Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
belirtileri, süt, zehirlenmesi

Süt Zehirlenmesi Belirtileri

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Süt Zehirlenmesi Belirtileri




Süt ve süt ürünlerine bağlı olarak gerçekleşen zehirlenmenin neden olabileceği ve tedavisi ile ilgili yaptığım araştırmada uzmanların verdiği önemli bilgileri öğreneceksiniz


Staphylococcus aureus


En çok görülen besin zehirlenmesi
Yiyeceklere daha çok portorlerden bulaşır


Et, süt ürünleri, kümes hayvanları etleri,
Krema ve kaymak sürülmüş pastalar,
Pudingler, deniz ürünlerinden bulaşır


Bulantı-kusma, karın ağrısı, ishal, ateş




Kesin tanı
Kusmuk, dışkı,suçlanan yiyeceğin
her gramından 105-6 S aureus
Yiyeceklerdeki enterotoksinin
jel diffüzyonu,
Radioimmünoassay (RIA),
Enzyme linked immünosorbant assay
(ELISA)


Genelde 12-24 saat içinde
kendiliğinden iyileşir


BACİLLUS CEREUS BESİN ZEHİRLENMESİ


Genellikle çürümüş organik maddelerde, kirlerde, gübrelerde, suda bazı insanların florasında bulunur


Hazırlandıktan sonra kötü kullanılan;
pirinç, makarna, peynir, kuru et, sebze,meyve, baharatlar, tatlandırıcılar, süt tozunda tespit edilmiştir


İki çeşit enterotoksin yapar:
1-6 saat inkübasyon süreli, ön planda kusmaya neden olan, ısıya dayanıklı toksin


8-16 saat inkübasyon süreli, ön planda ishale neden olan ısıya dayanıksız toksin


Toksin barsakta özellikle sekretuar hücre içinde adenilat siklazı aktive eder


Böylece su ve tuz emilimi az olurken, sekresyon daha fazla olur


Yiyecek ve içeceklerin saklanması, hazırlanma ve sunulma aşamalarında uygun sağlık koşullarının olmaması, besin zehirlenmelerinin önemli bir sorun haline gelmesine yol açıyor


Süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, tavuk mamülleri, mayonezli, yumurtalı yiyecekler, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan etler, deniz ürünleri, bozulma riski en yüksek gıdalar arasında yer alıyor


Neler yapılmalı ?
Besinlerin henüz çiğ olduğu dönemde hijyen kurallarına sıkı bir biçimde uyulması enfeksiyon önlenmesinde alınacak en etkili önlem olarak kabul ediliyor Bunların yanısıra canlı hayvanların hastalıklardan korunması, hasta ya da taşıyıcı hayvanların yok edilmesi, insanlar için toksik düzeylere ulaşabilen ilaçların hayvanlara verilmemesi, kesim işlemlerinin yapıldığı yerlerin de temiz olması gerekiyor


Uygun besinlerin tam bir pastörizasyondan geçirilmesini öneriyor Pişmiş besinlerin yeteri kadar soğuk olan dolaplarda saklanmadan tekrar tekrar ısıtılarak yenmesinin de, kalabalık kitlelerin besin zehirlenmesindeki en önemli neden olduğunu vurgulayan Dr Kutbay, "Salmonellesis kaynağı olabilen yumurtalar, 3 hafta içinde tüketilmeli, satış yerlerinde 20 derecede, evlerde 8 derecenin altında saklanmalıdır 10 dakika süreyle besin maddelerinin kaynatılması, (50-55 derece) parazitleri ve bakteriyel patojenlerin çoğunu öldürür" diye konuşuyor

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.