07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tayland Yemek Kültürü
tayland mutfağı - geleneksel tayland yemekleri - tayland mutfağının özellikleriTaylandlılar bir özdeyiş olarak, konuklarına "Eve gitmeden balık ve pirinç yiyelim " diyerek onları yemeğe davet ederler Bu da Tai (Tay) Mutfağı'nın balığa ve pirince dayalı olmasının bir kanıtıdır Tai Mutfağı genelde, balığa, deniz ürünlerine ve pirince dayanır Et olarak tavuk ve domuz eti ağırlıklıdır
Tayland'da sabahları genel olarak pirinç lapası, omlet, kızarmış balık, ekmek yenip, çay veya kahve içilir
Öğlen ve akşam ise tavuk köri, biber soslu balık köri, et körileri ile birlikte buharda pişirilmiş pirinç, kızartılmış sebze ve terbiyeli pirinç makarnası çorbası yenir
Tai Mutfağı'nda baharat çok kullanılır ve önemli bir yeri vardır Zencefil, hindistan cevizi, yabani sarmısak, karanfil, kimyon ve fesleğen bu mutfağın temel baharat ve otlarındandır Ayrıca acı bu mutfağın en tipik özelliklerindendir Taylandlılar küçük biberleri kurutarak taze olarak veya püre halinde yemeklerinde kullanırlar ve acı yemekleri çok severler
Tayland'da klasik yemekler bölgelere göre farklılıklar gösterir Kuzeyde yemekler daha az yağlı ve az acılıdır Kuzeydoğuda ise baharat diğer bölgelere göre daha çok kullanılır Pirinç, buharda pişirilen pirince göre daha lapamsıdır
Güneyde ise deniz ürünleri ve balık çok kullanılır En çok tüketilen deniz ürünleri, Istakoz, yengeç, küçük mürekkep balığı, deniz anası salataları ve istiridyedir Güneydeki Müslüman topluluklarında ise değişik tatlılar ile az veya çok acılı köriler de görülür
Taylandlıların çok değişik tatlıları vardır Bu tatlılar hafif ve az şekerlidir Çoğu hindistan cevizi sütü, yumurta, un ve şekerle hazırlanır
Taylandlılar genelde yeşil çay, kahve ve meyve suları tüketirler
Tai Mutfağı yabancı mutfak olarak az da olsa Çin Mutfağı etkisi almıştır Genelde kendine özgü bir mutfaktır Çin'den, buharda pişirme, kızartma teknikleri ve yemek yemek için kullanılan çubuklar gelmiştir
alıntı
|
|
|