![]() |
Bilinçli Gıda Tüketimi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bilinçli Gıda TüketimiKübra Vildan KÜÇÜK Alışverişi oldukça seven bir milletiz ![]() ![]() Tüketici kimliğimizi pasifleştirirken göremediğimiz gerçek şu ki; en iyi kontrolör aslında bizleriz ![]() ![]() Bu demek oluyor ki tüketici olarak güvenli gıda zincirinin kilit noktasını teşkil ediyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİLİNÇLİ BİR TÜKETİCİ OLARAK NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? Etiket okuma alışkanlığı edinmeli, gıda maddelerinin etiketlerinde mutlaka gıda maddesinin adı, içindekiler, net miktarı, firma adı, adresi ve üretildiği yer, son tüketim tarihi, Tarım Bakanlığından alınmış üretim iznini gösteren tarih ve sayısının olup olmadığını kontrol etmeliyiz ![]() Son kullanma tarihine eve gelip de o ürünü kullanacağımız zaman değil(!) satın alırken bakmalı ve kullanma süresi geçmiş gıdaları tüketmemeliyiz ![]() Satın alındıktan sonra son kullanma tarihi geçmemiş olsa bile gıda maddesinin ambalajı açıldığı anda bozulma, küflenme, renk değişikliği veya kokusunda değişiklik varsa böyle gıdaları tadına bakarak kontrol etme yoluna gitmeden iade etmeliyiz ![]() Alışveriş esnasında gıdaların görünüş özellikleri ve ambalajına da dikkat etmeliyiz ![]() ![]() ![]() Gıda mühendislerinin tavsiyesi üzerine, tanınmış markalar daha dikkatli ve hijyen kurallarına uygun üretim yaptıklarından bilinen markaları tercih etmeliyiz ![]() Herhangi istenmeyen bir durumla karşılaşıldığında Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Tüketici Koruma Derneklerine şikayette bulunmalıyız ![]() ![]() “BİLİNÇLİ OLMAK” ALIŞVERİŞLE BİTMİYOR! Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş’un da ifade ettiği gibi bilinçli bir tüketici olmak güvenilir ve kaliteli bir ürün satın almaktan ibaret değil! Bilinçli tüketici bunun yanında, aldığı ürünleri en iyi şekilde muhafaza ederek tüketebilen kişidir ![]() ![]() Durmuş tüketicilere önerilerde bulunurken şunları kaydediyor: “Süt ve süt ürünleri, ambalajları açılmadığı takdirde üzerinde yazılı olan muhafaza koşullarında (sıcaklık ve saklama yeri) son kullanma tarihine kadar tazeliğini korur ![]() ![]() ![]() ![]() KURU GIDALARIN SAKLANMASI Un, şeker, bakliyat türü kuru gıdaların cam kavanozlarda, kuru ve serin yerlerde; meyve ve sebze ürünlerinin ise buzdolabı koşullarında saklanması gerektiğini dile getiren Durmuş’un dikkat çektiği bir başka nokta da; meyve, sebze gibi çabuk bozulabilen ürünlerin ihtiyaç miktarınca satın alınmaları ![]() ![]() ET ÜRÜNLERİNİN SAKLANMASI Ambalajı açılmış salam, sosis gibi şarküteri ürünlerinin tüketim sürelerine de değinen Durmuş tüketiciye şu uyarılarda bulunuyor: “Ambalajı açılmış salam, sosis gibi şarküteri ürünleri buzdolabında 3 gün süreyle tutulabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Ürünlerin buzdolabında renk, tat ve koku değişikliğine uğramadan saklanabilmesi için öncelikle cam kapları öneren Durmuş, dondurulmuş ürünlerin ise buzluklarda ve derin dondurucularda saklanması gerektiğinin ve gıdaları derin dondurucuda alüminyum folyo yerine, plastik torbalara koyarak veya streç filme sararak dondurmanın daha doğru olacağının da uyarısını yapıyor ![]() Tüm bunlar gösteriyor ki, öncelikle tüketici kimliğimizin ne denli önem arz ettiğinin bilincinde olmalıyız ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|