07-28-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Pentax Pma Röportajı
* Pentax PMA röportajı : Pentax bu senenin Ocak ayında iki yeni dijital SLR fotoğraf makinesi duyurdu Bunlardan ilki, 14 megapiksel çözünürlüklü görüntü sensörüne sahip olan Pentax K20D modeliydi Bu oldukça şaşırtıcı gelişmenin ardından Pentax şimdi de Samsung (GX20) ile birlikte amatör seviyedeki kullanıcılara yönelik yüksek çözünürlüklü bir dijital SLR kamerayı fotoğrafseverlerin beğenisine sunuyor Bas de Meijer, Pentax ABD'nin Görüntüleme Sistemleri Ürün Müdürü John Carlson ile PMA 2008'in son gününde bir röportaj gerçekleştirdi Pentax, ilgi çeken DSLR kameralarının yanı sıra bir seri kompakt modeli de (Optio) piyasaya sundu Fakat son dönemde bu ürün segmentinin daha az dikkat çektiği görülüyor Pentax'ın 2008'e yönelik plan ve projelerinin ele alındığı John Carlson röportajını sizlere sunuyoruz
* Soru : Pentax, DSLR kameralar konusunda Samsung ile yakın bir işbirliği içerisinde Firmaların ürünleri arasında çok az farklar bulunması ve Pentax kameraların Samsung modelleri ile neredeyse aynı olması olay hafife alınıyormuş gibi bir hava yaratıyor Sizce, bu durumda bir fotoğrafsever neden Pentax'ı tercih etsin?
* Cevap : Görüntü ile ilgili tüm işlemler ve görüntünün üretilmesi konusu Pentax'ın işi Bizim işimiz sadece bu Biz nasıl objektif ve dijital fotoğraf makinesi üretileceğini biliyoruz, bu alanda her şeyi biz geliştirdik Pentax'ın kaynağı ve gerçek temeli bu Samsung ise bu işi 3 veya 3 seneden bu yana yapmakta Samsung ağırlıklı olarak bizim teknolojimizi ve know-how birikimimizi kullanıyor Sadece kamera içeriği olarak değil aynı zamanda teknik olarak da durum böyle Eğer bir sorununuz varsa Pentax'ı arayabilirsiniz ve sorununuza gerçekten iyi bir cevap alırsınız Fotoğrafçılığın ne demek olduğunu bilen Pentax bu alana gerçekten hakimdir Samsung'un da aynı şeyi yapabileceğinden emin değilim
* Soru : Pentax'ın asıl işinin fotoğraf makinesi üretmek olduğunu ve Samsung'un ise bir elektronik firması olduğunu söylüyorsunuz Fakat, eğer Pentax'ın gerçek anlamda bir fotoğraf makinesi üreticisi olduğunu söylüyorsanız, bu durumda, aynı zamanda bir elektronik firması olan Sony'nin şu anda yaptığı gibi Pentax'tan da bir top model bekleyebilir miyiz?
* Cevap : Ben sadece ABD pazarı için konuşabilirim Top model ürünler sadece küçük bir pazar payına sahipler Profesyonel alandaki ürünler için bu oranın yüzde 5 olduğunu sanıyorum Orta format bir Pentax modeli haricinde Pentax bu alanı hiçbir zaman hedeflemedi Pentax olarak biz her zaman için, asıl hareketin olduğu tüketici tarafında yer aldık Daha gelişmiş bir fotoğraf makinesi modeli gelecekte gündeme gelebilir ancak ben bugün için bu konuda herhangi bir kesin planlamadan haberdar değilim Bu konu düşündüğümüzden eminim ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz belirsiz Pentax 645 ile bazı araştırmalar yaptık ama şu an için bunun doğru bir ürün olmadığına karar verdik
* Soru : Bu oldukça üzücü bir durum değil mi?
