|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
birlikleri, kanunu, tarimsal, tarımsal, üretici |
![]() |
Tarimsal Üretici Birlikleri Kanunu - Tarımsal Birlikleri Kanunu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarimsal Üretici Birlikleri Kanunu - Tarımsal Birlikleri KanunuTarimsal Üretİcİ Bİrlİklerİ Kanunu,Tarımsal Birlikleri Kanunu,tarımsal kanunlar,kanunlar,Üretici kanunları,Tarımsal birlikleri kanunu TARIMSAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİ KANUNU Kanun No : 5200 Kabul Tarihi : 29/06/2004 Resmi Gazete Tarihi: 06/07/2004 Resmi Gazete Sayısı: 25514 AMAÇ VE KAPSAM Madde 1 - Bu Kanunun amacı; üretimi talebe göre planlamak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu Kanun; tarımsal üretici birliklerinin kuruluşu ![]() ![]() ![]() ![]() TANIMLAR Madde 2 - Bu Kanunda geçen; a) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını ![]() b) Tarım üreticisi: Her türlü bitkisel ve hayvansal ürünler ile avcılık ve yetiştiricilik yoluyla su ürünleri üretimini yaparak ![]() ![]() c) Birlik: Tarım üreticilerinin ![]() ![]() ![]() d) Birlik tüzüğü: Üreticiler tarafından kurulan birliklerin ve üst örgütlerinin kuruluş ![]() ![]() ![]() ÜRÜN VEYA ÜRÜN GRUBU Madde 3 - Tarımsal üretici birlikleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TARIMSAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİNİN KURULUŞU VE TESCİLİ Madde 4 - Birlikler; ürün veya ürün grubu bazında faaliyet gösteren ve tüzüklerinde belirlenen miktardaki tarımsal üretimi bu kuruluşlar aracılığıyla pazarlamayı taahhüt eden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı ürün veya ürün grubu için ilçe düzeyinde en fazla bir birlik kurulabilir ![]() ![]() ![]() Birlik ![]() ![]() Birlik tüzüğünün; gerçek kişiler tarafından bizzat ![]() ![]() ![]() ![]() Birlik tüzüğünü imzalayarak kurucu üye sıfatını kazanan üreticiler ![]() ![]() ![]() ![]() Birlik tüzüğünde mevzuata aykırılık veya noksanlık tespit edildiği takdirde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİRLİĞİN GÖREVLERİ Madde 5 - Birlikler ![]() a) Üyelerinin ürettikleri ürünlerle ilgili piyasa araştırmaları yapmak ve yaptırmak ![]() b) Üyelerinin ürünlerine pazar bulmak ![]() ![]() c) Üyelerine üretim teknikleri ![]() ![]() ![]() ![]() d) Üyelerine girdi temininde yönlendirici yardımlarda bulunmak ![]() e) İç pazara ve ihracata uygun çeşitlerin üretilmesini sağlamak ![]() f) Eğitim ve yayım hizmeti vermek ![]() ![]() g) Ürün kalitesini iyileştirici tedbirler almak ve ürün standartlarını uygulamak ![]() h) Çiftlik düzeyinde yapılan tarımsal uygulamaları izlemek ![]() ![]() ı) Paket ve ambalajlarla ilgili standartların uygulanmasını sağlamak ![]() i) Çevreyle uyumlu üretim tekniklerini yaygınlaştırmak ![]() j) Üyeleri adına ürün depolanmasına ![]() ![]() k) Ürünlerin tanıtımıyla ilgili faaliyetlerde bulunmak ![]() l) Ürünlerle ilgili her türlü kaydı tutmak ![]() m) Türkiye Cumhuriyeti'nin kabul ettiği uluslararası ürün veya ürüne özgü ortak piyasa düzenlemelerinin gerektirdiği görevleri yürütmek ![]() n) Sözleşmeli üretim kapsamında ![]() ![]() BİRLİĞİN ORGANLARI Madde 6 - Birliğin organları; genel kurul ![]() ![]() GENEL KURUL ![]() Madde 7 - Genel kurul ![]() ![]() Genel Kurulun görev ve yetkileri şunlardır: a) Yönetim ve denetim kurulu üyelerini seçmek ![]() b) Çalışma raporlarını incelemek ![]() c) Yönetim kurulu ile denetim kurulu raporlarının ibra edilip edilmemesine karar vermek ![]() d) Kesin hesapları kabul veya reddetmek ![]() e) Yönetim kurulunun teklif edeceği bütçe ve çalışma programını görüşerek onaylamak ![]() f) Personel işlemleri ![]() ![]() g) Birlik aracılığı ile pazarlanan ürünlerin satış bedelinin binde ikisini aşmamak üzere kesilecek hizmet payını tespit etmek ![]() h) Merkez birliğine temsilci seçmek ![]() ı) Üyelikten çıkarılmayı onaylamak ![]() i) Diğer karar ve tedbirleri almak ![]() Genel kurul ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YÖNETİM KURULU; GÖREV ![]() Madde 8 - Yönetim kurulu ![]() ![]() ![]() ![]() Üst üste iki dönem yönetim kurulu başkanlığı görevinde bulunanlar ![]() ![]() Yönetim kurulunun görev ve yetkileri şunlardır: a) Üye kabul etmek ![]() b) Genel kurul gündemini tespit etmek ![]() ![]() c) Birlik muhasebe kayıtlarını bilanço esasına göre tutmak ve tahmini bütçe ![]() ![]() ![]() d) Birlik personelinin atamasını yapmak ve görevine son vermek ![]() e) Birliğe hizmet satın almak ![]() f) Genel kurulun verdiği yetki çerçevesinde birliğin taşınır ve taşınmaz mal alımı ve satımını