Prof. Dr. Sinsi
|
YiÄŸit Zor Zamanda Belli OlurmuÅŸ!.
YiÄŸit Zor zamanda Belli OlurmuÅŸ!
YiÄŸit Zor zamanda Belli OlurmuÅŸ!
İmtihanlar sözünün eri olanların seçilmesi ,iyi ile kötünün,saÄŸlam ile çürüğün,sadık ile kazibin,dürüst ile döneÄŸin,tembel ile çalışkanın ayrışması için olmazsa olmazdırlar…
Hayat bir okul Ve her dünyaya gelen bu dünya okulunda okumak zorundadır,başka seçeneği yoktur çünkü Mektebi geçmek isteyen, mutlaka imtihandan geçer
Kulluk mektebinin imtihanı ise Sünnettullahtır!
İman iddiasında bulunanlar, mutlaka bu söylemlerindeki samimiyetleri için sınavdan geçerler Yani İmanlar imtihan edilirler “Andolsun, biz kendilerinden öncekileri de denemiÅŸken, insanlar, “İnandık” deyince, denenmeden bırakılacaklarını mı sanarlar? Allah elbette doÄŸruları ortaya koyacak ve elbette yalancıları da ortaya koyacaktır ”(2 3Ankebut suresi)
İmtihan varsa soru da var demektir Elbette ki her sınıf kendi seviyesinde sorularla muhatap olacaktır Bunun içindir ki iyilerin imtihanı hep çetin olmuştur 
İşte Peygamberler! Tevhid denilince hemen hatırladığımız hz İbrahim!
Can ile,mal ile ve evlat ile imtihan edilmiÅŸti Canıyla ateÅŸe atılırken perva etmemiÅŸ,malını verirken perva etmemiÅŸti… Hatırlayalım!
Hani Çölün ortasına hanımını ve İsmail’ini(en sevgili) bırakırken,hangi babanın yüreÄŸi el veriri ki; bakkalın,marketin,evin olmadığı bir yerde biricik evladını bıraksın! Ama İbrahim= Teslimiyet olunca,imtihanlar silsilesi arda arda geliyor Sonra kendi elleriyle çocuÄŸunu kur’ban etmesi imtihanı! Hz Musa İsrail oÄŸullarının elinden az mı çekti, Fravun ile mücadelesinin yanında!…
Hz Muhammed (sav) ise Yılların adını “Hüzün yılı” koyacak kadar imtihan edilmiÅŸti…
Ona inananlar da imtihan edileceklerdi kimisi evlatlıktan red edilerek,kimisi ateşlere atılarak! Kimisi yollara düşerek,hiç tanımadığı,dillerini,kültürlerini bilmediği beldelere gitmek zorunda kalarak! Yiğitlerin ortaya çıkması,yiğit yüreklilerin ayrışması için imtihan kaçınılmazdı Kısacası imtihan kaçınılmazdı, imtihanın şeklini de Allah belirliyordu
Yasaklar,zindanlar,iÅŸkenceler,hastalıklar,saÄŸlÄ ±kla r,evlatlar,evlatsızlıklar,barışlar,savaÅŸlar,k avgal ar hepsi imtihan için!  
YiÄŸit zor zamanda belli olur yiÄŸidim!
Uhdud ashabı gibi ateşten çukurlar dahi olsa çağdaş putların önünde eğilmemek,dik durmak,yalpa yapmamak er kişinin işidir Bu zamanda demokrasi olmadan olmuyor deyip yalpalamak her kişinin işidir 
Her taraftan kasırga eserken,kökünden sökülmemek er kişinin işidir elbette! Rüzgara göre yön değiştirmek ise her kişinin işi
Dik duran yiÄŸitlere taktıkları ”irtica””gerici” gibi yaftalara aldırmadan,hal dili ile” Sahabe hassasiyetini günümüze taşımanın adı gericilik ise ben gericiyim” diyebilmek ancak er kiÅŸinin iÅŸidir yiÄŸidim! Modern ve çaÄŸdaÅŸ olmak(ne demekse) uÄŸruna kendi deÄŸerlerini hiçe saymak,kimliÄŸini,kiÅŸiliÄŸini alabora etmek her kiÅŸinin iÅŸi 
Yasaklar olmadan,moda denen illet olmadan tesettüre sahip çıkmak her kişinin işidir! Yasaklara direnmek,türlü türlü dünyalık cazibesine rağmen modaya direnmek er kişinin işidir!
Bankalar bangır bandır bağırarak faiz oranlarının artırdığı yerde, parasının hükümdarı Allah bilip eğilmemek er kişinin işidir! Bu zamanda ekonomi faizsiz olmuyor,kredi kartı nasılsa caizdir diyerek kıvırmak ise her kişinin işi!
Kadınların kahır ekseriyetinin ,adını koymaktan bile utandığım,geldiÄŸi manayı yazmaktan ar ettiÄŸim, her türlü süslerini,ziynetlerini ortaya sererek arz-ı endam ettiÄŸi bir yerde, iffetlerini korumak,harama bakmamak er kiÅŸinin iÅŸidir…
Her gördüğüne trene bakan gibi bakmak ise her kiÅŸinin iÅŸi! Herkesin tesettürlü olduÄŸu bir yerde “Gözlerinizi harama bakmaktan koruyun” ayetini yaÅŸamak zor olmasa gerek!
Herkes etrafında saygı gösterirken,menfaatine dokunulmazken, kardeÅŸlik sergilemek her kiÅŸinin iÅŸidir Amma kiÅŸisel menfaatine dokunduÄŸu halde baÄŸrına taÅŸ basıp” İnsan hatasız olmaz” diyerek ” Davama ihanet etmedi ki,davamızı baltalamadı ki, vurduÄŸu darbe banadır,aldattığı benim” diyerek kardeÅŸiyle kardeÅŸlik sürdürmek ise er kiÅŸinin iÅŸi, çünkü yiÄŸit zor zamanda belli olur yiÄŸidim!
Adeta ateÅŸ çemberindeyken Dine,dinin emirlerine tutunmak elbette ki yiÄŸit yüreklilerin iÅŸidir Onların imanı köklü çınar gibi kök salmıştır kalplerine, hiçbir fırtına sökemez yerinden ”İnsanlar arsında öyleleri de vardır ki Allah’a, bir yar kenarındaymış gibi kulluk eder Ona bir iyilik gelirse yatışır, başına bir bela gelirse yüz üstü döner Dünyayı da ahireti de kaybeder İşte apaçık kayıp budur “Hac suresi 11) Onlara esen 28 ÅŸubat rüzgarı bile yeter Sonbaharda yere düşmüş yaprak gibi savrulurlar her bir yere vesselam  
Sabiha AteÅŸ Alpat
|