Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çiçeği, crocus, safran, sativus

Safran Çiçeği - Crocus Sativus

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Safran Çiçeği - Crocus Sativus

Safran (Crocus sativus), süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, 20-30 cm boyunda, soğanlı bir kültür bitkisi ve bu bitkiden elde edilen baharat

Bitkinin yaprakları şeritimsi, mor çiçekleri üç tepeciklidir Çiçeği ve tepecikleri bitkiye bağlayan yaprak sapı da dahil olmak üzere erkek organları kurutularak özellikle gıda boyası ve tad verici olarak kullanılan safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran’da yetiştirilir Türkiye’de ise safran Safranbolu’da üretilmektedir Ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatı, (bir gramı 5 ile 6 € arası), olan safranın anavatanı Güneybatı Asya’dır Yetiştiriciliğine ilk olarak Yunanistan civarında başlanmıştır Yarım kilogram safran 80000 çiçekten çıkarılabilir

Safran baharatının keskin bir tadı ve iyodoform ya da saman benzeri bir kokusu vardır Bunların sebebi bileşiminde bulunan pikrokrosin ve safranal kimyasallarıdır Aynı zamanda içine konduğu yemeklere altın gibi sarı bir renk katan, krosin adı verilen karotenoit bir boya maddesi de içerir Bu özellikler safranı dünya çapında çok aranan bir baharat yapar Ayrıca tıpta da kullanılır

Safran kelimesi Arapça sarı renk anlamına gelen usfer (أَصْفَر) kelimesinden türetilen ve Arapça’da safran baharatı anlamına gelen za’feran (زَعْفَرَان ) kelimesinden kaynaklanarak Latince’ye safranum, İtalyanca’ya zafferano ve İspanyolca’ya azafrán olarak geçmiştir Daha sonra Fransızca’ya safran ve oradan da İngilizce’ye saffron olarak aktarılmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com