* Cevap : Aslına bakarsanız, değil Amerikalı satıcılarla konuştuğum zaman bu konuda hiç de hevesli olmadıklarını gördüm Ve bunun başlıca nedenlerinden biri de bu ürünler için büyük bir pazarın bulunmaması Bunlar birbirini etkileyen etkenler Bu satıcılar ne kadar ürün satın alabilirler? Kaç tane fotoğrafseverin bu tür bir dijital fotoğraf makinesi alabileceğine bakarsanız bu rakamın o kadar yüksek olmadığını göreceksiniz Çünkü fiyatlar oldukça yüksek Eğer Pentax 645'i piyasaya sürmüş olsaydık oldukça yüksek bir fiyat etiketine sahip olması gerekiyordu Çoğu kişinin bu durumu anlayışla karşılayabileceğini sanmıyorum İnsanlar Pentax'ın bu modelinin 5 000 USD'den daha az bir fiyatla satılacağını düşündüler Fakat kamera dikkate değer derecede daha pahalı bir satış fiyatına sahip olacaktı Çok sayıda forumu takip ediyorum ve bu nedenle ortalama seviyedeki kullanıcıların genel görüşünün bu kameranın fiyatının bir profesyonel DSLR'den daha fazla olmaması gerektiğini yönünde olduğunu söyleyebilirim
* Soru : Pentax K20D modeliniz saniyede 21 kare çekim hızına sahip Bu nasıl oluyor?
* Cevap : Bu sistem Live View ile karşılaştırılabilir CMOS görüntü işlemci sayesinde daha enerji harcanıyor Pentax K20D'nin sensörü gelen veriyi çok hızlı aktarma yeteneğine sahip Burada, görüntü 1 6 megapiksele düşürülüyor ve böylece tampon bellekten hafıza kartına hızlı bir şekilde aktarılabiliyor Bu sayede saniyede 21 kare çekim hızına ulaşılmış oluyor Düşük resim çözünürlüğü nedeniyle kameranın bu özelliği, web siteleri ile uğraşan ve küçük boyutlarda baskı alan kullanıcılar için oldukça uygun Bunun, mükemmel olmasa da oldukça kaliteli bir çözüm olduğuna inanıyorum Hatta kullanıcılardan biri bana, Photoshop CS3 Extended yazılımını kullandığını ve 150 fotoğrafı peşpeşe ekleyerek bir QuickTime film dosyası oluşturduğunu ve sonucun gerçek video kayıt gibi olduğunu ifade etti
* Soru : Öyleyse bu modelin belirli bir hedef kitlesine sahip olduğunu söyleyebiliriz?
* Cevap : Profesyonel bir fotoğrafçıyla çekim yaparken hemen bu özellikle ilgili bir uygulama bulduğuna tanık oldum Kendisi hareketli çekimleri ardışık olarak fotoğraflıyordu ve bu tür bir çalışmayı bir kayak dergisinde yayınladılar Ben de kayak yapıyorum bu arada Ardışık olarak çekilmiş görüntülerin tamamını tek bir sayfada yayınladılar Bu tür bir uygulama için kameranın bu fonksiyonunun mükemmel olduğunu gördük Örneğin bu kamera ile bir golf vuruşunu analiz etmek gibi benzeri uygulamaları gerçekleştirebilirsiniz Sonuç olarak bu modeli kullanarak yararlanılabilecek uygulamaların olduğunu kesinlikle ifade edebilirim
* Soru : Artık her üretici firmanın ürünlerinde Live View canlı ön izleme fonksiyonuna yer verdiğini görüyoruz Bu oldukça garip bir gelişme Çoğu kullanıcı artık elinde kamerayı doğru uzatarak fotoğraf çekmekten hoşlanmıyor kullanıcılar DSLR fotoğraf makinelerini optik vizörleri nedeniyle tercih ediyorlar Sizce Live View özelliği ile neden bu kadar çok karşılaşıyoruz?
