Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hindiba, kara, officinale, taraxacum

Kara Hindiba - Taraxacum Officinale

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kara Hindiba - Taraxacum Officinale

Kara Hindiba bitkisi

Hindiba tarlalarda zararlı ot muamelesi görür fakat bu bitki tabiattaki en şifalı bitkilerden biridirNisan ve mayıs aylarında çiçeklenirNemli yerleri sevmez Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında faydalıdır

Yaprakları çiçeklenme zamanından önce,sapları çiçeklenme zamanında,kökleri bahar başlarında veya sonbaharda toplanır

Bütün bitki tıbbi değere sahiptir

İlkbaharda bütün bitkiyi salata olarak yemeyi ya da akşamları yapraklarını patates ve haşlanmış yumurtayla salata yapıp yemeyi alışkanlık haline getirdim

Yugoslavya'da insanların kara hindibayı salatayla beraber yediklerini gördüm neden diye sorduğumda iyi tanınan bir karaciğer uzmanı hindibanın karaciğere faydalı olduğunu söyledi

Bugün biliyorum ki bitkinin günde 5-6 tane taze sapının yenmesi karaciğer iltihaplanmasına iyi gelir

Bitki çiçeklenir çiçeklenmez diabet hastaları günde 10 sap yemelidir

Çiçekli saplar yıkanır ve ancak ondan sonra çiçek ayrılarak sapları yavaşça çiğnenir

Sürekili halsizlik hissedenler taze saplardan 14 günlük bir kür uygulamalıdırlarEtkisi şaşırtıcıdır

Kaşıntı,isilik,kurdeşen ve egzema gibi pek çok sorunda eşsizdir

Taze saplar safra taşlarını ağrısız düşürür

Karaciğeri ve safra kesesini çalıştırır

Minerallerin ötesinde hindiba metabolizma için paha biçilmez aktif maddeler içermektedir

Bir kan temizleyici olarak eğer taze saplarla 3-4 haftalık tedavi uygulanırsa gut ,romatizmave bezlerdeki şişmelere iyi gelir

Sarılık ve dalak için de kullanılır

Hindiba kökleri çiğ olarak yenir ya da kurutulup demlenerek içilirse kanı temizler,hazmı kolaylaştırır,idrar söktürür,uyarıcı ve terletici etkisi vardır

Kadınlar bitkinin ve köklerinin çayını güzellik bakımında yüz ve gözleri yıkayarak kullanabilir ciltlerinin daha genç görünmesini sağlayabilirler

Yapraklar kışında yaşamlarını sürdürür

Her sene ilkbaharda hindibanın çiçeklerinden şurup hazırlarım

Yılbaşında kurabiyelerimi bu şuruptan yaparım

Bir keresinde annem bir sepet hindiba çiçekleri taşıyan bir kadınla karşılaşmış

Sebebini sorduğunda kadın şu lezzetli şurubun tarifini vermiş

Hindiba Şurubu

İki avuç dolusu hindiba çiçeği 1 litre soğuk suya konur hafif ateşte kaynatılırkaynadıktan sonra ateşten alınır bir gece bekletilir

Ertesi gün süzülür ve çiçekler iyice sıkılır

Bu sıvıya 1 kilo işlenmemiş şeker ve dilimlenmiş yarım limon ilave edilir

Daha fazla limon ilave edilirse ekşir

Üstü kapatılmadan vitaminlerini kaybetmemesi için kısık ateşte kaynatılır

Kontrol edin ne çok koyu olmali yoksa ilerde şekerlenir,ne de çok sıvı olmalı yoksa ekşir

Kıvamı koyu akışkan bir kıvam olmalıTereyağlı ekmeğin üzerine sürüp deneyin çok lezzetlidir

Bir keresinde evimizde çalışan bir marangoza bu şuruptan ikram etiğimizde bu bal tadındaki şurubu benim yaptığıma inanamamıştı ve balla arasında neredeyse hiç fark olmadığını söylemişti

Böbrek şikayeti olup da balı hazmedemeyenler için hazmı kolay bu şurubu tavsiye ederim

Kullanımı:

Demleme:

Tepeleme 1 çay kaşığı kök geceden soğuk suya konur ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır ve süzülürKahvaltıdan 1 saat önce ve bir saat sonra yudumlanarak içilir

Salatası:

Taze kök ve yapraklardan yapılır

Saplar:

5 10 çiçek sapı iyice çiğnenir ve yenir

alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com