Behlül Dana'dan... |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Behlül Dana'dan...Mezar Taşı Behlül Dânâ'ya biri sorar: - Oğlum öldü Mezar taşına ne yazdırayım?Behlül Dânâ şu cevabı verir: - Şunu yazdır: "Dün altında olan çimenler bugün üstünde yeşerdi Ey yolcu anla ki, şu toprak günahtan gayri her şeyi örter " Her Koyun Harun Reşit, kendisini sık sık ikaz eden Behlül Dânâ Hazretlerine: - Sen kendi işine bak, dermiş Her koyun kendi bacağından asılır![]() Bir gün sarayı pis bir koku kaplamış Sebebini araştırdıklarında, üst kattaki bir odada bacağından asılı bir koyun bulmuşlar Bu işi yapanı da keşfetmişler tabi ki: Behlül![]() Halife, kendisini sıkıştırdığında: - Gördüğünüz gibi, her koyun kendi bacağından asılır efendim, demiş Fakat etrafı kokuttuğu için, herkesi rahatsız eder![]() Taht Behlül Dânâ, bir gün Harun Reşid'in huzuruna gelmiş O sırada Halife tahtında olmadığı gibi odasında da yokmuş Fırsattan istifade eden Behlül Dânâ tahta geçip oturmuş Biraz sonra koruma görevleri bakmışlar ki; tahtta biri oturuyor, onu hemen oradan aşağı indirmişler ve başlamışlar dövmeye Bir müddet sonra, Halife gelince bakmış ki, Behlül ağlıyor ![]() ![]() Hemen sormuş: "Niçin ağlıyorsun, ne oldu?" Halife, muhatabından cevap alamayınca koruma görevlerine sormuş aynı soruyu: "Ne oldu buna?" Görevliler şöyle demişler: "Ey Mü'minlerin Emiri, bu sizin makamınızda oturuyordu Biz de akıllansın diye bir iki vurduk, o yüzden ağlar " Behlül, söze karışıp Halifeye şöyle demiş: "Hayır! Ben o yüzden ağlamıyorum, senin için ağlıyorum Ben ömrümde bir kez bu makama oturduğum için bu dayağı yedim Sen ki; her gün oturuyorsun, acaba ne kadar dayak yiyeceksin?" |
|
|
|