* Cevap : Her şeyden önce, teknoloji artık buna izin verdiği için Bunu CMOS sensörlere borçluyuz CES Fuarı'nda bununla ilgili bir deneyim yaşadım Mandalay Bay'e gittiğimde göz hizasının üzerinde bir güvenlik camı ile karşılaştım Bu cam engel yüzünden gerektiği şekilde çerçeveleme yapamıyorduk Biz de fotoğraf makinelerimizi üçayaklar üzerine yerleştirerek yukarı doğru kaldırdık ve cihazlarımızın Live View özelliğinden yararlanarak çekim yaptık Live View fonksiyonunun büyük yarar sağladığı buna benzer pek çok durum var Ayrıca Live View ile fotoğrafını çektiğiniz kompozisyonu yüzde 100 oranında ekranda elde edebiliyorsunuz ve böylece çerçevenin kayıpları konusunda endişelenmenize gerek kalmıyor
* Soru : Ama yine de Sony'nin ikinci bir sensörle getirdiği çözüm dışında Live View ile netleme işlemlerinin pek uyumlu olduğu söylenemez Otomatik netleme işlemi için sensör önündeki aynanın kalkması ve işlemin ardından tekrar yerine geri dönmesi gerekiyor Sanırım bu konuların geliştirilmesi gerekiyor
* Cevap : Elbette, bunların geliştirilmesi gerektiğine ben de katılıyorum Fakat şu anda sahip olduğumuz teknikler ile elde edebileceklerimizi bunlar Ancak bunun, bugün için sahip olduğumuz tekniklerin iyi bir uygulaması olduğunu düşünüyorum Ve hiç şüphesiz çok da yararlı Özellikle kompakt modellerden DSLR fotoğraf makinelerine geçiş yapan kullanıcılar için Fuarlarda ziyaretçizlerken bunu açıkça fark ediyorsunuz Kompakt kameraları ellerine alıp inceleyerek ardından yerine bırakıyorlar Peşinden bir DSLR fotoğraf makinesini alıyorlar ve LCD ekrandan benzeri bir tepki görmeyi bekliyorlar Sanırım Live View özelliği bu tür kullanıcıları da tatmin edecektir
* Soru : Otomatik odaklama dışında Live View fonksiyonunun diğer en büyük dezavantajları nelerdir?
* Cevap : Otomatik odaklama kesinlikle bu sistemin en büyük dezavantajlarından bir tanesi Live View fonksiyonu aynı zamanda büyük enerji de harcıyor Bunlar haricinde çok büyük olumsuzluklar olduğunu düşünmüyorum
* Soru : Öyleyse size göre otomatik odaklama ve aşırı enerji kullanımı konularına çözüm getirildiği takdirde optik vizörsüz SLR fotoğraf makineleri bile gündeme gelebilir öyle mi?
* Cevap : Açıkçası optik vizörü tamamen kaldırmak istemiyoruz En azından ben kendim, optik vizörün çalışma sistemini bilen ve optik vizörü kullanmayı tercih eden çok sayıda fotoğrafsever bulunması nedeniyle bu noktaya gelmeyeceğimizi ümit ediyorum Ben de bu kullanıcılardan biriyim Uzun bir süreden bu yana fotoğraf çekmekteyim ve optik vizöre gerçekten alışmış durumdayım Optik vizör kullanıcıya özel bir his veriyor Optik vizörden bakarken çevrenizdeki her şeyden soyutlanıyorsunuz ve sadece fotoğraf makinesinden gördüğünüz çerçeveye odaklanıyorsunuz
* Soru : Bu arada, ışığa duyarlı modeliniz gibi tamamen yeni ürünlerden oluşan objektif modelleriniz de var Bu ürün serisi devam edecek mi?
