Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ilk, kanamalarda, yardım

İç Kanamalarda İlk Yardım

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İç Kanamalarda İlk Yardım Nasıl Yapılır

İç Kanamalarda İlk Yardım Hakında Bilgiler

İÇ KANAMALAR VE İLKYARDIM-

İÇ KANAMA, NEDENLERİ, BELİRTİLERİ VE İLK YARDIM

İç organlarda meydana gelen yaralanmalar sonucu vücudun iç boşluklarında (kafatası, karın ve göğüs içinde) olan kanamalardır

Akciğerlerde meydana gelen kanamada, kazazedenin öksürmesiyle gelen kan, açık kırmızı renkte ve köpüklüdür Mide kanamasında kusmuk içinde kahve telvesi renginde kan görülür Bağırsak kanamalarında dışkıda, böbrek kanamalarında ise idrarda kan görülür

Kanamanın çabuk şekillendiği durumlarda dıştan bir kanama fark edilmeyebilir ve böyle durumlarda hayati tehlike söz konusu olabilir

İç kanama belirtileri şunlardır:Mide bulantısı

Baygınlık hissi,

Deri soluk ve nemli,

Gözler donuk, göz bebeği genişlemiş olabilir, refleks zayıflar

Soğuk terleme,

Nabız Zayıf ve hızlı

Zorla ve sık sık soluk alma,

Hava açlığı hissi

Huzursuzluk,

Bulantı ve kusma

Bazen kanayan bölgede sertlik (karında olduğu gibi)

Susuzluk hissi,

Bu belirtiler aynı zamanda şok durumunda da görülebilir Ancak havasızlık şikâyeti, susuzluk hissi ve kazazedenin huzursuz oluşu, şok ile iç kanamayı bir birinden ayırmada yardımcı olur

Kazazede sırtüstü yatırılarak ağzına gelen kanın nefes yolunu tıkamaması için başı yana çevrilir

Kazazede ABC yönünden değerlendirilir

Kazazede üzeri örtülür ve bacakları 30 cm kaldırılarak şok pozisyonu verdir

Şoka karşı önlemler alınarak kazazedeye yiyecek ve içecek verilmemelidir

Kapalı kırık varsa, kan damarlarının yaralanmasını önlemek ve bir iç kanamaya neden olmamak için kazazedenin hareketsiz kalması sağlanır

112 aranarak tıbbi yardım istenir ve kazazedenin yaşamsal bulguları takip edilir

İç kanaması olan hastalara ancak doktor müdahale edebileceğinden bunlar acilen en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır

Beyin Kanamaları

Beyin İçine Olan Kanamalar:

Beyni besleyen damarların cidarının yırtılması sonucu, kanın beyin içine sızması ve beyin dokusunu tahrip etmesidir Beyin damarları yaş ilerledikçe yıpranırlar ve elastiki özelliklerini kaybederler Bu nedenle özellikle tansiyon yüksekliği olan yaşlı insanlarda sıklıkla yırtılarak beyin kanamaları oluştururlar Hastaların bir tarafları felç olur Ayak ve el (tutulan tarafda) tamamen veya kısmen felç olur Ayrıca konuşma merkezinin tutulduğu durumlarda hasta konuşamaz Genç yaşlarda beyin damarlarının civarının zayıflaması sonucunda balonlaşması ve bu balonlaşan kısmın yırtılması neticesinde beyin kanaması oluşabilir Damarlarda oluşan bu balonlara "ANEVRİZMA" adı verilir Anevrizma rüptürü, yani anevrizma yırtılması her yaşta görülebilir Önceden tespit edilmeleri mümkündür Kasıktan girilerek yapılan beyin anjiyosu sayesinde beyin damalarında oluşmuş ve henüz patlamamış durumda olan Anevrizmalar tespit edilebilir Tıpkı kalp anjiyosunda olduğu gibi beyin anjiyosunda da bazı riskler söz konusudur Anjiyo esnasında beyin damarlarında bulunan Anevrizmaların patlama riski bulunmaktadır

Beyin Dışına Olan Kanamalar:

Genelde travmalar sonucunda oluşurlar Beynin üzerinde DURAMATER denen bir zar vardır Bu zarın üstünde bulunan damarlar travma neticesinde kırılan veya çatlayan kafatası kemiklerinin zedelemesi ile kanama yapabilirler Oluşan kanama beyin zarı duramater ile kafatası kemikleri arasında birikir ve beyinin sıkışmasına neden olur Ameliyat edilmezse beyin ölümü husule gelir ve hasta ölür Bu kanamalara EPİDURAL HEMATOM adı verilir Şiddetli travmalarda beynin üzerindeki damarlarda zedelenebilir Bu damarlardan sızan kan duramater (Beyin zarı) altında birikerek yine beyinin sıkışmasına neden olurBu kanamalara SUBDURAL HEMATOM adı verilir Ayrıca beynin üzerini örten çok ince bir zar olan araknoid zarın altına doğru da kanama olabilir Bu tür kanamalarada subaraknoid kanama adı verildir

Kafa travmalarından sonra özellikle hastalar 24 saat müşahade altında tutulurlar Bunun sebebi; beyin içinde başlayan bir kanama ilk başlarda belirti vermeyebilir Ancak ilerleyen saatlerde kanamanın artması ve beyine baskı yapması sonucunda hasta komaya girebilir Bu nedenle kafa darbelerinden sonra 24 saat hastanede gözlem altında tutulurlar Hastanız kazadan sonra ilerleyen saatlerde kusmaya başlarsa ve dalgınlaşırsa vakit geçirmeden acil servise müracaat ediniz

Tanıya yardımcı olabilecek bilgiler:

İnsan beyninde dil işlevleri için özel alanlar mevcuttur Bu alanlar; sağ elini kullanan kişilerin hemen tamamında sol beyin yarısında, sol elini kullananlarda ise en az %75 oranında yine soldadır

Konuşma merkezi sol beynin ön lobunda, anlama merkezi yan lobunda bulunur Yazma ve okumayla ilgili merkez ise yan-üst lobdadır

Genelde beyin kanamasında, beynin sol tarafında meydana gelen bir hasar sonucu; Kişi konuşma, konuşulanı anlama, okuma veya yazma gibi lisan kabiliyetlerini kaybeder

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

YADA KISACA

İç organlardaki dokuları besleyen kan damarlarının yırtılması veya zedelenmesi sonucu kanın damarlardan vücut boşluklarına akmasına iç kanama denir Kişinin ölümüne neden olabilir-
Bulguları

*Baygınlık hali, baş dönmesi
*Yüzde, dudaklarda ve parmak uçlarında solukluk
*Huzursuzluk
*Derinin nemliliği ve soğukluğu
*Susama hissi
*Hızlı ve zayıf nabız, nabzın güçlükle hissedilmesi
*Hızlı solunum
*Hava açlığı (hava alınamıyormuş hissi)
*Bilincin azalması ve kaybolması

Yapılacak ilkyardım

*Yaralı sırt üstü yatırılır
*Baş yana çevrilir
*Şoka karşı tedbir alınır
*Ağızdan yiyecek/içecek verilmez
*En kısa zamanda sarsmadan ambulans ile hastaneye götürülür

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com