![]() |
Hizmetin Mükafatı: |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hizmetin Mükafatı:Hizmetin Mükâfati Utbe b ![]() On iki kisilik bir grup halinde Resûlullah’a gelmistik ![]() - Develerimizi kim otlatacak? Birisi develerimize baksin ki, biz de Resûlullah ile konusalim ![]() ![]() ![]() ![]() - Galiba aldandim ![]() ![]() ![]() Adamin birisi: - Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, ‘kim güzelce abdest alirsa, günahindan temizlenerek, annesinden yeni dogmus gibi olur' buyurdu diyordu ![]() ![]() Ömer b ![]() - O da bir sey mi? Hele sen ondan önceki sözünü dinlemeliydin, dedi ![]() - Kurbanin olayim, onu da sen söyle, dedim ![]() - Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: Kim Allah’a hiç bir seyi ortak kosmadan ölürse, Allah ona Cennet kapilarini açar, o da istedigi kapidan cennete girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ey Allah’in Resûlü, anam babam sana feda olsun! Niçin benden yüzünüzü çeviriyorsunuz? diye sordum ![]() Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: - Sence bir kisi mi kiymetli, yoksa on iki kisi mi? buyurdu ![]() Bu söz üzerine dogru arkadaslarimin yanina döndüm ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hizmetin Mükafatı:Osman b ![]() ![]() ![]() - Develerimizi kim tutacak? dediler ![]() ![]() - Isterseniz ben tutayim, ama siz çiktiktan sonra da benimkini tutacaginiza söz verir misiniz? dedim ![]() - Tamam tutariz, diyerek içeri girdiler ![]() - “Haydi gidiyoruz” dediler ![]() - “Nereye?” dedim ![]() - “Memleketimize” dediler ![]() - “Ben evimden çikayim, Resûlullah’in -sallallahu aleyhi ve sellem- kapisina kadar geleyim, sonra da onunla görüsmeden geri döneyim öyle mi? Bana söz verdiginizi unutmayin!” dedim ![]() - Peki öyleyse acele et ![]() ![]() ![]() - Ey Allah’in Resûlü -sallallahu aleyhi ve sellem- beni dinde derin anlayisli yapmasi ve ilim ögrenmeyi nasip etmesi için Allah’a dua et” dedim ![]() - Ne dedin? diye sordu ![]() ![]() - Benden arkadaslarinin hiç birinin istemedigi bir sey istedin ![]() ![]() ![]() Insan, firsat düstükçe, ibâdet ve hayrin, büyügüne küçügüne bakmayip, ihlâs üzere hepsini yapmaga gayret etmelidir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hizmetin Mükafatı:Allah Teâlâ ve Tekaddes hazretleri, Dâvûd aleyhisselâma: - Ey Dâvûd! Bana talib olan ve beni isteyen birini gördügün zaman, onun hizmetçisi (hadimi) ol diye vahyetmistir ![]() Hâdim, Cenâb-i Hakk’in, hizmetlerine karsilik kullari için hazirladigi sevab ve ecri arzulayarak hizmete girer ![]() ![]() ![]() Hâdim; hizmeti, karsiliksiz yardimda bulunmayi, baskalarini kendisine tercih etmeyi, cennetin yollarindan biri olarak bilir ![]() ![]() ![]() Hâdim’in, arzu edilen ve begenilen yüce bir makami vardir ![]() ![]() ![]() ![]() Böyle bir hizmetkâr, topluma hizmette iyi niyyeti ve kavi imâni oldugu takdirde, yerinde hizmet edebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Hafs kuddise sirruh'a soruyorlar: - Hangi amel en faziletlidir? - Istikamet üzere olmakdir, buyurdu ![]() Ve nitekim Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem: - Gücünüz yettigi kadar istikamet üzere bulununuz, buyurmusdur ![]() Cafer Sâdik hazretleri: “Emrolundugun gibi istikamet üzere bulun” ayeti hakkinda: - Tam manasiyla azmederek Allah’a siginmak, O’na iltica etmektir” buyurdu ![]() Sâliklerden biri Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellemi rüyasinda görmüs ve O’na: - Ya Resûlallah, senin, Hûd suresi ve benzeri sureler beni ihtiyarlatti dedigini naklediyorlar, deyince Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: - Evet, buyurmus ![]() - Bu sûrede ne var ki, seni ihtiyarlatti? Peygamberlerin hayat hikâyeleri ve ümmetlerinin helâki mi? Rasûlullah sallallahu aleyhi ve selem: - Hayir, bunlar degil! Beni, Allah’in; emrolundugun gibi dosdogru ol" talimati ihtiyarlatti, buyurmuslardir ![]() Ebu Ali el-Cüzcânî kuddise sirruh söyle buyurmustur: - Allah’dan istikamet üzere olmayi isteyenlerden ol, keramet üzere olmayi talep edenlerden degil ![]() ![]() Iste bu düsünce, bu yolun kapisindaki büyük esaslardan biri oldugu gibi, tasavvuf tâlibi ve sülûk ehli olanlardan çogunun hakikatini bilmekde gaflet gösterdigi bir sirdir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hizmetin Mükafatı:Hizmet ehlinin dikkatli olacagi hususlardan bir kismi sunlardir: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() Bilhassa manevî ders vermekle selâhiyetli olan zâtlar, yardimcilarini seçerken çok dikkatli olmalidirlar ![]() ![]() ![]() Hizmet ehli, Cenab-i Hak izin verdiginde, üç bes hatta durum müsaid olursa daha ziyade olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Basdaki, manevi kardes olmak bakimindan, digerlerinin kiymetlerini takdir edip, nezaket ve sefkatini artirmalidir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hizmetin Mükafatı:bikkinlik vermez ![]() ![]() ![]() Hatta hâdimler sirasina göre, yerli yersiz hizmet ettikleri sahislar tarafindan hakarete ugrayabilirler ![]() ![]() ![]() Yolculuklarda bile üç, bes arkadas oldugunda aralarinda bir baskan seçip hemen ona tâbî olmalidirlar ![]() ![]() Hizmet etme firsati herkese nasib olmaz ![]() ![]() ![]() Ve nitekim Ali Râmitenî kuddise sirruh hazretleri: - Minnetle hizmet eden çoktur ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hizmetin Mükafatı:Mühim Bir Husus Hizmet ehli olan kisiler, hizmet yoluna devam etdikçe, îsâr yolunu tutmalidirlar ![]() ![]() ![]() Allah muhafaza etsin! Bu sekilde hallerinde gerileme olur ![]() ![]() Insan kendi hizmetine devam ederken, bu yolun isteklisi olanlara mani olmayip kolaylik göstermek gerekir ![]() ![]() Allah Teâlâ ve Tekaddes hazretleri, elimizdeki, besparmagi ayri ayri vazifeler için yaratmistir ![]() Insanlarin hizmet vazifeleri, zekâlari ve bedeni bakimindan degisikdir ![]() ![]() ![]() Bazi kimseler zekâ ve bedenî bakimdan üç bes isi kolaylikla kisa zamanda hemen yapabilirler ![]() ![]() Vazife taksimini büyük bir hosgörürlük içinde yapmalidir ![]() ![]() Haberde gelmisdir ki: Zamanin mesayihinden birisi va'z ederken, soguk bir günde, fakir, çiplak birisi çikageliyor ![]() Bunu gören Allah dostu bu hale üzülüyor ![]() ![]() ![]() ![]() Ya Rab! Senin lûtfu inayetinle, bu sohbetleri ikmâl etmek nasib oldu ![]() Bizleri sevgi yolundan ayirma! Sev, sevdir, sevdiklerini de bizlere sevdir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|