yapmak ![]() ![]() g) Birliğin faaliyet alanı içerisindeki ürün veya ürün grubu ile ilgili piyasa fiyatlarını takip etmek ![]() ![]() h) Ürün veya ürün grubunun kalitesini yükseltmek için gerekli kişi ![]() ![]() ı) Birlik üyelerini bilgilendirici toplantılar yapmak ve eğitim faaliyetlerinde bulunmak ![]() i) Birliği yurt içinde ve yurt dışında temsil etmek ![]() j) Gerektiğinde genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırmak ![]() k) Sözleşmeli üretim kapsamında ![]() ![]() l) Genel kurul tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek ![]() Yönetim kurulu üyeleri ![]() ![]() DENETİM KURULU ![]() Madde 9 - Denetim kurulu ![]() ![]() ![]() Denetim kurulunun görev ve yetkileri şunlardır: a) Birlik bilanço ve defterlerini incelemek ![]() b) Yönetim kurulunun faaliyetleri ile ilgili yapılan denetim raporunu genel kurulun onayına sunmak ![]() c) Gerektiğinde genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırmak ![]() ÜYELİK ŞARTLARI ![]() Madde 10 - Birliğe üye olmak isteyen tarım üreticilerinde aşağıdaki genel şartlar aranır: a) Üye olacağı birliğin iştigal ettiği ürün veya ürün grubu ile ilgili pazara yönelik üretimde bulunmak ![]() b) Çiftçi belgesi sahibi olmak ![]() c) Gerçek kişiler bakımından ![]() ![]() Üyelik için gerekli özel şartlar birlik tüzüğünde belirlenir ![]() Tüzel kişilerin birliklere üyelik başvurusu için kendi yetkili organlarınca yetkilendirilmesi gerekir ![]() Yönetim kurulu ![]() ![]() ![]() ![]() Birlik üyeleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üyelikten çıkarılmayı gerektiren haller ![]() ![]() BİRLİĞİN GELİRLERİ Madde 11 - Birliğin gelirleri şunlardır: a) Üyelik aidatları ![]() b) Üyelere sağlanan danışmanlık hizmetleri karşılığında alınan ücretler ![]() c) Yurt içi ve yurt dışından sağlanan bağış ![]() ![]() d) Taşınır ve taşınmaz mallardan elde edilen gelirler ![]() e) Reklam ![]() ![]() f) Birlik aracılığı ile pazarlanan ürünlerin satış bedeli üzerinden kesilecek hizmet payı ![]() g) Diğer gelirler ![]() Birlikler ![]() ![]() BİRLİĞİN GİDERLERİ Madde 12 - Birliğin giderleri ![]() ![]() MERKEZ BİRLİKLERİ Madde 13 - Birlikler ürün veya ürün grubu bazında ulusal düzeyde merkez birliği şeklinde örgütlenebilir ![]() Merkez birliği ![]() ![]() ![]() Merkez birliklerinin kuruluşu ![]() ![]() Merkez birliğinin genel kurulu ![]() ![]() Merkez birliklerinin yönetim ve denetim kurullarının üye sayısı ![]() ![]() MERKEZ BİRLİKLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİ Madde 14 - Merkez birliklerinin görev ve yetkileri şunlardır: a) Faaliyet gösterdikleri ürün veya ürün grubuyla ilgili olarak ulusal düzeydeki üretim planlarına ve ürünlerinin pazarlanmasına ilişkin kurallara uyulmasında üyelerine yardımcı olmak ve üyelerini yönlendirmek ![]() b) Üyelerinin faaliyetlerini desteklemek ![]() ![]() c) Üyelerini ![]() ![]() d) Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin ürün bazında yapacağı çalışmalara katılmak ve danışma kuruluna temsilci göndermek ![]() MERKEZ BİRLİKLERİNİN GELİR VE GİDERLERİ Madde 15 - Merkez birlikleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Merkez birliklerinin giderleri ![]() ![]() BAKANLIĞIN GÖREV VE YETKİLERİ Madde 16 - Bakanlığın birliklerle ilgili görev ve yetkileri şunlardır: a) Birliklerin ve merkez birliklerin kuruluşu ile ilgili işlemleri yapmak ![]() b) Birlikleri ve merkez birliklerini uluslararası anlaşmalar ![]() ![]() c) Birliklerin ve merkez birliklerinin çalışmalarını teknik yönden desteklemek ve merkez birliklerini teknik yönden denetlemek ![]() CEZA HÜKÜMLERİ Madde 17 - Birlikler ve üst örgütlerinin paraları ile para hükmündeki evrak ![]() ![]() ![]() ![]() DENETİM Madde 18 - Birliklerin ve merkez birliklerin mali denetimleri ![]() ![]() ![]() Denetim kuruluşlarının tespiti ile denetim usul ve esasları Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir ![]() MUAFİYET Madde 19 - Birliğe ait her türlü taşınır ve taşınmaz mallar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() UYGULANACAK DİĞER HÜKÜMLER Madde 20 - Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde ![]() ![]() MEVCUT TARIMSAL ÖRGÜTLERİN UYUMU Madde 21 - Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kurulu bulunan tarımsal örgütler ![]() ![]() YÖNETMELİKLER Madde 22 - Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler ![]() ![]() YÜRÜRLÜK Madde 23 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ![]() YÜRÜTME Madde 24 - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür ![]() |
![]() |
![]() |
|