Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
adi, karunga, korunga, tarımı

Adi Korunga - Karunga Tarımı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Adi Korunga - Karunga Tarımı





Adi Korunga - Karunga Tarımı


Korunga, baklagillerden ve çok yıllık bir yem bitkisidir Bitkinin kalınlaşmış bir ana kökü ve çok sayıda yan kökü bulunur Bitki taç kısmından çok sayıda sap verir Saplar 100-120 cm boylarındadır Sap kesiti yuvarlaktır


Taban kısmında içi boştur Yukarı kısımlarda ise içi dolu olup üzeri tüylüdür Yapraklar karşılıklı bileşiktir Bir yaprak ekseninde karşılıklı olarak 7-15 çift yaprakçık vardır Uzun yumurta şeklinde olan yaprakçılar, ince tüylerle kaplıdır Yaprak ekseni daima yaprakçıkta biter Çiçekleri yaprak koltuklarından çıkan sap üzerindedir Pembe renkli ve salkım şeklindedir Her salkımda 5-80 çiçek bulunur Meyveler 5-8 mm boyunda, yarım daire şeklindedir Tek tohumlu yassı bir bakladır Meyve kabuğunun üzeri damarlı ve dişlidir, Tohumlar, böbrek şeklinde kirli sarı veya kahve renklidir Bin dane ağırlığı 13-17 gr arasında değişir Olgunlaşma sonunda meyve kabuğu açılmaz, meyve halinde ekilir Korunga her iklimde yetişebilir Fide dönemi dışında kuraklığa özellikle soğuğa dayanıklıdır Korunga, geçirgen, kireçli, tınlı-kumlu toprakları sever Yonca tarımına uygun olmayan kıraç, zayıf ve çakıllı topraklarda da korunga yetişir Her türlü iklim ve toprak şartlarında ekim nöbetine sokularak zayıf ve kıraç alanları ıslah eder Ekildiği sırada tohumlarına bakteri kültürü bulaştırılırsa, nodozite bakterileri sayesinde toprağa azot kazandırılır Kurak bölgelerde ekim nöbetine dahil edilerek nadas bölgelerinin daraltılmasına yardımcı olur Aynı zamanda kıraç ve erozyona açık yerlerde suni meraların kurulmasında karışıma giren önemli bir bitkidir


Aynı zamanda korunga iyi bir arı merasıdır Korunga tarımı yapılan yerlerde yerel arıcılık artırılabilirKorunga, hayvanlara yeşil veya kuru olarak yedirilebilir Yeşil yedirildiğinde şişkinlik yapmayan ve protein içeren değerli bir kaba yemdir Biçimden sonra gelişmesi yavaştır Kuru şartlar altında yıllık yağışı 300-400 mm olan yerlerde yılda bir biçim yapılır İyi tesis edilmiş korungalıklarda gübreleme ve bakım yapılırsa kuru ot verimi 200-600 kg/da’dır Tesis yılı dahil ekonomik olarak 3-5 yıl kuru ot üretimi yapılır


xVaryeteleri:

Onobrychis sativa’nın Avrupa da yetiştiriciliği yapılan çok sayıda varyetesi vardırBu varyetelerin farklılığı bir mevismdeki biçim sayısına göre yapılır


1 O sativa var communis (Adi Korunga):

Yabancı ot problemi olmazsa 7 yıl veya daha uzun ömürlü bir bitkidirAncak yılda tek biçim verir,Gövdesi incedir ve yılda bir defa çiçek açarUzun ömürlü olmasının yanında kurak şartlarda ve fakir topraklarda tatminkar verim vermesi kültürünün fazla yapılmasına neden olmuştur


2 O sativa var bifera (Dev Korunga):

Bir veya iki yıllık ömrü olan bir varyetedirAdi korungaya nazaran çok daha fazla iri gövde meydana getirirBir mevsimde iki defa çiçek açtığı için iki defa biçilir


3 O sativa var maxima (Üç Biçim Veren Korunga):

Bu bitki bir mevsimde 3 kez biçilmektedirAncak bu özelliği sabit olmayıp,ortam şartlarına göre 2 biçimde alınabilir Bu nedenle dev korunga ile karıştırılır


4 O sativa var persica (Çok Biçim Veren Korunga):

Bu varyetenin güney-batı Asya’da,Kafkaslar da,kuzey-doğu Türkiye de ve kuzey-batı İran da yetişen bir ekotip olduğu bildirilmiştirBu ekotipten Çekoslavakya’da çok biçim veren bir tip elde edilmiştirBoyu 1 metre civarında,gövde içi boş olduğu için kaliteli ot veren,kurağa ve soğuğa dayanıklı bir bitkidirBir mevsimde 3-4 kez biçilebilir


Adi korunga (Onobrychis sativa), çok yıllık bir baklagil yem bitkisi türü

Sulama imkanı olmayan topraklarda yetişmesi ve kireçli topraklara adaptasyon yeteneği açısından değerli bir bitkidir

Pembe renkli ve salkım şeklindedir ve salkımda 5-80 çiçek bulunurYaprak ekseninde karşılıklı olarak 7-15 çift yaprakçık vardır Yaprakçıklar ince tüylerle kaplı ve uzun yumurta şeklindedir

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) 2004 yılı verilerine göre, Türkiye'de 107 bin ha korunga ekimi yapılmakta; 270 bin ton yeşil ot, 330 bin ton kuru ot elde edilmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.