* Cevap : Evet, devam edecek Şu anda, duyurularını daha sonra yapacağımız üç adet yeni SLR objektifimizi sergiliyoruz Bunlardan 17-70mm modelimiz 16-45mm objektifimizin yerini alacak bir modeli gibi görülebilir Fakat bu modelimiz SDM motora (BDM entegre sessiz otomatik netleme motoru) sahip Diğer iki model de ışığa son derece duyarlı olan 55mm ve 60-250mm objektiflerimiz Eğer forumları takip ediyorsanız bu objektiflerin büyük bir merak uyandırdığını ve fotoğrafseverlerin bir an önce bu objektiflerle tanışmak istediklerini göreceksiniz Fakat biz son dönemde tanıttığımız bu son iki model üzerinde biraz daha çalışmak düşüncesindeydik
* Soru : Bu objektifler profesyonel modeller gibi görünüyor Açıkçası bu haberler beni bir top model objektif beklentisine de sokuyor
* Cevap : Evet bunlar profesyonel objektifler Aynı şeyi geçmişte analog fotoğraf makinelerinde de yapmıştık Gerçi o dönem asıl işimizin merkezini bu oluşturuyordu Son dönemde duyurduğumuz objektifler kullanıcıların taleplerini karşılamaya yönelik ürünler Bu objektifleri deneyimli fotoğrafseverler ve bazı profesyonel fotoğrafçıların Pentax K20D gibi modeller eşliğinde kullanacaklarını düşünüyorum
* Soru : Pentax K20D modelinizi Nikon D80 ile mi kıyaslamalıyız yoksa Nikon D300 ile karşılaştırmak daha mı doğru olur?
* Cevap : Nikon D300 ile karşılaştırmak daha doğru olur
* Soru : Ve sanırım Pentax K200D modeliniz de bu sıralamada bir basamak aşağıda, doğru mu?
* Cevap : Evet fakat Pentax 200D modelimizi giriş seviyesi bir fotoğraf makinesi olarak satmak istemiyoruz K200D, diğer markaların giriş seviyesi modellerine kıyasla çok daha fazla fonksiyon ve özelliğe sahip bir fotoğraf makinesi Evet bu modelimiz otomatik çekim modlarına da sahip ancak bu modlar daha esnek çekim koşulları sunarak daha kişisel ayar seçeneklerine olanak tanıyor K200D dijital kameranın pentax K10D modelimizde de bulunan ışık duyarlık öncelikli çekim modu bulunuyor ve toz koruma özelliğine sahip
* Soru : Gerçek anlamda giriş seviyesi bir modeliniz veya profesyonel bir modeliniz yok Üst seviye modellerde yeterli pazar talebi bulunmadığını iddia ediyorsunuz Öyleyse sizden giriş seviyesinde bir model duyurusu bekleyebilir miyiz? Örneğin bir Pentax K2000D veya buna benzer bir model duyurusu?
* Cevap : İnanın bilmiyorum Şu anda mevcut ürün serimizden memnunuz Sırada ne olduğunu söylemek gerçekten zor Bu söylediğiniz olabilir ancak bu durumda da aynı segment içersinde çok fazla model olacaktır Bu da bizim kaçınmak istediğimiz bir durum
* Soru : Tekrar objektifler konusuna dönmek istiyorum Pentax'ın yassı-tip, Limited Edition çok güzel objektifleri bulunuyor Bu objektifler gayet hoş küçüklükte ve mükemmeller Ben kişisel olarak bu objektif serisinin daha da genişlemesini ümit ediyorum Böyle bir gelişmeyi bekleyelim mi?
