![]() |
Bakteriyel Gıda Zehirlenmesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bakteriyel Gıda ZehirlenmesiBakterilere bağlı olarak gerçekleşen gıda zehirlenmeleri ile ilgili önemli bilgileri bu yazımızda okuyabilir, bakteriyel gıda zehirlenmeleri hakkında önemli bilgilere sahip olabilirsiniz ![]() Besin zehirlenmeleri aslında enfeksiyon hastalıklarının konusu olmakla birlikte bu konuda doktorlardan ve halktan gelen sorular doğrultusunda aşağıda bahsedilen bakteriyel besin zehirlenmeleri hakkında bilgi verilmesi uygun görülmüştür ![]() Besin zehirlenmeleri, patojen mikroorganizmalarla veya bunların toksinleri ile kontamine olmuş gıdaların alınması sonucu meydana gelmektedir ![]() Staphylococcus Aureus Besin Zehirlenmesi Besin maddesinin üzerinde üreyen S ![]() ![]() ![]() Epidemiyoloji: Et,sütlü ürünler ve pasta benzeri besinlerin tüketilmesi ile meydana gelir ![]() ![]() Patogenez: N ![]() ![]() Klinik Bulgular : Genellikle bulantı, kusma gözlenir ![]() ![]() ![]() Tanı: Kesin tanı hastanın kusmuk ve dışkısında veya şüpheli besin maddelerinde RIA veya ELISA ile stafilokok enterotoksininin gösterilmesi ile olur ![]() ![]() ![]() Tedavi: Kendiliğinden iyileşir ![]() ![]() Bacillus Cereus Besin Zehirlenmesi Bacillus cereus iki ayrı toksini ile iki ayrı klinik tabloda besin zehirlenmesine neden olur ![]() Epidemiyoloji: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Patogenez: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Klinik Bulgular: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tanı: Şüpheli besinde ve dışkıda B ![]() ![]() ![]() Tedavi: Klinik semptomlara yönelik destekleyici tedavi yapılır ![]() Clostridium perfiringens Besin Zehirlenmesi : C ![]() ![]() ![]() Epidemiyoloji: Sorumlu gıda türleri daha çok et ve et sularıdır ![]() Patogenez: Enterotoksin daha çok ileumda olmak üzere adenilatsiklazı aktive ederek cAMP salınımını arttırır ![]() Klinik Bulgular: Besin alımından 8-24 saat sonra ortaya çıkan sulu diyare ile karakterize bir tablodur ![]() ![]() ![]() Tanı: Tanı dışkıda toksinin gösterilmesi ile olur ![]() ![]() Tedavi: Destekleyici tedavi yapılır ![]() ![]() Enterotoksinojen E ![]() Akut bakteriyel ishalin dünya genelinde en sık rastlanan şeklidir ![]() ![]() Epidemiyoloji: Çeşitli besin maddelerinin kontamine olması sonucu oral-fekal yol ile bulaşır ![]() Patogenez: Hastalık tablosu E ![]() ![]() ![]() Klinik Bulgular: Semptomlar 16-72 saat sonra başlar ![]() ![]() Tanı: Dışkı kültüründe E ![]() ![]() ![]() ![]() Tedavi: Kaybedilen sıvı-elektrolitin yerine konması tedavinin temelini oluşturur ![]() ![]() ![]() Vibrio Parahaemolyticus Besin Zehirlenmesi Japonya bu enfeksiyonların en fazla görüldüğü ülkedir ![]() ![]() Epidemiyoloji: Midye, istiridye ve balık gibi deniz ürünlerinde bulunur ![]() Patogenez: Hastalık barsaklara yerleşen ve mukozada çoğalan vibrioların oluşturdukları bir enterotoksin ile meydana gelmektedir ![]() ![]() Klinik Bulgular: Enfeksiyon periyodu 12-24 saattir ![]() ![]() Tanı: Dışkıda ve şüpheli besin maddesinde etken bakteri izole edilir ![]() Tedavi: Klinik semptomlara yönelik tedavi yapılır ![]() Vibrio Chlorea Besin Zehirlenmesi Oral-fekal yolla bulaş sonucu meydana gelmektedir ![]() Epidemiyoloji: İnsan dışkısıyla atılan kolera