![]() |
1 Depo Benzin 1 Dolar |
![]() |
![]() |
#1 |
RaHaTSiZ
|
1 Depo Benzin 1 Dolar![]() Neresi mi burası? Emin olun dünya üzerinde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BBC muhabiri Natalya Antelava Türkmenistan'a dair objektif bir gözlem yazısı kaleme aldı ![]() İşte o yazı ile Türkmenistan; Türkmenistan, yıllarca eski Cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov'un sıradışı uygulamaları ve özgürlüklere gelen kısıtlamalarla dünya gündemine geldi ![]() Ama Türkmenistan'ın içi, dışarıdan görüldüğünden çok daha farklı ![]() ![]() ![]() Aşkabat'ın merkezinde, Türkmenistan Ulusal Havayolları'nın aydınlık bürosundayım ![]() ![]() "Çok üzgünüm!" diyor ![]() ![]() Nefesimi tutuyor, en kötüsüne hazırlıyorum kendimi ![]() "Toplam on dört dolar ![]() ![]() ![]() ![]() On dört dolar mı? Türkmenbaşı'na, yani başkentten 700 kilometre uzak bir kente gidiş dönüş bileti için hem de? "Peki, ucuz bilet ne kadardı ki?" diye soruyorum ![]() "Ah, Türkmenistan vatandaşları için bir dolar altmış sent ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir dolara bir depo benzin Başkentin kenar semtlerinde, yeni apartman dairesinde oturan 36 yaşındaki Tatyana neden ülkeden asla ayrılmak istemediğini anlatıyor bana ![]() "Komşularımıza bak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir süpermarketin yöneticisi olan Tatyana, ayda 200 dolar kazanıyor ![]() Kulağa öyle çok bir para gibi gelmiyor bu belki ama, ülkede bir otomobil deposu da sadece bir dolara doluyor ![]() ![]() ![]() ![]() "Siz Batıdakilerin anlamadıkları şey şu:" diyor Tatyana, "Niyazov sadece kendisinin altın heykellerini diktirmedi, bizim için de rahat, iyi bir sistem yarattı ![]() Aşkabat'ın iki yanı ağaçlarla dolu geniş caddelerinde arabamızı sürerken, bir meslektaşım "İyi işler bir otokrasi, iyi işlemeyen bir demokrasiden daha iyidir ![]() ![]() KENDİNE ÖZGÜ VATAN YARATTI Eskiden kendisi gibi Sovyetler Birliği'ne bağlı olan komşularının aksine, Türkmenistan demokrasiyi hiç denemedi ![]() Niyazov seçimleri gözlemeleri için Avrupalı gözlemcileri ülkeye davet etmedi, medyanın özgürlüğü üzerine nutuklar atmadı ya da kendisini dünyanın tek bir süpergücüyle müttefik olmaya zorlamadı ![]() Doğal gaz zengini ülkesinin etrafına sıkıca kendi demir perdesini gerdi ve onu dış dünyadan uzak tuttu ![]() Yabancılara hep derin bir şüpheyle yaklaştı, Sovyet tarzı güvenlik sistemini modernize etti, ekonomiyi sübvanse etti ve Lenin'in heykellerinin yerine kendininkileri dikti ![]() Ama organize suçun kökünü kurutarak ve küçük işletmelerin gelişmesine izin vererek Sovyet sistemini bir şekilde geliştirdi de ![]() ![]() ![]() RUHNAME OKUNUYOR ![]() Okullarda onun yazdığı Ruhname isimli kitabın okutulması hakkında? ABD'de eğitim görmüş 20 yaşındaki Irina'ya sordum bunu ![]() Omuzlarını silkti ![]() "Buna tarihin bir parçası gözüyle bakıyoruz ![]() ![]() ![]() Buradaki birçok kişi gibi, o da Türkmenistan'ın yeni cumhurbaşkanıyla birlikte yavaş yavaş değişmesinden memnun olduğunu söylüyor ![]() Niyazov'un halefi, ülkenin eski sağlık bakanı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak Aşkabat'taki bazı diplomatlara göre, yeni cumhurbaşkanı bir vizyon adamı ![]() ![]() Bazı tasvip edilmeyen kararları geri döndürdü bile: Mesela kırsal kesimlerdeki kütüphaneler ve hastaneler yeniden açıldı, internet üzerindeki yasak kaldırıldı ve çocuklar artık yabancı dil öğrenmeleri ve ülke dışında eğitim görmeleri için teşvik ediliyor ![]() Türkmenistan için bunlar devrim niteliğinde değişimler ![]() ![]() Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov belki ülkeyi dışarı açmak istiyor olabilir ama Sovyet tarzı otokrasiyi de sağlam tutmaya söz verdi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|