* Cevap : Bu konuda da bilgim yok Objektifler konusunda belirli bir rotamız mevcut Sınırlı sayıda üretilen bu objektif ürün serimizin genişleyeceği yönünde bir bilgim yok Ben de bu objektifleri çok beğeniyorum Fakat sanırım, bu dört modelin ardından telefoto ağırlıklı modellere yönelmemiz daha mantıklı bir adım olacaktır Ancak tekrar söylüyorum bu yönde herhangi bir resmi bilgiye sahip değilim
* Soru : Görünen o ki, kompakt dijital fotoğraf makineleri konusunda Pentax'ta büyük gelişmeler yaşanmakta
* Cevap : Haklısınız, ağırlıklı olarak E-serisinde olduğu gibi daha küçük güncellemeler yapılmakta Bu modeller kendilerinden önceki kameralarla büyük benzerlikler içeriyorlar Ancak bu yeni modellerin performansları geliştirilmiş durumda ki bu da en önemli meseleyi oluşturuyor M serisi ile bir sıçrama oluşturduk 5x optik zuma ulaşmış olmamız bence dikkate değer bir gelişmedir Gülümseme tespit fonksiyonunu ve gelişmiş LCD ekranı da buna ekleyebiliriz Bu fotoğraf makineleri ile dış mekan ve parlak güneş ışığı altında denemeler yaparken LCD gayet güzel görüntü vermeye devam ettiğine tanık oldum Sizin de takdir edeceğiniz gibi bu da gerçekten bir gelişme
* Soru : Anladığım kadarıyla kompakt segmentte yakın gelecekte bir top model görünmüyor Neden?
* Cevap : Doğru Çünkü böyle bir ürüne olan talep sınırlı Ben de böyle bir model görmek istiyorum çünkü bu modeller mükemmel dijital fotoğraf makineleri Ben gerçek bir fotoğraf tutkunuyum, Pentax K20D fotoğraf makinemi sürekli yanımda bulunduruyorum Bundan önceleri de Pentax K10D makinemi hiç yanımdan ayırmazdım Aynı kalitede bir kompakt fotoğraf makinesine sahip olmayı ben de gerçekten isterim Tasarımcılarımızı sürekli bu konuda sıkıştırıyorum
* Soru : Siz fotoğraf makinesi üreten bir firmasınız Top model bir dijital fotoğraf makinesi imajınızı düzeltmez mi? İnsanlarla konuştuğumda artık Pentax markasının onlara gerçek anlamda eskisi kadar bir şey ifade etmediğini görüyorum Eskiden olduğu gibi bir etki yok Bu aralar en ağırlıklı markalar sadece Canon ve Nikon
* Cevap : Bence de böyle bir modelin yararı olacaktır Japon mühendislerimizin bu konu üzerinde çalışıyor olduklarını ümit ediyorum Çünkü böyle bir model müthiş bir dijital fotoğraf makinesi olacaktır!
* Soru : Burada PMA Fuarı'ndaki Pentax standında her yerde Pentaxian ifadesi dikkatimizi çekiyor Bu ifadeyi Canonian ve Nikonian tabirlerinden hatırlıyoruz Sanırım bu ifadeyi kasıtlı olarak seçtiniz? Bunun ardındaki felsefe nedir?
* Cevap : Elbette bunu kasıtlı olarak seçtik Bu felsefenin altında Pentax fotoğraf tutkunları yatıyor Biz kendimizi Apple ve Subaru gibi markalarla karşılaştırmayı tercih ediyoruz Bu markalar kendi alanlarında en büyük pazar payına sahip olmasalar da çok sayıda tutkun diyebileceğimiz kullanıcıları bulunuyor Ürünleri seven ve tüm dünyaya bu ürünleri ne kadar sevdiklerini söyleyen kullanıcılar Bu kullanıcı kesimine teşekkür ediyoruz Pentaxian fikrinin kaynağı onlar Ve elbette, gerçek anlamda Pentaxian olduklarını düşündüğümüz dört fotoğrafçıyı gösteren Pentaxian web sitemizden de söz etmem lazım Bunlar, bazıları profesyonel olan mükemmel fotoğrafçılar Yaptıkları işe tutkularını katan insanları takdir ediyoruz Tıpkı bizim de kendi yaptığımız işe tutkumuzu kattığımız gibi
* Soru : Bu, markanın kullanıcı ile arasındaki ilişkiye gerçekten katkıda bulunuyor
* Cevap : Evet, kesinlikle öyle Kullanıcılar bir grubun ve kulübün parçası oluyorlar İnsanlar bu duyguyu gerçekten çok seviyor
Kaynak: letsgodigital org
|
|
|