vibrionlarının herhangi bir şekilde içme kullanım sularına ve gıdalara bulaşması sonucunda oral yoldan bulaşır ![]() ![]() Patogenez: Bakterinin oluşturduğu enterotoksin adenilatsiklaz enzimini aktive ederek hücre içi cAMP artışına neden olur ![]() ![]() Klinik Bulgular: Klinik semptomların görülmesi birkaç saatten beş güne kadar değişir ![]() ![]() ![]() Tanı: Koleranın özgül tanısı kolera vibrionunun dışkı mikroskobisinde gösterilmesi ve kültürde üretilmesi ile konulur ![]() Tedavi: Tedavide en önemli konu sıvı-elektrolit dengesinin sağlanmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Tifo Dışı Salmonella Besin Zehirlenmesi Salmonella typhi dışındaki salmonellalardan herhangi birine bağlı olarak gelişen enfeksiyonlardır ![]() ![]() Epidemiyoloji: Bu enfeksiyonlar genellikle kontamine gıda ve suların tüketilmesi sonucu meydana gelir ![]() ![]() Patogenez: Patogenezde oral yoldan alınan bakterinin; barsağa tutunması ve penetrasyonu, sekretuar yanıt, inflamasyon ve doku nekrozu, makrofaj içinde üremesi önemlidir ![]() Tedavi: Nontifoidal salmonella olgularında antimikrobiyal tedavi salmonellalardaki antibiyotik direnci gelişimi nedeniyle önerilmemektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Shigella Besin Zehirlenmesi Şigelloz oral fekal yolla bulaşan bir enfeksiyondur ![]() Epidemiyoloji: Çeşitli kontamine yiyeceklerin yenmesi ile bulaşan şigellozda akut enfeksiyonlu hastalar tedavi edilmezlerse 1-4 hafta süre ile dışkıları ile bakteriyi dışarı atarlar ![]() ![]() Patogenez: Kolon epitelini invaze eden bakteriler hücre içerisinde çoğalarak lamina propriada inflamatuar süreci başlatırlar ![]() ![]() Klinik Bulgular: Klinik semptomların ortaya çıkması için gereken süre 16-72 saat arasında değişebilir ![]() ![]() ![]() Tanı: Dışkının makroskobik, mikroskobik ve bakteriyolojik incelenmesi ile konur ![]() ![]() ![]() Tedavi: Sıvı-elektrolit tedavisi yanında antibiyotik tedavisi hem hastalık süresini kısaltmak hem de bulaşı engellemek amacıyla kullanılır ![]() ![]() ![]() Campylobacter Jejuni Besin Zehirlenmesi Bu hastalık dünyada oldukça yaygın bir zoonoz olup insanda gerek ishal gerekse sistemik bakteriyel enfeksiyonların önemli nedenlerinden biridir ![]() Epidemiyoloji: Süt ve süt ürünleri, az pişmiş tavuk eti en sık kaynak olan besinlerdir ![]() Patogenez: Campylobacter türlerinin Enfeksiyon oluşturması inokulum miktarı ve konağın bağışıklık durumuna bağlıdır ![]() ![]() ![]() Klinik Bulgular: Jejunum, ileum ve kolon tutulabilir ![]() ![]() ![]() Tanı: Dışkıdan hazırlanan preparatlar karanlık alan yada faz kontras mikroskobunda incelediğinde hızla hareket eden ucu hafif kıvrık çomakçıkların görülmesi önemlidir ![]() ![]() ![]() Tedavi: Temel ilke kaybedilen sıvı-elektrolit dengesinin yeniden sağlanmasıdır ![]() ![]() ![]() Yersinia Enterocolitica Besin Zehirlenmesi Bir zoonoz olan Enfeksiyon en sık kış aylarında görülür ![]() Epidemiyoloji: Y ![]() ![]() ![]() Patogenez: 4-7 günlük inkübasyon periyodunun ardından terminal ileumda ülseratif lezyonlar, payer plaklarında nekroz ve lenfadenopati olur ![]() Klinik Bulgular: İshal, mezenterik lenfadenit yapar ![]() ![]() Tanı: Dışkı kültürü yapılır ![]() Tedavi: TMP-SMZ, doksisiklin ve florokinolonlar kullanılır ![]() |
![]() |
![]() |
|