![]() |
Hazreti İsa Ve Havarileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hazreti İsa Ve HavarileriHAZRETİ İSA VE HAVARİLERİ Isa aleyhisselâm otuz yaşında iken İsrail Oğullarına peygamber olarak vazifelendirildi ![]() «Habîbim, Meleklerim Meryem'e şöyle dediklerini de an: Ey Meryem! Allah sana kendi tarafından bir kelime, bir mucize olarak vücud bulacak bir çocuk müjdeler ![]() ![]() ![]() ![]() — Rabbim! Benim için bir çocuk nasıl olabilir ki, bana hiç bir insan dokunmadı ? diye cevap verdi ![]() — Hakîkaten öyledir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazreti isa'nın ilk imân eden seçkin talebelerinden on iki kişilik ve kendilerine «havariler» denilen bir grup vardı kî, bunlar Allah'ın dinini yaymak için yer yüzüne dağılmışlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Mettâ incil'inin onuncu babında havariler hakkında şöyle denilmektedir: «Ve (Hazreti İsa) on iki talebesini yanına çağırıp temiz olmayan ruhlar üzerine onları çıkarmaya ve her hastayı, her hastalığı gidermeye dair onlara kudret verdi ![]() — Taiflerin yoluna gitmeyiniz ve Samirîlerin bir şehrine girmeyiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hazreti İsa Ve Havarileri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hazreti İsa Ve HavarileriTalebeye muallimi gibi ve kula efendisi gibi olmak kâfidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazreti isa'nın İsrail Oğullarını ve diğer kavimleri irşad için bir çok mucizeler göstermesine rağmen, onlar Hazreti Zekeriyya ve Hazreti Yahya'dan sonra bu yüce peygamberi de ortadan kaldırmak için suikast plânlan hazırlıyorlardı ![]() ![]() Ibn-i Abbas'tan nakledilen bir rivayete göre, Allahü Teâlâ Isa aleyhısselâmı bu zalimlerin elinden Semâya ref'etmek murad ettiği vakit, Hazreti Isa eshabına çıktı ![]() ![]() Allah'ın Resulü o evde bir menbâdan onların karşısına çıktı, başından su damlıyordu da: — içinizden birisi yakında bana on iki defa küfredecek, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hususta muhtelif rivayetler vardır, ancak kat'î olan Hazreti isa'nın kâfirler tarafından katlolunmayıp Semâ'ya ref'olunduğu ve düşmanlarının bu işi yapmaları hususunda bir benzetme ve şüpheye düşmüş olmalarıdır ![]() ![]() Havarilerin dinî tebliğleri üzerine İsrail Oğullarından bir taife imân şerefine erişti ve dine yardımcı oldu ![]() ![]() ![]() Hıristiyanlar Hazreti Isa hakkında «ilâh, Allah'ın oğlu ve teslis = üçleme akidesi» gibi müfrit telâkkilere saplanmışlardır ki Allahü Teâlâ bunu Yüce Kitabında meâlen şöyle beyan buyurmaktadır: «Ey incil'e imân edenler, dininizde hadden aşırı gitmeyiniz! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Teslis, Hıristiyanlığın üç ilâh kabul etme akîdesidir ki, bunlar: Allah, Mesih ve Meryem'dir ![]() ![]() ![]() Hazreti Allah İsa aleyhisselâm'a: — Ey Meryem oğlu İsa! «Beni ve anamı, Allah'dan başka iki ilâh tanıyınız,» diye halka sen mi söyledin ![]() — Allah'ım! Seni şirkten tenzih ederim, ulûhiyet ibadet ortağından uzak tutarım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Mâide, Nisa ve Âl-i İmran Sûreleri) |
![]() |
![]() |
|