Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bor, ekonomisindeki, gelecekteki, madeninin, türkiye, yeri, önemi

Bor Madeninin Türkiye Ekonomisindeki Yeri Ve Gelecekteki Önemi

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bor Madeninin Türkiye Ekonomisindeki Yeri Ve Gelecekteki Önemi

Bor ile çalışan arabalar yavaştan üretilmeye başlandı Ülkemizde bor yatakları açısından oldukça zengin bir ülke olduğu için dünya ülkeleri tarafından Türkiye'yi önemli bir noktada tutulmasına neden oluyor Bor madeninin Türkiye ekonomisindeki yerini gelin birlikte öğrenelim

ÖZET: Dünyadaki önemli bor yatakları Türkiye, ABD ve Rusya'dadır Dünya bor rezervleri B2OJ bazında
363 milyon ton görünür, 522 milyon ton muhtemeHmümkün olmak üzere toplam 885 milyon tondur Bu
rezervde Türkiye'nin payı %64, görünür rezervde %62 olmaktadır Türkiye'nin bor madenlerinin rezerv
ömrü 412 yıl iken, dünyanın ikinci büyük rezerv ülkesi ABD^in bor rezervleri 76 yıllık ömre sahiptir
Türkiye rezervlerinin % 37'si Bigadiç, % 34' ü Emet, % 28 'i Kırka ve %V i Kestelek bölgesinde
bulunmaktadır Bor mineralleri cam sanayinden deterjan sanayine, metalürji, ziraat ve nükleer alan gibi çok
geniş bir yelpazede kullanılmaktadır Dünya bor piyasasının yıllık cirosu 12 milyar Amerikan dolarıdır Bor
üç ürünlerinin pazar büyüklüğü ise 80-90 milyar Amerikan dolanımı üzerindedir Eti Holding AŞ, dünya
bor pazarında US Borax Inc Şirketi ile birlikte stratejik bir konumda bulunmaktadır ABD ve Türkiye dünya
bor sektöründe %75 paya sahiptir 2001 yılı itibariyle, B2O3 bazında en büyük üretici 650000 ton ile
ABD'dir, ikincisi ise 517000 ton ile Türkiye'dir Toplam üretimde (1546000 ton) ABD ve Türkiye'nin
paylan sırasıyla %42, %334'dir Bugün bor madeni Türkiye'nin elinde bulundurduğu önemli, stratejik ve
geleceğinde çok önemli bir rol oynayacak olan bir madendir Bu çalışma kapsamında bu kadar öneme sahip
olan bor madeni ile ilgili değerlendirmeler yapılmış, ülke ekonomisi ve geleceği açısından önemi
vurgulanmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com