzerine yemin eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Dikkat ediniz! Allah Teâlâ babalarınız üzerine yemin etmenizi yasaklıyor ![]() ![]() Yine İbni Ömer’den (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Allah’tan başkası üzerine yemin eden şirk koşmuştur ![]() Rasûlullah (s ![]() ![]() ![]() “Namusu üzerine yemin eden bizden değildir ![]() Kâbe üzerine, namus ve şeref üzerine, birilerinin bereketi ya da hayatı üzerine, peygamberin ya da velinin makamı üzerine, babalar ve anneler üzerine, çocukların başı üzerine yemin etmek caiz değildir ![]() ![]() ![]() “Kim yemin eder ve yemininde “Lât ve Uzzâ üzerine” derse “Lailahe İllallah/Allah’tan başka ilah yoktur” desin ![]() Bu konuyla ilgili, bazı müslümanların söylediği bir takım haram ve şirk sözler var ![]() “Allah’a ve sana sığınırım”, “Allah’a ve sana güveniyorum”, “Bu, Allah’tan ve sendendir”, “Benim için Allah’tan ve senden başkası yok”, “Benim için Allah semada, sen de yerdesin”, Allah ve falan olmasaydı”[5] “Ben İslam’dan uzağım”, “Ey! Kör talih”, (Ayrıca zaman sövgü içeren her söz: Örneğin: “Zaman kötülük zamanı”, “Bu uğursuz bir saat”, “Zaman vefasız” vb ![]() ![]() ![]() “Tabiat diledi”, Allah’tan başkasına kulluk içeren her isim ![]() ![]() ![]() ![]() Tevhide ters düşen yeni terim ve sloganlardan bazıları da şunlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="4"] Buhari, Bkz ![]() ![]() [size="4"] Ahmed Müsned: 2/125; Bkz ![]() ![]() [size="4"] Ebu Davud, Hadis no: 3253; Bkz ![]() ![]() [size="4"] Buhari, Bkz ![]() ![]() [size="4"] Bütün bu sözlerden doğru olan (ve) yerine (sonra) getirip, örneğin “Önce Allah sonra sana sığınıyorum” denilmesidir ![]() ![]() [size="4"] Daha geniş bilgi için Şeyh Bekir Ebu Zeyd’in “Mu’cemu’l-Menahi el-Lafzıyye” isimli eserine bak ![]() |
![]() |
![]() |
|