|  | İsraf Nedir Zararları Nelerdir |  | 
|  07-28-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   İsraf Nedir Zararları Nelerdirİsraf Hakkında Bilgiler İsraf Ve Savurganlık İle İlgili Yazı “Savurganlık, Cimrilik, Cömertlik” SAVURGANLIK NEDİR? Sahip olunan maddi ve manevi imkanların gereksiz şekilde harcanmasına savurganlık denir  Buna göre bir kişinin para veya malını yerli yersiz harcaması, zamanını boşa geçirmesi savurganlıktır  “İsraf” da savurganlıkla aynı anlama gelir  Savurganlığın tersi ise tutumluluktur  Tutumluluğun aşırısı cimriliktir  Cimrilik, sahip olduğumuz imkanları zamanı ve yeri geldiği halde harcamayıp elde tutmaktır  Oysa sahip olduğumuz değerler savurganca harcanınca, yerine konması imkansız  Sevgili Peygamberimiz bu konuda şöyle buyurmuştur: “Beş şey gelmeden önce, beş şeyin kıymetini biliniz; a  Ölüm gelmeden önce hayatın, b  Hastalık gelmeden önce sağlığın, c  Yaşlılık gelmeden önce gençliğin, d  Yoksulluk gelmeden önce zenginliğin, e  Dar vakit gelmeden önce geniş zamanın  ” SAVURGANLIĞIN ZARARLARI NELERDİR? Savurganlık, kişi ve topluma çok büyük zarar verir  Ailemizin ve milletimizin yoksul düşmesine neden olur  Savurgan kişi, elindeki imkanları devamlı saçıp savurmaya alışır  Bol harcamaya alıştığı için, geliri yetmediğinde yasa dışı yollardan kazanmaya yönelir  Bazen de yokluk ve perişanlık içine düşmesi nedeniyle ailesine, çevresine ve ülkesine yük olur  Toplumda bunun örneklerini görmek mümkündür  Savurgan kişiler, sonunda hüsrana uğrarlar  Çaresizlik ve umutsuzluk içinde kalırlar  Sadece insanlar değil, devletler ve milletler de savurgan olabilirler  Savurganlık, tükenmez sanılan hazineleri bile tüketir  Ormanları, madenleri, su ve petrol kaynaklarını, elektrik enerjisini bitirebilir  Bu kaynakların bitmesi, milletlerin başka milletlere muhtaç olmalarına yol açabilir  Savurganlıktan kaçınmaya okul çağında başlamamız gerekir  Bunun için defterlerimizi, kalemlerimizi ve kitaplarımızı dikkatlice kullanmalıyız  Yiyeceğimizden fazlasını ayırmalı ve daha sonra yemek üzere saklamalıyız  Giyeceğimizden fazla elbise almamalıyız  Kullandığımız elbiseleri de iyice eskitmeden kaldırıp atmamalıyız  Yiyecek ve giyeceklerimizin fazla olanlarını ihtiyacı olan kimselere vermeliyiz  Gösteriş için her gün yeni bir elbise giyinmek, a özenerek lüks tüketime yönelmek savurganlıktır  Her konuda olduğu gibi yeme içme ve giyim konularında  da ölçülü olmak gerekir  Savurgan olmamak için ölçülü ve tutumlu olmak şarttır  TUTUMLULUK Tutumlu olmak; ölçülü, hesaplı davranmak ve harcamalarda orta yoldan sapmamaktır  Sahip olunan nimetleri yerli yerinde, gerekli ve yararlı bir biçimde kullanmaktır  Bazı insanlar gereği kadar yiyip içmez ve harcamazlar  Daima biriktirip bir yerde toplarlar  Bunların bu davranışına cimrilik denir  Bunlar, kendileri yemediği gibi yakınlarına ve yoksullara da vermezler  PEYGAMBERİMİZİN CÖMERTLİĞİ VE YARDIMSEVERLİĞİ Bir gün, Peygamberimiz, kendisine gömlek satın almak için çarşıya çıktı  Yanında on lirası vardı  Bir satıcıdan dört liraya bir gömlek aldı  Eve dönerken Medinelilerden bir kişi yanına gelerek: --Bana bir gömlek giydirin de Allah da size cennet elbiselerinden bir elbise giydirsin, diye dua etti  Peygamberimiz, hemen üzerindeki gömleği çıkardı ve adama verdi  Sonra geri dönerek yine dört liraya yeni bir gömlek satın aldı  Cebinde iki lirası kalmıştı  Medine sokaklarında yürürken bir cariyenin (köle kadın) ağladığını gördü  Hemen yanına gitti ve : --Niçin ağlıyorsun? Diye sordu  Cariye, büyük bir üzüntü içinde idi  Karşısında Peygamberimizi görünce, ondan yardım isteyen bir sesle : --Hizmet ettiğim ailem bana, un satın almam için iki lira vermişti  Fakat onu kaybettim  Ne yapacağımı bilemiyorum, dedi  Peygamberimiz, hemen cebindeki iki lirayı cariyeye verdi  Gidip onunla un satın almasını söyledi  Cariyenin ağlamaya devam ettiğini görünce, ona : --Kaybettiğin parayı sana verdim  Şimdi niçin ağlıyorsun? diye sordu  Cariye : --Beni dövmelerinden korkuyorum, dedi  Peygamberimiz, onunla birlikte evine kadar gitti  Ev sahipleri, Peygamber Efendimizi büyük bir sevinçle karşıladılar  --Bu cariye, kendisini dövmenizden korkuyor, deyince : --Madem ki onunla beraber geldiniz ve kendisine yardım ediyor ve koruyorsunuz, biz de onu Allah rızası için azat ettik, hürriyetine kavuşturduk, dediler   | 
|   | 
|  | 
|  |